Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011


ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΡΙ ΤΩΝ "ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ" ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Εφέται,
Δεν αποδέχομαι την θέσιν του κατηγορουμένου και εν συνεπεία προς αυτό το οποίον έταξα εις τον εαυτόν μου, αφού εξετέθην από απεινή διωγμόν με βάσιν νομοθέτημα αναδρομικής ισχύος, δεν θα έπρεπε να απολογηθώ.
Επειδή όμως το αντικείμενον της παρούσης δίκης είναι η έρευνα των συνθηκών της απωλείας ζωής συνανθρώπων μας και του τραυματισμού συνανθρώπων μας, είμαι υποχρεωμένος σήμερα να αναφερθώ προς το δικαστήριόν σας, όχι επί τω σκοπώ να αποσείσω την αποδιδομένην κατηγορίαν, αλλά επί τω σκοπώ να θέσω εις την διάθεσίν σας ορισμένας σκέψεις μου οι οποίες ενδεχομένως θα σας βοηθήσουν εις το να αχθήτε εις δικαιωτέραν κατά την άποψίν μου κρίσιν.

Θα αρχίσω την αναφοράν μου αντικρύζοντας δεδομένα τινά εις το κυριαρχήσαν κατά τας ημέρας των γεγονότων σύνθημα: ψωμί, παιδεία, ελευθερία, και θα τελειώσω με την αναφορά επίσης εις ένα άλλο σύνθημα της συγκεντρώσεως, το οποίον έχει άμεσον σχέσιν με το άτομόν μου, δηλαδή, με το σύνθημα θάνατος εις τον Παπαδόπουλο.

Κύριοι Δικασταί μην ανησυχήσετε, δεν πρόκειται να θίξω ουδέναν, δεν πρόκειται να αναφερθώ ευθέως ως αντιμετωπίζων θέσεις μου ως πολιτικάς θέσεις ή άλλας πολιτικάς θέσεις, δεν πρόκειται πολύ περισσότερον να προσθέσω προβλήματα εις τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπευθύνως διαχειριζόμενοι τας τύχας της χώρας μας σήμερον.
Επομένως βέβαιοι όντες, ότι δεν θα πράξω τούτο, σας καλώ να μην ανησυχήσετε εξ’ υπ’ αρχής.
Δεν ξέρω τι άλλο κακόν ή καλόν έπραξεν η Επανάστασις κατά την διαδρομήν της από την ζωήν της χώρας, είμαι υποχρεωμένος όμως σήμερον να αναφέρω ενώπιόν σας δείγματα τινά της προσπαθείας την οποίαν αναλάβομεν εν συνειδήσει ότι προσφέραμε κάποιας μορφής έργον εις τον τόπον.
Ως προς το ψωμί, την οικονομίαν, παραλάβαμεν το εθνικόν εισόδημα εις τα 565 δολλάρια, και παραδώσαμε την διαχείρισιν της εξουσίας όταν ανετράπημεν εις 1.100.
Παραλάβαμεν τον προϋπολογισμόν της χώρας εις το ύψος των 29 δισεκατομμυρίων και παραδώσαμεν την αρχήν, με τον προϋπολογισμόν της χώρας εις 109 δισεκατομμύρια.
Παραλάβαμεν το συναλλαγματικόν απόθεμα της χώρας εις τα 200 εκατομμύρια δολλάρια και το παραδώσαμεν εις τον ένα δισεκατομμύριον πεντήκοντα εκατομμύρια δολλάρια.
Θα είχα την δυνατότητα να δώσω και άλλα τινά στοιχεία εις ό,τι αφορά την οικονομικήν ανάπτυξιν την οποίαν επέτυχεν η "επάρατος τυραννία με την αλλοπρόσαλον πολιτικήν εις τον οικονομικόν τομέα, την οποίαν ηκολούθησεν", κατά τους χαρακτηρισμούς οι οποίοι δίδονται σήμερον εις ότι αφορά την προσπάθειάν μας.
Δεν το πράττω, διότι δεν νομίζω ότι χρειάζεται διά τον Ελληνικόν λαόν και υμάς, διότι το γνωρίζετε, δεν το πράττω ακόμη διά να μην θεωρηθή ότι εκμεταλλεύομαι μετά δεκαέξ μήνας σιωπής το βήμα τούτο ίνα πολιτικολογήσω, αναφερόμενος προς το σεβαστόν δικαστήριόν σας.
Παιδεία!
Δύο δισεκατομμύρια τετρακόσια εκατομμύρια ήσαν αι δαπάναι του προϋπολογισμού υπέρ της παιδείας όταν αναλάβομεν την αρχήν.
Και παραδώσαμεν κονδύλιον εγγεγραμμένον εις τον προϋπολογισμόν ύψους 15 δισεκατομμυρίων.
Εξακόσιες είκοσι επτά ήσαν αι θέσεις των λειτουργών της ανωτάτης παιδείας, διότι δεν θα αναφερθώ εις την γενικήν, και ανεπτύξαμεν τας καθηγητικάς έδρας εις τον αριθμόν των εννεακοσίων εβδομήκοντα περίπου.
Δύο χιλιάδες εξακόσιοι ήσαν οι προβλεπόμενοι βοηθοί Καθηγητών, ως βοηθητικόν εκπαιδευτικόν προσωπικόν εις τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, και όταν παραδώσαμεν την αρχήν αι νομοθετημέναι θέσεις ανήρχοντο εις έξι χιλιάδας επτακοσίας, εάν δεν με απατά η μνήμη, εξ αυτών δε είχε κατορθωθεί να συμπληρωθούν περί τας τέσσερεις χιλιάδας οκτακοσίας.
Εδιπλασιάσαμε τας δυναμένας να προσφερθώσι υπηρεσίας εκ μέρους των φοιτητικών λεσχών, εβελτιώσαμε το φοιτητικόν συσσίτιον.
Εχορηγήσαμεν τα φοιτητικά δάνεια.
Εχορηγήσαμε δωρεάν τα συγγράματα προς τους φοιτητάς.
Εν πάση δε περιπτώσει ολοκληρώσαμε την έννοιαν εις την πραγματικήν μορφήν της δωρεάν παιδείας εις τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ταύτα μόνον εν αντιπαραθέσει προς το τμήμα του συνθήματος παιδεία.
Και έρχομαι εις το τμήμα το αναφερόμενον, εις το τμήμα Ελευθερία.
Βεβαίως κύριοι δικασταί επρόκειτο κατά την πολιτολογίαν περί δικτατορικού καθεστώτος. Είχαν ανασταλεί αι πολιτικαί ελευθερίαι του Ελληνικού Λαού.
Κατά συνείδησιν δεν υπήρξα ουδ’ επί στιγμήν κατά την διαδρομήν της μέχρι αυτής της στιγμής ζωής μου κατά τας αντιλήψεις μου τύραννος ή τυραννικός.
Ουδέποτε επίστεψα ως πολίτευμα την τυραννίαν. Εάν θέλετε δε εις την ενάσκησιν των καθηκόντων μου, ασκών την εξουσίαν, ουδεμίαν στιγμήν επολιτεύθην εις τον χώρον που εκινούμην με διαδικασίες άλλες από τις διαδικασίες του διαλόγου της Δημοκρατίας.
Αποκλειστικός σκοπός μου υπήρξε η ταχυτέρα επαναφορά της εξουσίας εις χείρας του κυριάρχου λαού.
Δεν με εβοήθησε ουδείς, διότι ουδείς επίστευεν μόνον ως σκοπόν την αποκατάστασιν της Δημοκρατίας.
Ομίλουν περί Δημοκρατίας, αλλά εις την ουσίαν επεθύμουν την Δημοκρατίαν η οποία θα ήρχετο ως τιμητής μίας παρενθέσεως παρεισάκτων εις τον πολιτικόν βίον, οι οποίοι είχαν την ατυχίαν να επιτύχουν εις την προσφορά υπηρεσιών προς την χώραν.
Και εν τούτω τω λόγω ουδείς εβοήθησεν διά την ταχείαν αποκατάστασιν της Δημοκρατίας.
Παρά ταύτα εις κάποιο σημείον απεφασίσθη η κίνησις προς την ομαλοποίησιν.
Συνετάχθη ένα Σύνταγμα και επεκυρώθη δι’ ενός δημοψηφίσματος το οποίον εύχομαι να είναι το προτελευταίον εις την χώραν ταύτην από την σειράν όλων των ψηφοφοριών που εχαρακτηρίσθη ως νόθον.
Λέγω δε το προτελευταίον διότι και η εγκυρότης ως προς την έκφρασιν της συνεπείας του αποτελέσματος προς την πραγματικότητα έχει αρχίσει να διαμφισβητείται και δια το περυσινόν Δημοψήφισμα.
Εν πάσει περιπτώσει με βάσιν εκείνο το Σύνταγμα εκινούμεθα προς ομαλοποίησιν.
Ποίο ήτο το Σύνταγμα εκείνο;
Με το αδελφόν του, του 1968, ήτο το Σύνταγμα το οποίον πρώτο προέβλεπε προστασία και των κοινωνικών δικαιωμάτων του ατόμου.
Ήταν το Σύνταγμα εκείνο το οποίον προέβλεπε και επέβαλε την λειτουργίαν της Δημοκρατίας μέσω πράγματι οργανωμένων κατά δημοκρατικόν τρόπον, κομμάτων.
Ήτο το Σύνταγμα εκείνον το οποίον προέβλεπε την χρηματοδότησιν των εκλογικών αγώνων των κομμάτων από το κράτος ίνα επιβληθή κάποτε, επί τέλους εις τον τόπον αυτόν η πραγματική Δημοκρατία.
Η Δημοκρατία η οποία θα έχει τους ασκούντας την πολτικήν εξουσίαν, αδεσμεύτους από το κεφάλαιον το οποίον χρηματοδοτεί εκάστοτε τους εκλογικούς αγώνας των.
Ήτο το Σύνταγμα εκείνο το οποίον προέβλεπε υπερτροφικάς λειτουργίας και εξουσίας εις τον προβλεπόμενον Ανώτατον Άρχοντα, Πρόεδρον της Δημοκρατίας.
Διερωτήθη όμως κανείς διατί ετέθηκαν αυταί αι υπερτροφικαί εξουσίαι εις χείρας του Ανωτάτου Άρχοντος; Διερωτήθη κανείς πως θα έπρεπε να περάσωμεν το φράγμα, από την Δικτατορίαν εις την ομαλότητα;
Διερωτήθη κανείς ποίαι ήσαν αι διαδικασίαι αι οποίαι απητούντο διά να επανέλθουν οι Στρατιώται και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εις τον Στρατώνα από την ανάμιξιν εις οίαν έκτασιν την είχον κατ’ εκείνην την περίοδον;
Διερωτήθη κανείς ποίον πρόβλημα ευθύνης τεράστιον αντιμετώπιζεν ο υποφαινόμενος;
Προσέτρεξε κανείς εις τον να τον ακούση και να του προσφέρη την συμβουλήν του διά να επανέλθη επί τέλους εις τον τόπον αυτόν η Δημοκρατία;
Καλώ κύριοι, από αυτής της θέσεως, αυτήν την στιγμήν παρακαλώντας, τον προτελευταίον πρωθυπουργόν μου κ. Μαρκεζίνην, να ανακοινώση εις τον Τύπον, την συμφωνίαν εις την οποίαν είχομεν προέλθη, επί της Αναθεωρήσεως του Συντάγματος και την οποίαν με τας δεσμεύσεις που είχαμε αποδεχθεί πρέπει να είχε κοινοποιήση εις τους πολιτικούς Αρχηγούς οι οποίοι τότε διερωτώντο, εάν θα έπρεπε να βοηθήσουν εις την ομαλοποίησιν συνεργαζόμενοι εις τας προκηρυχθησομένας εκλογάς.
Είμαι βέβαιος ότι (Σ.Σ.: εάν) το περίγραμμα τουλάχιστον μαζί με την διαβεβαίωσίν του ότι επρόκειτο να αναθεωρηθούν από την Βουλήν η οποία επρόκειτο να εκλεγή και η οποία θα ήτο Αναθεωρητική, αι διατάξεις με τας υπερτροφικάς υπερεξουσίας του Προέδρου, είχε τεθεί υπ’ όψιν των πολιτικών Αρχηγών, (Σ.Σ.: δεν) θα έπρεπε να έχουν λόγον να αντιδρούν εις την προσπάθειαν η οποία είχε αναληφθεί.
Εν πάσει περιπτώσει και εις αυτό απέτυχα. Και φοβάμαι, παρ’ ότι εύχομαι να μην επιβεβαιωθή, ότι η αποτυχία μου εκείνη εκόστισε και δεν θα θελήσω να κάνω τον προφήτη, προφητεύοντας ότι θα κοστίση και μελλοντικώς εις τον τόπον αυτόν.
Προς τους φοιτητάς προσέφερα, εις τον τομέα Ελευθερία αναφέρομαι, να έχουν την ευκαιρίαν να είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα εκφράσουν την ελευθέρα βούλησίν τους κατά τας φοιτητικάς εκλογάς ανακοινώσας αποδοχήν κανονικών ελευθέρων αρχαιρεσιών εις τους φοιτητικούς συλλόγους.
Παρά ταύτα εφθάσαμε εις τα θλιβερά γεγονότα της περιόδου εκείνης κάτω από το σύνθημα, ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Ποία πρέπει να θεωρηθή κύριοι Δικασταί η μορφή των εκδηλώσεων εκείνων;
Είναι αγνή, είναι άδολη, είναι άμετρη εις τας τάσεις για να μην πω εις την λατρείαν την οποίαν έχουν οι νέοι προς την ελευθερίαν.
Γι’ αυτό και παντού ανά την γήν χρησιμοποιούνται ως η ζύμη επάνω εις την οποία πλάθονται όλαι αι εξεγέρσεις, τη χρησιμοποιήσει αυτής της τάσεως των νέων από την αγάπην τους προς την ελευθερίαν.
Με αίτιον δήθεν, την αναβολήν των φοιτητικών εκλογών, παγιδεύεται μία μάζα νέων φοιτητών εις το Πολυτεχνείο κατά την 14ην του μηνός.
Δεν ανησυχώ, διότι δεν πιστεύω ότι τα αστικά μεν κόμματα χωρίς καμμίαν υποδομήν οργανώσεως είναι δυνατόν να εξωθήσουν την αθώαν αυτήν συγκέντρωσιν εις επανάστασιν, γνωρίζω δε ότι αι Μαρξιστικαί αναρχικαί οργανώσεις και πολυπληθείς κατά τα μέλη των δεν είναι, αλλά και δεν συνηθίζουν να άγονται εις αγώνας εξεγέρσεως εάν δεν εξασφαλίσουν την μετωπικήν εκδήλωσιν μετά των λοιπών κοινωνικών ομάδων άλλου προσανατολισμού από τους ιδικούς των προσανατολισμούς.
Σφάλων εις την εκτίμησίν μου κατά την Πέμπτην, διότι οι τότε εις την "αντίστασιν" κατά της Επαναστάσεως, αναπτύσσοντες την δραστηριότητά τους πολιτικοί, αποπειρώνται την εκμετάλλευσιν αυτής της εκδηλώσεως των φοιτητών, κινητοποιούν μάζας και αρχίζουν να δημιουργούν το περιβάλλον.
Δημιουργούνται αι συνθήκαι διά τους αναρχικούς, αι συνθήκαι εκμεταλλεύσεως της συγκεντρώσεως.
Και βεβαίως δεν την χάνουν.
Προστρέχουν, προσφέρουν τας υπηρεσίας των, προσφέρουν την οργανωμένην δύναμίν των από του ραδιοφωνικού σταθμού και τας υπηρεσίας κατευθύνσεως της συγκεντρώσεως και αναπτύσσουν από της Παρασκευής το πρωί σε έναν αγώνα διελκυστίνδος μεταξύ των αθώων φοιτητών και αυτών, τον αγώνα τους διά την εξασφάλισιν της κυριαρχίας επί της συγκεντρώσεως.
Και φθάνωμεν την Παρασκευήν το μεσημέρι με την περίφημον Συντονιστικήν Επιτροπήν, την αθώα ως ενεφανίσθη ενώπιόν σας, κατευθύνουσα με μάζα τους εγκλείστους και με στρατιάν τους περί το Πολυτεχνείον, εις την εκδήλωσιν της αναρχίας.
Θα με ερωτήσετε κύριοι Δικασταί: Είναι πράγματι αναρχική η τάσις η οποία έχει αναπτυχθεί πλέον την Παρασκευήν το μεσημέρι εις την συγκέντρωσιν αυτήν;
Δεν θα αναφερθώ εις τα όσα και εις την αίθουσαν αυτήν ελέχθησαν από τινάς των μαρτύρων όσον αφορά την μετακίνησιν από τα συνθήματα των φοιτητών και τα συνθήματα μίας εκδηλώσεως ομάδος ατόμων αγωνιζομένων διά τας ελευθερίας των, προς τα συνθήματα τα αναρχικά.
Θα αναφερθώ μόνον εις ένα σημείον.
Θα σας προκαλέσω κύριοι Δικασταί, αποσυρόμενοι εις την διάσκεψιν διά να κρίνετε επί της υποθέσεως, να αναζητήσετε τα πρακτικά και από τους παρελάσαντας ως μάρτυρες εις την δίκην αυτήν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, να αναζητήσετε την ηλικίαν των.
Τι θα είδητε εκτιμώντας το στοιχείον αυτόν;
Θα είδητε ότι τα 4/5 αν όχι τα 9/10 αυτών εδήλωσαν από της θέσεως αυτής ηλικίαν 32 έως προς τα κάτω 30 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι την περίοδον εκείνην ήσαν 28 - 30 ετών.
Και είναι γνωστόν τοις πάσι, εις όλον τον κόσμον κύριοι Δικασταί, ότι αυτής της ηλικίας είναι μόνον τα επαγγελματικά συνδικαλιστικά στελέχη των αναρχικών οργανώσεων.
Παραμένουν οφείλοντα έστω και ένα μάθημα πριν πάρουν το Πτυχίον, έως ότου προπαρασκευάσουν από πίσω τους τα ερχόμενα νέα στελέχη διά να τους διαδεχθούν εις την καθοδήγησιν του συνδικαλιστικού κινήματος εντός της νεολαίας. Και μόνον το στοιχείον αυτό δι’ εμέ αρκεί και δεν θα σας κουράσω αναφερόμενος και εις άλλα στοιχεία.
Και ελέχθη, ότι η εκδήλωσις εκείνη ήταν διαδήλωσις αθώων διαδηλωτών, διαδηλούντων την επιθυμίαν τους προς ανατροπήν της τυραννίας. Εάν ήτο αθώα και αν ήταν ειρηνική η εδήλωσις έχω την εντύπωσιν ότι έχετε αρκετά στοιχεία μέσω των οποίων μπορείτε να οδηγηθείτε εις ασφαλές συμπέρασμα.
Σας παρακαλώ όμως, ξαναδιαβάστε πριν κρίνετε, άλλη μιά φορά τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των μαγνητοταινιών της Αμέσου Δράσεως.
Άοπλος ελέγετο από τους μάρτυρας ο όχλος. Ενδεχομένως παρεδέχοντο τινές να εκράτουν ράβδους ή τούβλα.
Μήπως όμως κανείς από μας κύριοι Δικασταί έχει ξεχάσει ότι ο Λεμπόν καθομολογεί εις το σύγραμμα του περί όχλου, ότι δεν υπάρχει φοβερότερον όπλον από τον όχλον εις τας χείρας ικανού οχλοκράτους, ο οποίος αγώμενος καταλλήλως είναι ικανός να ανατρέψη και το ισχυρότερον φρούριον;
Ποίαν βάσιν επομένως πρέπει να δώσωμεν εις την ενώπιόν σας εκτεθείσαν μορφήν της συγκεντρώσεως ως ειρηνικής διαδηλώσεως;
Προ της τοιαύτης καταστάσεως, κύριοι Δικασταί, δι’ εμέ ασκούντα την εξουσίαν νομίμως ή παρανόμως, αν θέλετε, ετέθη το ερώτημα τι πρέπει να πράξω. Και εκείνο που δεν μου επετρέπετο, διότι ουδέποτε το εσκέφθην κατά την διάρκειαν της ζωής μου, ήτο να φυγομαχήσω και να αφήσω έκθετον τον λαόν των Αθηνών εις τους στασιάσαντας ελαχίστους οχλοκράτας.
Έπρεπε να εξασφαλίσω υπέρ των πολλών το έννομον αγαθόν της δημοσίας τάξεως και δημοσίας ασφαλείας. Έπρεπε να προστατεύσω την ζωήν και τας περιουσίας των πολιτών ανεξαρτήτως πολιτικών ευθυνών, ανεξαρτήτως του αν ήμουν νόμιμος ή παράνομος και ανεξαρτήτως αν ήσκουν νομίμως ή διά της βίας την εξουσίαν.
Τούτο δε και έπραξα.
Εγώ απεφάσισα την ενίσχυσιν των Αστυνομικών δυνάμεων διά τμημάτων του Στρατού: Όταν αι Αστυνομικαί δυνάμεις απώλεσαν την ικανότητα να επιβάλουν την τάξιν.
Εγώ απεφάσισα την επέμβασιν διά την εκκένωσιν του Πολυτεχνείου και την εξαφάνισιν του πυρήνος της εστίας της όλης αναταραχής.
Δεν υπήρξα απάνθρωπος σε καμμία στιγμή της ζωής μου.
Εσεβάστηκα πάντοτε την ανθρωπίνην ζωήν και την ανθρωπίνην αξιοπρέπειαν.
Με αυτοθυσίαν θα προησπιζόμην την ζωήν του οιουδήποτε συνανθρώπου μου.
Εκείνην όμως την στιγμήν είχα καθήκον, μιάς και καλώς ή κακώς ήσκον την εξουσίαν, να επιβάλω την τάξιν.
Και η τάξις επιβάλλεται με νομίμως καθωριζομένας διαδικασίας. Ουδέν πέραν, ουδέν πλέον, αλλά και ουδέν έλαττον έπραξα των υπό του νόμου προβλεπομένων διαδικασιών.
Και με την βοήθειαν του θεού διά της ασκήσεως της ψυχολογικής πιέσεως εξεκενώθη το Πολυτεχνείον χωρίς θύματα.
Ευρέθην βάσιν των πληροφοριών από της επομένης προ καταστάσεως η οποία ενεφανίζετο ως απειλούσα σοβαρότερον την Δημοσίαν Τάξιν και Δημοσίαν Ασφάλειαν.
Απεφάσισα την κήρυξιν του Στρατιωτικού Νόμου.
Εγώ κύριοι Δικασταί απεφάσισα την κήρυξιν του Στρατιωτικού Νόμου.
Εγώ διέταξα την χρησιμοποίησιν και των Στρατιωτικών Τμημάτων εφ’ όσον απαιτείται προς βοήθειαν των Αστυνομικών διά την επιβολήν της Τάξεως και του Νόμου.
Και έρχομαι εις την μορφήν των γεγονότων τα οποία εξελίχθησαν με βάσιν την μορφήν της συγκεντρώσεως που περιέγραψα, και τας ενεργείας εις τας οποίας προέβην.
Αναζητείται εις την αίθουσαν αυτήν κύριοι Δικασταί κάποιον περίφημον σχέδιον.
Το σχέδιον δια την "σφαγήν" του Πολυτεχνείου.
Γιά όνομα του Θεού κύριοι Δικασταί. Δεν είναι λαός δολοφόνων ο Ελληνικός Λαός.
Δεν στεγάζονται εις τας Ενόπλους Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας δολοφόνοι.
Δεν εκτρέφουν δολοφόνους. Θα έπρεπε είτε αυτοί να είναι δολοφόνοι διά να μπορέσω συνεργαζόμενος μαζί των εις όλους τους κόμβους της ιεραρχίας να εξυφάνω ένα σχέδιον σφαγής του Ελληνικού Λαού με βάσιν το Πολυτεχνείον, ή θα έπρεπε να έχω μαγικάς ικανότητας είτε να πρακτορεύσω τας ενεργείας των αναρχικών οργανώσεων και ρίπτοντάς τους εις εκδήλωσιν αναρχίας να προκαλέσω την σφαγήν, είτε να υποβάλω εις τα όργανα του Κράτους την δολοφονικήν προδιάθεσιν, εν αδυναμία των να αντιδράσουν εις την τοιαύτην σατανικήν διατειθεμένην υπ’ εμού δύναμιν.
Και αν εγώ εχαρακτηρίσθην και από πολλούς πιστεύομαι ως σατανάς, θα πρέπη να δεχθήτε κύριοι Δικασταί ότι αυτήν την δύναμιν δεν την διαθέτω.
Αλλά και αν δεχθήτε ότι την διαθέτω, θα πρέπη να δεχθήτε ότι ο ηθικός εξοπλισμός των Ελληνοπαίδων, αλλά και ο ηθικός εξοπλισμός των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τοιούτος, ώστε να μην είναι δυνατή η οποιαδήποτε σατανική δύναμις να τους μετατρέψη εις δολοφόνους.
Ανεζητήθη από το Δικαστήριόν σας να διακριβωθή εάν εξεδώθησαν διαταγαί να εξοπλισθούν τα Στρατιωτικά Τμήματα με χειροβομβίδες.
Προς θεού κύριοι Δικασταί, προς Θεού κύριοι Εισαγγελείς.
Χειροβομβίδες προς τί;
Να σκοτώσουμε τα Ελληνόπουλα;
Είναι δυνατόν να το διανοηθή ως έχειν οιοσδήποτε άνθρωπος αναπτυχθείς εις την χώραν αυτήν οποιαδήποτε πόθησιν πάθους και μίσους και αν έχει και αν φέρει επάνω του;
Προσωπικά το αρνούμαι.
Ανεζητήθη εις την αίθουσαν αυτήν η διαβεβαίωσις ενδεχομένης πληροφορίας ότι από ελικοπτέρου εβάλετο το πλήθος. Ας μου επιτραπή ο χαρακτηρισμός.
Είναι κωμική κύριοι μία τοιαύτη θέσις.
Και εάν διετίθετο σπείρα δολοφόνων δια να δολοφονήση τον λαόν, δεν έχει ανάγκην των πυρών από του ελικοπτέρου.
Εζητήθη η επιβεβαίωσις εδώ της πιθανής χρησιμοποιήσεως από τα κοινά όπλα των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων σφαιρών "ντουμ - ντουμ".
Και αφέθη ο υπαινιγμός από αξιότιμον υπερασπιστήν της Πολιτικής Αγωγής, ότι ενδεχομένως να είχαμε προμηθευτεί τέτοια βλήματα, να τα είχαμε μοιράσει εις τους κινηθέντας στρατιώτας ή αστυνομικούς, και δι’ αυτών να τους είχαμε καλέσει να φονεύσουν αποτελεσματικότερα απ’ ότι θα ηδύναντο με τα κοινά φυσίγγια τους Έλληνας.
Δεν θα προσθέσω επί της θέσεως αυτής ουδέν πέραν.
Διερευνάται το ενδεχόμενον να διετάξαμεν την παραβίασιν της πύλης του Πολυτεχνείου με το άρμα, προκειμένου να συνθλίψωμεν τους όπισθεν αυτής ευρισκομένους φοιτητάς.
Δεν γνωρίζω κύριοι εάν είναι δυνατόν μίαν τοιαύτην ενέργεια να την χωρέση διανόηση ανθρώπου. Η δική μου τουλάχιστον δεν είναι δυνατόν να την χωρέση.
Ελέχθη και ενεφανίσθη από αξιότιμους μάρτυρας παρελάσαντας από του βήματος τούτου, από τινάς τραυματισθέντας ότι εν ψυχρώ επυροβολήθησαν από αστυνομικά όργανα ή από άνδρας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Να θεωρήσωμεν κύριοι ότι όλοι ήσαν ψυχοπαθείς; Είναι πάρα πολύ παράτολομον. Και αν θέλη η αξιότιμος υπεράσπισις της Πολιτικής Αγωγής, ας δεχθή ότι είμαι μόνον εγώ ο ψυχοπαθής εις τον τόπον αυτόν.
Τα Ελληνόπουλα, και τα υπηρετούντα εις τα Σώματα Ασφαλείας, και τα υπηρετούντα εις τας Ενόπλους Δυνάμεις, δεν είναι δυνατόν κύριοι να χαρακτηρισθούν ως εν ψυχρώ δολοφονούντα Έλληνες πολίτες.
Τίθεται εν τοιαύτη περιπτώσει, θα μου πείτε, το ερώτημα: Τι πρέπει να συμβαίνη εν τοιαύτη περιπτώσει κύριε κατηγορούμενε; Από του βήματος τούτου μάρτυρες κατέθεσαν περί του αντιθέτου.
Κύριοι Δικασταί, οι δίκες αυτές έχοντας σχέσιν με πολιτικάς συγκρούσεις, με πολιτικάς διαφοράς, με αναφοράν εις ένα κλίμα το οποίον δημιουργείται εκ πολιτικών ανταγωνισμών, δεν θα έπρεπε να γίνωνται.
Θα ήταν προτιμώτερον η Πολιτεία να θεσμοθετήση κάποιες άλλες διατάξεις, οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις να τιμωρούν χωρίς την παρέμβασιν της Δικαιοσύνης όσους εκ των πολιτικών των αντιπάλων εκτιμήσουν ότι θα πρέπη να εξοντώσουν.
Διότι ούτω θα εσώζετο τουλάχιστον η ανθρωπίνη αξιοπρέπεια από τας επιδράσεις που υφίσταται εν όψει ενός φορτισμένου κλίματος να άγεται και να παρουσιάζη μαρτυρίας αι οποίαι δεν θα είπω ότι είναι ψευδείς, αλλά δεν περιλαμβάνουν ολόκληρον την αλήθειαν.
Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε τα περιστατικά ως περιεγράφησαν από τους μάρτυρας κατηγορίας. Διότι αν τα δεχθούμε θα πρέπη παραλλήλως να δεχθούμε ότι όλοι οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας είναι εκ προδιαθέσεως δολοφόνοι.
Σεις κύριοι Δικασταί ως ιερείς της Θέμιδος λέγεται ότι δεν μπορείτε να δικάσετε δίκην εάν δεν ακούσετε τον μύθον και των δύο πλευρών.
Σας ερωτώ όμως.
Έναντι των μαρτύρων τραυματιών, έναντι των μαρτύρων των αναφερομένων εις τα περιστατικά θανατώσεων, ακόμη και έναντι των μαρτύρων των αναφερομένων εις βαναυσοτήτας, που είναι η άλλη πλευρά;
Ποία είναι η πραγματικότης;
Υπήρξε διαδήλωσις;
Υπήρξε πρόκλησις;
Υπήρξε σύγκρουσις;
Υπήρξε σύγχυσις εις τα όργανα των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, η οποία κακώς τα έφερε εις την ανάγκην να πυροβολήσουν;
Αλλά κάτω από το κράτος κάποιων συνθηκών τας οποίας δεν ήλεγχον;
Εγώ προσωπικώς κύριοι Δικασταί αρνούμαι να αποδεχθώ την αλήθειαν των περιγραφέντων αδικημάτων περί των οποίων καλείσθε να κρίνετε.
Κύριοι Δικασταί δεν θα σας κουράσω αναφέροντας περισσοτέρας μου σκέψεις.
Υπήρξα ο αρχηγός της Επαναστάσεως, είμαι ενώπιόν σας ο τύραννος.
Επιτρέψατέ μου να απευθυνθώ τελευτών, με μίαν επίκλησιν προς τους κυρίους εισαγγελείς και τους αξιοτίμους υπερασπιστάς της πολιτικής αγωγής.
Ποιούμαι έκκλησιν κύριοι Εισαγγελείς και κύριοι υπερασπισταί της πολιτικής αγωγής.
Έκκλησιν προς τα αισθήματα σεβασμού προς την ιστορίαν του λαού αυτού.
Μην ζητήσετε να αποδοθή κατηγορία οιασδήποτε μορφής εκ προθέσεως.
Μην ανακόπτετε την ιστορίαν, την φύσιν, την αρετήν αυτού του ωραίου λαού, ο οποίος έζησεν επί της υδρογείου τρεις χιλιάδες χρόνια.
Είμαι ενώπιόν σας.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΟΘΕΤΟ: «Ενοχλητικό σκουπίδι» για τη Bilderberg η Άμεση Δη...

ΥΠΟΘΕΤΟ: «Ενοχλητικό σκουπίδι» για τη Bilderberg η Άμεση Δη...: Ο G.Soros προτείνει τη χρεοκοπία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, επίσης την έξοδο τους από την Ευρωζώνη, σαν τη μοναδική ...

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Έτοιμοι να πουλήσουν και το Αιγαίο

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΥΜΑΓΔΟ των πολιτικών γεγονότων, που προηγήθηκαν και ακολούθησαν το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια κρίσιμες εξελίξεις, που αφορούν στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Επίκεντρό τους είναι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Αυτή τη φορά, μέσα από το νέο πρίσμα των πρωτοφανών δηλώσεων του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέφερε στην Κωνσταντινούπολη ότι σχεδιάζει να προσφύγει στα τουρκικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, για να ηλεκτροδοτήσει ελληνικά νησιά.

Η ενέργεια Παπακωνσταντίνου έρχεται να επιβεβαιώσει, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, όλους όσοι εξέφραζαν την άποψη ότι η πολιτική που ακολούθησε επί δύο χρόνια έναντι της Τουρκίας ο τέως πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ήταν, τουλάχιστον, υποχωρητική. Πολύ χειρότερα, έκρυβε στο πίσω μέρος της θολά σημεία και ερωτηματικά, που σχετίζονταν με τη διασφάλιση της πραγματικής θέσης της χώρας μας στη γεωπολιτική σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.



Δύο παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά.
Πρώτον, η συνεχής άρνηση της κυβέρνησης Παπανδρέου να ασχοληθεί με ένα μείζον θέμα, όπως αυτό της δημιουργίας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που ως στρατηγική κίνηση θα διασφάλιζε την εθνική μας κυριαρχία, παράγοντας, ταυτόχρονα, πλούτο για τη χώρα.
Δεύτερον η επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου να κινείται στη λογική του κατευνασμού της Αγκυρας, μπροστά στο άνοιγμα της «βεντάλιας» των προκλήσεων και του γενικότερου τσαμπουκά Τούρκων αξιωματούχων, που έθεταν θέμα «γκρίζων» ζωνών στο Αιγαίο.


Ο Γ. Παπακωνστανίνου ανοίγει στους Τούρκους την πόρτα του Αιγαίου
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του στο περιθώριο του φόρουμ Ενέργειας, το οποίο διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες δημοσιεύονται στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Hürriyet», τόνισε πως σχεδιάζει να προσφύγει στα τουρκικά δίκτυα για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια ελληνικών νησιών, «ένα γεγονός το οποίο μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις Αγκυρας-Αθήνας που βρέθηκαν υπό πίεση από τις εργασίες γεώτρησης των Ελληνοκυπρίων», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Εχουμε μιλήσει και νωρίτερα με τις τουρκικές αρχές για τη διασύνδεση ελληνικών νησιών με την Τουρκία, για ηλεκτρική ενέργεια, και ακόμη το εξετάζουμε», δήλωσε ο υπουργός. «Πάντα θέλαμε να διασυνδέσουμε τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να τα διασυνδέσουμε με τουρκικά δίκτυα», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κίνηση ίσως αποδειχθεί περισσότερο προσιτή και αποτελεσματική για την Ελλάδα. Ο υπουργός δεν απέκλεισε ακόμη το ενδεχόμενο να πουληθεί η ΔΕΠΑ σε τουρκική εταιρία, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου τον περασμένο Αύγουστο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρώτος πολιτικός που είχε εκφράσει δημόσια το σχέδιο ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών από τη γειτονική χώρα ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, τη δεκαετία του ’80. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά από πολλά χρόνια δείχνει να συμφωνεί με την άποψη του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, αγνοώντας κάθε έννοια εθνικού συμφέροντος και εθνικής κυριαρχίας.
Το θέμα έχει αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος από τις 16 Φεβρουαρίου 2011, όταν έγραφε ότι με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, οι Τούρκοι θα μπουν στην ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών. Ετσι, από το περασμένο καλοκαίρι που με νόμο έχει απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, όσοι ιδιώτες επενδυτές επιθυμούν να προμηθεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα τα νησιά μας θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Το ίδιο και οι Τούρκοι, οι οποίοι σημειωτέον έχουν ήδη εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον από τις 14 Μαΐου 2010 κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα. Τότε μάλιστα, κλιμάκιο επιχειρηματιών της γειτονικής χώρας είχε συναντηθεί με την προηγούμενη υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, και είχε θέσει θέμα ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών από τουρκικές εταιρίες, προβάλλοντας ως πλεονέκτημα τη μικρότερη απόσταση που τα χωρίζει με τα παράλια της Τουρκίας, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα! Η υπουργός είχε αρνηθεί τότε, αλλά το θέμα επανέρχεται μετά το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.
Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι Τούρκοι με το άνοιγμα της αγοράς μπορούν πλέον να ηλεκτροδοτούν σε πρώτη φάση τα ακριτικά νησιά που γειτνιάζουν με την Τουρκία, όπως η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Κως, η Ρόδος, το… Καστελλόριζο κ.ά., καταθέτοντας μία αίτηση για άδεια προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, η ΡΑΕ δεν θα μπορεί να αρνηθεί την άδεια. Είναι κάτι ανάλογο με την αγορά τηλεφωνίας, όπου αυτή τη στιγμή εάν επιθυμούσε μία τουρκική εταιρία να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα θα μπορούσε να το κάνει, εάν δεν υπάρχουν ενδεχομένως κωλύματα με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.


Μεγάλη «μπίζνα»
Η ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών είναι μεγάλη «μπίζνα», όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, καθώς επιδοτείται μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που πληρώνει ο Ελληνας καταναλωτής στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος! Από την άλλη, επειδή τα ελληνικά νησιά είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξαιρετικά μεγάλη. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από την ηλεκτροδότηση των νησιών ετησίως ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ!
Με βάση το δημοσίευμα του «Ε.Τ.» κατατέθηκαν τότε δύο ερωτήσεις στη Βουλή από τη Νέα Δημοκρατία, η μία από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο και η άλλη από τους βουλευτές Αιγαίου του κόμματος.
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος με την ερώτησή του έθετε θέμα ενεργειακού σχεδιασμού για την τροφοδοσία των ακριτικών νησιών και πώς επηρεάζεται αυτός από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του Μνημονίου. Παράλληλα, ζητούσε πληροφόρηση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ώστε οι όποιες εξελίξεις και αλλαγές στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας να μη δημιουργήσουν προβλήματα σε θέματα εθνικής ασφάλειας της χώρας και προστασίας των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Οι βουλευτές Αιγαίου της Ν.Δ. Κωστής Μουσουρούλης, Σπύρος Γαληνός, Ιωάννης Βρούτσης και Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη τόνιζαν στην ερώτησή τους ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νησιών με την Τουρκία είναι πρόχειροι και επικίνδυνοι και κατέληγαν: «… στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι η ενεργειακή πολιτική είναι εθνικό θέμα που απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και σοβαρότητα χειρισμών.
Ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έστειλε έγγραφο στη Βουλή, στο οποίο τόνιζε ότι η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών με τρίτες χώρες για την ενεργειακή τροφοδότησή τους.

antinews

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ?


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ενα ισχυρό χαρτί στον «πόλεμο» του Αιγαίου

ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Κ. ΚΑΡΥΩΤΗ* - Eδώ και πάνω από τριάντα χρόνια η Eλλάδα επιμένει μονότονα ότι η μοναδική της διαφορά με την Tουρκία, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Aιγαίου, είναι νομικής φύσης. Όμως, εδώ και πάνω από 25 χρόνια η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκερασθεί απ’ αυτή της Aποκλειστικής Oικονομικής Zώνης (AOZ). Aπό την ύπαρξη της νέας Σύμβαση του Διεθνούς Δίκαιου της Θάλασσας το 1982, κανένα κράτος στον κόσμο δεν έχει ζητήσει μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Xάγης, αλλά πάντα ζητά και την ταυτόχρονη οριοθέτηση της Aποκλειστικής Oικονομικής Zώνης.

Πράγματι, όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου μέχρι σήμερα λαμβάνουν υπόψη την οριοθέτηση και των δυό ζωνών που πάντα συμπίπτουν. Oι Tούρκοι, βέβαια, τρίβουν τα χέρια τους που ακούν για τόσα χρόνια τις ελληνικές κυβερνήσεις και όλα τα πολιτικά κόμματα να μιλάνε μόνο για την υφαλοκρηπίδα, χωρίς να αναφέρονται στην AOZ. O λόγος της μεγάλης χαράς των Tούρκων έγκειται στο γεγονός ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Eλλάδα έχει πολλά να κερδίσει από την οριοθέτηση της AOZ στο Aιγαίο. Έτσι, οι μεν Tούρκοι κάνουν την πάπια οι δε Έλληνες παπαγαλίζουν μονότονα το τροπάριο της υφαλοκρηπίδας!
Όταν ο Kωνσταντίνος Kαραμανλής και ο Aνδρέας Παπανδρέου μιλούσαν για την ελληνοτουρκική διένεξη στο Aιγαίο Πέλαγος, ορθώς υποστήριζαν ότι η διαφορά μας με τους Tούρκους είναι νομικής φύσης και αφορά μόνο στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, διότι τότε δεν υπήρχε ακόμη AOZ. Όμως, από τότε έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και η ύπαρξη της AOZ καθιστά ουσιαστικά ξεπερασμένη την έννοια της υφαλοκρηπίδας.

Δίκαιο της θάλασσας
Yπάρχουν σήμερα 137 παράκτια κράτη που διαθέτουν AOZ. H Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά στο Άρθρο 121, παράγραφος 2, ότι όλα τα νησιά και οι νησίδες, με εξαίρεση τους βράχους που δεν μπορούν να έχουν δική τους οικονομική ζώνη, διαθέτουν AOZ και ότι η AOZ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Aυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Eλλάδας έναντι της Tουρκίας, διότι η Tουρκία δεν μπορεί να προβάλει τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιεί για δεκαετίες τώρα σχετικά με την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Aιγαίου. Ότι δηλαδή τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι «κάθονται» πάνω στην «υφαλοκρηπίδα» της Aνατολίας. H Eυρωπαϊκή Ένωση (E.E.) έχει επίσης αποδεχθεί την AOZ και πολλά παράκτια κράτη-μέλη της έχουν υιοθετήσει AOZ 200 ναυτικών μιλίων. Eπομένως, είναι απορίας άξιον όχι μόνο γιατί η E.E. δεν παρεμβαίνει υπενθυμίζοντας στην Tουρκία ότι όλα τα κράτη-μέλη της έχουν δικαίωμα να υιοθετήσουν AOZ στις παράκτιες περιοχές τους, αλλά και να υποχρεώσει όλα τα κράτη-μέλη της, που δεν έχουν ήδη AOZ, να προκηρύξουν τέτοια AOZ. Όταν η E.E. αποφάσισε να δημιουργήσει AOZ 200 ν.μ. για όλα τα κράτη-μέλη της, η Tουρκία ζήτησε να μη δημιουργηθεί τέτοια ζώνη στη Mεσόγειο, αίτημα που αποδέχθηκε και η E.E. και η Eλλάδα. H εξήγηση που δόθηκε από την E.E. είναι ότι τα ψάρια σε αυτή τη θάλασσα έχουν υψηλή μεταναστευτική τάση και έτσι δεν κρίθηκε χρήσιμο να επεκταθούν τα 200 ν.μ. και σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή. Kατά συνέπεια, ούτε η Eλλάδα ούτε και η Iταλία διαθέτουν AOZ 200 ν.μ., ενώ η Γαλλία και η Iσπανία διαθέτουν AOZ 200 ν.μ. αλλά όχι στην περιοχή της Mεσογείου.

Απο το 1974
H Tουρκία επίσης γνωρίζει ότι η θέση της όσον αφορά στην AOZ είναι πολύ αδύναμη γι’ αυτό και δεν εκστομίζει ποτέ αυτές τις τρεις λέξεις στις συνομιλίες της με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, από το 1974 μέχρι σήμερα. Bέβαια, το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί και η Eλλάδα αποφεύγει να αναφερθεί και να θέσει η ίδια, στην τράπεζα των συνομιλιών, τις τρεις αυτές λέξεις (Aποκλειστική Oικονομική Zώνη) που ανησυχούν τόσο πολύ την Tουρκία.

H μόνη πιθανή εξήγηση που μπορεί κανείς να δώσει είναι η ακόλουθη:
Στη δεκαετία του 1980, η Eλλάδα αποτάθηκε στην Tουρκία με κάποιες μυστικές συνομιλίες και της ζήτησε να φέρουν στην τράπεζα των συζητήσεων το θέμα της AOZ. Δυστυχώς, η τουρκική αντιπροσωπία αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί ποτέ να προστεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων διότι θίγονται μεγάλα συμφέροντά της στο Aιγαίο. Zήτησε, μάλιστα, από την ελληνική πλευρά να μην επαναφέρει αυτό το θέμα ποτέ πια στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κάτι που, εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι έγινε δεκτό από όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις!

Εντονη κινητικότητα
Tώρα, όμως, η δημιουργία AOZ από την Kύπρο φέρνει στο προσκήνιο την ξεχασμένη AOZ και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλέον δικαίωμα να αγνοεί τη ρύθμιση αυτή του Δίκαιου της Θάλασσας που τόσο πολύ ευνοεί τη χώρα μας. Φαίνεται ότι το υπουργείο Eξωτερικών έχει, έστω και καθυστερημένα, καταλάβει την αξία της AOZ και έχει αρχίσει συνομιλίες με τα κράτη στα νοτιοδυτικά σύνορα της Eλλάδας, δηλαδή την Aλβανία, την Iταλία, την Aίγυπτο και τη Λιβύη για την οριοθέτηση της AOZ με αυτά τα κράτη. H πρώτη συμφωνία έγινε πρόσφατα με την Aλβανία χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της «μέσης γραμμής» ο δε τρόπος της οριοθέτησης ονομάστηκε «θαλάσσιο όριο πολλαπλών χρήσεων». Eίναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί χρησιμοποιήθηκε μια τέτοια ορολογία, ενώ θα μπορούσε να γίνει οριοθέτηση της AOZ των δύο κρατών.
Eπίσης, έχει σημασία το γεγονός ότι η Aλβανία έκανε αποδεκτή τη θέση της Eλλάδας ότι όλα τα νησιά στη περιοχή έχουν πλήρη δικαιώματα όπως και οι ηπειρωτικές ακτές. Δυστυχώς αυτή η πολύ καλή οριοθέτηση δεν άρεσε στην Tουρκία, η οποία, καθώς φαίνεται, κατόρθωσε να επέμβει και να πείσει το Aνώτατο Δικαστήριο της Aλβανίας να ακυρώσει τη συμφωνία αυτή.
Ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται και κάποιο πρόβλημα με τη Λιβύη, διότι ενώ η ελληνική πλευρά δέχεται να κλείσει ο κόλπος της Σύδρας και η οριοθέτηση της AOZ να αρχίσει από εκείνο το σημείο, η πλευρά των Λιβύων δεν θέλει να συμπεριλάβει στην οριοθέτηση τη νήσο Γαύδο στα νότια της Kρήτης.
Aπρόσμενα, φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα και με την Iταλία, κάτι που δεν περίμενε κανείς, διότι ήδη υφίσταται η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δυο κρατών και επομένως μπορούν εύκολα να δηλώσουν ότι οι AOZ τους συμπίπτει με αυτή της υφαλοκρηπίδας. Δυστυχώς οι Iταλοί θέλουν μια AOZ μεγαλύτερη από αυτή της υφαλοκρηπίδας.
Ένα άλλο, τραγικό κατά την άποψή μου, λάθος που έκανε η Eλλάδα ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Kαραμανλή να αρχίσει συνομιλίες με την Aίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δυο κρατών. Tο τραγικό λάθος έγκειται στο γεγονός ότι η Eλλάδα άρχισε τις συνομιλίες της με την Aίγυπτο, χωρίς να πάρει κάποια ρητή και σαφή διαβεβαίωση από αυτήν ότι θα δοθούν πλήρη δικαιώματα στο Kαστελόριζο. Tέλος, η Eλλάδα δέχθηκε άλλο ένα χαστούκι από του Aιγυπτίους όταν αυτοί ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με τη Tουρκία, τη στιγμή που η Aίγυπτος δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Tουρκία! H Aίγυπτος θα μπορούσε να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Tουρκία μόνο αν δεν αναγνωρισθούν τα δικαιώματα του Kαστελόριζου. O νοών νοείτω. H Aίγυπτος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα είχε συνομιλίες μαζί της στο Kάιρο στις 20 Iουνίου του 2009 και αμέσως μετά στις 22 Iουνίου 2009 με την τουρκική πλευρά! H κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας αντί να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία για αυτή την αιγυπτιακή θέση, που παραβιάζει ξεκάθαρα το Δίκαιο της Θάλασσας, πήγε στη συνάντηση στις 20 Iουνίου γνωρίζοντας ότι δυο μέρες αργότερα Aιγύπτιοι και Tούρκοι θα καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι.

Η ζημιά από το Καστελόριζο
O χάρτης που παρατίθεται δείχνει ξεκάθαρα την οριοθέτηση της AOZ της Eλλάδας με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Eύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το μεγάλο πρόβλημα της Tουρκίας και το λόγο που δεν επιθυμεί καμία διαπρταγμάτευση με την Eλλάδα σχετικά με την οριοθέτηση της AOZ στο Aιγαίο Πέλαγος. Aπό τον ίδιο χάρτη διαπιστώνουμε επίσης τη μεγάλη ζημιά που κάνει το Kαστελόριζο στην Tουρκία, αγκάθι πραγματικό. Tέλος, ο χάρτης δείχνει την AOZ της Kύπρου και της Aιγύπτου όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι η Tουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Aίγυπτο.
* Kαθηγητής Πολιτικής Oικονομίας. Yπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπίας στη Διάσκεψη του OHE για το Δίκαιο της Θάλασσας και επιμελήθηκε του βιβλίου «Greece and the Law of the Sea»

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Το Πείραμα Συμμόρφωσης / The Asch Conformity Experiment (Greek Subs)

Tα πειράματα “συμμόρφωσης” του Asch, ήταν μία σειρά μελετών που δημοσιεύτηκαν τη δεκαετία του ’50, επιδεικνύοντας την δύναμη της συμμόρφωσης στις ομάδες. Γνωστό και ως το “Παράδειγμα του Ας”. Στα πειράματα υπό τον Σολομώντα Ας, ζητούνταν από μία ομάδα να πάρει μέρος σε ένα δήθεν “οπτικό τεστ”. Στην πραγματικότητα, όλοι οι συμμετέχοντες πλην ενός ήταν συνεργάτες του ερευνητή, και το αντικείμενο της μελέτης ήταν το πως αυτός ο ένας θα αντιδρούσε στην συμπεριφορά των “συννενοημένων” συμμετεχόντων.
Στις παρούσες παραλλαγές γίνεται αναφορά και στο κατά πόσο επηρεάζεται η συμπεριφορά του υποκειμένου από τους παράγοντες της ύπαρξης συνεταίρου ή δυνατότητας ανώνυμης έκφρασης.
…….
O άνθρωπος παρασύρεται από τους άλλους ανθρώπους; Συνήθως αυτό γίνεται. Στην τάξη οι μαθητές, στην δουλειά οι υπάλληλοι, στο σπίτι τα παιδιά. Παρόλο που ξέρουμε πως δεν είναι ορθό ή πως ξέρουμε μια απάντηση πιστεύουμε πως οι πολλοί έχουν δίκιο και εμείς (ο ένας), λάθος. Δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και αφηνόμαστε στο να παρασυρθούμε από το σύνολο.
Αυτό είναι λάθος. Καλύτερα είναι να λέμε την γνώμη μας, την απάντηση, έστω κι αν είναι λανθασμένη παρά να παρασυρόμαστε από τους άλλους. Που ξέρομε; Μπορεί αυτό που θα πούμε να είναι ορθό.
Κι αν είμαστε σίγουροι πως είναι ορθό τότε σίγουρα θα πρέπει να αντιδράσουμε και να πούμε την δική μας γνώμη ή απάντηση.


Ο διάβολος φέρνει την “Αποκάλυψη”!!

Είμαστε σε τόσο οικτρή οικονομική κατάσταση κι όμως κανείς δεν μας λέει την αλήθεια. Τα χρηματικά διαθέσιμα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού είναι σε πλήρη ανεπάρκεια, τα δε χρέη του τεράστια. Αντιμετωπίζουμε πλέον άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, κάτι που θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ρευστοποίηση, δηλαδή σε ξεπούλημα κυρίως της προσωπικής ακίνητης περιουσίας μας. Είμαστε ένας λαός με μεγάλη, και ταυτόχρονα χρεωμένη κινητή και ακίνητη περιουσία, αλλά χωρίς χρηματικά διαθέσιμα. Για να αντιληφθούμε σε πόσο οικτρή οικονομική κατάσταση είμαστε, ας δούμε τα πιο κάτω στοιχεία.


Σύμφωνα λοιπόν με επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ανέρχονταν τον περασμένο Σεπτέμβριο 2011, σε 183,2 δισ. Ευρώ, σημαντικά μειωμένες σε σχέση με παλαιότερες περιόδους και σήμερα προφανώς λιγότερες. Για να αντιληφθείτε τι σημαίνει αυτό, δείτε το κατά κεφαλήν ύψος των καταθέσεων που αντιστοιχούν σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι κατά κεφαλήν καταθέσεις των Ελλήνων…. στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας έχουν μειωθεί στα 16.796 ευρώ, όταν την ίδια στιγμή στην Κύπρο είναι 55.000 ευρώ!!! Ας σημειωθεί εδώ, ότι το ανωτέρω ποσόν των 16.796 ευρώ είναι ο μέσος όρος. Οι πραγματικές καταθέσεις είναι αντιστρόφως ανάλογες του αριθμού των πολιτών. Δηλαδή λιγότεροι σε αριθμό Έλληνες έχουν μεγαλύτερες κατά κεφαλήν καταθέσεις, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει σχεδόν μηδενική χρηματική ρευστότητα.
Αυτό δεν είναι το χειρότερο. Υπάρχει και ακόμα χειρότερο. Την ίδια στιγμή (και μάλιστα με στοιχεία του 2010) το κατά κεφαλήν χρέος των Ελλήνων προς τις τράπεζες ανέρχεται σε 22.842 ευρώ. Απίστευτο και όμως αληθινό. Ολόκληρος ο ελληνικός λαός είναι καταχρεωμένος στις τράπεζες. Δηλαδή χρωστάει πιο πολλά στις τράπεζες, απ΄ ό,τι είναι οι καταθέσεις του.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα συνεχή χαράτσια που βάζει η πολιτική ηγεσία στο λαό, δεν μπορούν να καλυφθούν από τις τραπεζικές καταθέσεις, όσες δηλαδή ακόμα έμειναν στην Ελλάδα και φυσικά δεν μπορούν να καλυφθούν από την συντριπτική πλειοψηφία του λαού, η οποία δεν διαθέτει κάν ικανά τραπεζικά αποθέματα. Επόμενο είναι (αν συνεχιστεί η παράλογη φορολογία) ότι οι πολίτες θα αναγκαστούν, είτε να προχωρήσουν σε πώληση της ακίνητης περιουσίας τους και μάλιστα σε περίοδο συνεχούς υποχώρησης της αξίας της, μέχρι το οριστικό ξεπούλημα, είτε θα επαναστατήσουν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Φανταστείτε απλά τι θα γίνει, αν σε τέτοιες συνθήκες, το κράτος σταματήσει να καταβάλει μισθούς και συντάξεις.

Η “Αποκάλυψη”
Αυτά τα γνωρίζουν οι σκληροί και ψυχροί Γερμανοί, γι’ αυτό και προχωρούν εκ του ασφαλούς στην πλήρη υποδούλωση της χώρας μας και τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων, χρησιμοποιώντας ως υποχείριο τα ψοφοδεή πολιτικά μας ευρωλιγούρια και ως μπαμπούλα την έξοδο από το ευρώ.
Πάντως το ευρώ, πολλώ δε μάλλον τώρα που θα πρέπει να βγάζουμε και πλεόνασμα!!!, δεν το βλέπουμε να μακροημερεύει, τουλάχιστον στη χώρα μας.

Πέτρος Χασάπης

Για να θυμούμαστε την ιστορία και να μαθαίνουμε Νο2

Αίτια του Β' παγκοσμίου πολέμου-Μεσοπόλεμος                  

Μετά την λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου οι νικητές επέβαλαν με την Συνθήκη των Βερσαλλιών στην ηττημένη Γερμανία σκληρότατους όρους, με σκοπό να την γονατίσουν οικονομικά. Οι πολεμικές επανορθώσεις που επιβλήθηκαν στην Γερμανία ήταν τόσο υπέρογκες, που δημιούργησαν ένα κύμα αντιδράσεων στον Γερμανικό λαό, που πάντα πίστευε ότι δεν έχασε πραγματικά τον πόλεμο αλλά «προδόθηκε». Παράλληλα, ο κόσμος βρισκόταν σε μία οικονομική κρίση που ξεκίνησε με την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης η οποία ακολουθήθηκε από μια ταχεία κάμψη της παραγωγής, απασχόλησης και εξωτερικού εμπορίου των ΗΠΑ. Αλυσιδωτά, οι επιπτώσεις ήταν σημαντικές. Το Ηνωμένο Βασίλειο θέσπισε στη διάσκεψη της Οττάβας, το σύστημα της προτίμησης στο εμπόριο με κράτη της Κοινοπολιτείας, ενώ η φασιστική Ιταλία εφάρμοσε αυστηρούς έλεγχους στην παραγωγή και προχώρησε στην στρατιωτικοποίηση της χώρας.
Η απελπισία από την οικονομική κρίση και το αίσθημα ότι οι Γερμανοί παρεμποδίζονταν να έχουν όλα αυτά που δικαιούνταν, οδήγησαν σε μια έξαρση του εθνικισμού και διευκόλυναν την άνοδο στην εξουσία του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος NSDAP με αρχηγό τον Χίτλερ. Η πολιτική του Χίτλερ ήταν να αναδημιουργήσει την Γερμανία αποκτώντας τον αναγκαίο «ζωτικό χώρο» (Lebensraum) και να κάνει ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με όλους εκείνους που θεωρούσε ότι είχαν φέρει την χώρα στην κακή αυτή κατάσταση. Το τελευταίο, πέρα από την Γαλλία, περιελάμβανε και τους Εβραίους και ήταν και το βασικό επιχείρημα του αντισημιτισμού του.
Στο ξεκίνημα της διακυβέρνησής του, ο Χίτλερ βεβαίωνε για τις ειρηνικές διαθέσεις του, αλλά στις 14 Οκτωβρίου 1933 ανακοίνωσε ότι δεν αναγνώριζε πλέον τους περιορισμούς όσον αφορά στους εξοπλισμούς που είχαν επιβληθεί στην Γερμανία και ότι ταυτόχρονα αποσυρόταν από την Κοινωνία των Εθνών. Την παραπάνω εξαγγελία συνόδευσε με προσφορά για περιορισμό των εξοπλισμών βάσει διμερούς συμφωνίας με την Γαλλία, πράγμα που προκάλεσε αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις. Μετά την δολοφονία του Αυστριακού Καγκελάριου Ένγκελμπερτ Ντόλφους εξερράγη στην Αυστρία φιλοχιτλερικό κίνημα και οι κινήσεις του γερμανικού στρατού δημιούργησαν υπόνοιες για ετοιμασίες επέμβασης στην Αυστρία, η οποία τελικά ματαιώθηκε από μια Ιταλική κινητοποίηση.
Σε αντίδραση προς την Γερμανική επεκτατικότητα, η Γαλλία, μέσω του υπουργού της των Εξωτερικών Λουί Μπαρτού, προσπάθησε να συνασπίσει όλα τα μέρη, των οποίων τα συμφέροντα κινδύνευαν από την αναβίωση της γερμανικής ισχύος. Μετά την δολοφονία του, ο διάδοχός του Πιέρ Λαβάλ προσανατολίστηκε σε μία τετραμερή συμφωνία μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ιταλίας. Αυτό, όμως, ευνοούσε τα ιταλικά σχέδια για επίθεση κατά της Αιθιοπίας. Ο ηγέτης της Ιταλίας, Μουσσολίνι, πέτυχε γαλλοϊταλική συμφωνία που του έδινε ελευθερία δράσης στην Αιθιοπία.
Η Ιαπωνία από τα τέλη του 19ου αιώνα είχε ξεκινήσει μια επέκταση βασισμένη στην εκβιομηχάνιση και τον εκσυγχρονισμό της. Το 1905 νίκησε την Ρωσία και το 1910 κατέλαβε την Κορέα και την έκανε αποικία της. Η πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας ανακόπηκε την δεκαετία του 1930 από την οικονομική κρίση η οποία ανέδειξε πολλούς στρατιωτικούς ηγέτες που ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας στο όνομα του Αυτοκράτορα Χιροχίτο. Το 1931 η Ιαπωνία εισέβαλε στην Εσωτερική Μαντσουρία και το 1937 έκανε μια νέα εισβολή κατακτώντας και την υπόλοιπη περιοχή. Γι' αυτό τον λόγο πολλοί μελετητές θεωρούν ως σημείο έναρξης του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου το 1936/1937.

 Διπλωματία

Παρόλο που τα παραπάνω οικονομικά και γεωπολιτικά αίτια έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην υποκίνηση του 2ου Π. Π., θα ήταν λάθος να παραγνωρισθεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή διπλωματία στην περίοδο του Μεσοπολέμου έζησε τις χειρότερες στιγμές της, οι οποίες έδρασαν ως καταλύτης και επιταχυντής της καταστροφής που ακολούθησε. Τα προβλήματα στο τέλος του 1ου Π. Π. περιέπλεξαν πολύ τα ίδια συμφέροντα των νικητών. Η Γαλλία απαίτησε την δια παντός εξασθένηση της Γερμανίας, τρομαγμένη και εξοργισμένη από τις καταστροφές που είχε υποστεί με τον συνεχή πολεμικό ανταγωνισμό μαζί της τα τελευταία 20 χρόνια. Η Αγγλία όμως, δεν ευνοούσε (από την εποχή των Ναπολεόντειων πολέμων ακόμα) την επικράτηση μίας χώρας στην ηπειρωτική Ευρώπη, βλέποντας την Γερμανία ως τον φυσικό 'μετριαστή' της Γαλλικής επιρροής στην ήπειρο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που βρήκαν ευκαιρία για μια ακόμη φορά να αναμειχθούν στις υποθέσεις πέραν της δικής τους ηπείρου, προσπάθησαν να εξασκήσουν έμμεσα την διπλωματική τους επιρροή εναντίον των Αγγλο - Γάλλων, που ουσιαστικά ήταν οι δυο κύριες αποικιακές δυνάμεις στον κόσμο και είχαν υπό τον έλεγχό τους περιοχές, για τις οποίες η ίδια η Αμερική διατηρούσε αντίστοιχο ενδιαφέρον, ειδικά στα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και Αραβίας. Ιδιαίτερα η ιδέα των Αμερικανών για την δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών απέδειξε την αμφίρροπη θέση τους, από την στιγμή που οι ίδιοι απέφυγαν τελικά να συμμετάσχουν σε αυτήν. (Σημείωση: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έμελλε να είναι το πέμπτο μόνιμο μέλος της ΚτΕ, αλλά η αμερικανική Γερουσία ψήφισε στις 19 Μαρτίου 1920 κατά της κύρωσης της Συνθήκης των Βερσαλλιών, εμποδίζοντας έτσι την αμερικανική συμμετοχή στον Σύνδεσμο.)
Οι 'μικροί' νικητές του 1ου Π. Π., Ιταλία και Ιαπωνία, αρχικά βρέθηκαν στο πλευρό των Αγγλο - Γάλλων με την ελπίδα να τους αναγνωριστούν μεταπολεμικά γεωπολιτικά κέρδη, τα οποία όμως δεν υλοποιήθηκαν γιατί και οι δυο αυτές χώρες αναζητούσαν τον δικό τους 'ζωτικό χώρο' στην Μεσόγειο και τον Ειρηνικό, περιοχές που όμως έλεγχαν σθεναρά Άγγλοι και Αμερικανοί. Όσο για την Ρωσία, που τώρα ήταν η κοιτίδα των Σοβιέτ και είχε εμπειρίες από τις απόπειρες των Αγγλο - Γάλλων να σταματήσουν την επανάσταση της, αρχικά με στρατιωτική επέμβαση κι αργότερα με απόπειρα δολοφονίας του Λένιν, ένοιωθε την ανάγκη να εξασφαλίσει την επιρροή της στις γειτονικές χώρες. Mάλιστα το 1920 - 1921 ενεπλάκη σε πόλεμο με την Πολωνία. Ταυτόχρονα οι Αγγλο - Γάλλοι φοβήθηκαν ότι πολύ εύκολα μια σοβιετική επανάσταση θα μπορούσε να εξαχθεί και στις δικές τους χώρες, με την υποκίνηση της Ρωσίας. Οι Σοβιετικοί απ' την πλευρά τους, αν και θεωρούσαν τους Δυτικούς ως ιδεολογικούς τους εχθρούς, άλλοτε επιζήτησαν την συμμαχία τους εναντίον του Χίτλερ , και άλλοτε επιδίωξαν τον διαχωρισμό της θέσης τους από αυτούς.
Αυτοί οι πολύπλοκοι ανταγωνισμοί επέτρεψαν στους Χίτλερ και Μουσολίνι να ελιχθούν διπλωματικά μεταξύ των νικητών του 1ου Π. Π. και να αποκομίσουν τεράστια οφέλη και, κυρίως, ανοχή για μεγάλο διάστημα, πράγμα που τους επέτρεψε να οικοδομήσουν το περιβάλλον εκείνο, που θα τους επέτρεπε να εξαπολύσουν τον 2ο Π. Π. Η Αγγλο - Γαλλική διπλωματία από την μία μεριά έβλεπε στα πρόσωπα των δυο δικτατόρων ένα 'αντισοβιετικό τείχος', έναν αντικομμουνιστικό χωροφύλακα στην Ευρώπη, πράγμα που διευκόλυνε την ανοχή στο ναζιστικό καθεστώς, ενώ πεισματικά ήθελαν να πιστεύουν (και ειδικά οι Άγγλοι) ότι απέφευγαν μια βέβαια πολεμική σύγκρουση, που διαφορετικά θα έθετε τελικά σε κίνδυνο τις αποικίες τους ανά τον κόσμο, που απαιτούσαν χρήμα και μέσα για να διατηρήσουν.
Παράλληλα, οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν ήδη από την δεκαετία του 1920 τις κινήσεις της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό και καταλάβαιναν ότι τελικά η σύγκρουση θα ήταν αναπόφευκτη αλλά οι πολιτικοί της είχαν υποσχεθεί να μην ξαναεπιτρέψουν να πεθάνουν τα παιδιά τους για τα συμφέροντα των χωρών έξω από την ήπειρό τους, πράγμα που τους έκανε να κρατήσουν μια επιφανειακά ουδέτερη στάση, που και αυτή ευνόησε τους δυο δικτάτορες στην Ευρώπη. Επιπλέον, αμερικανικές εταιρείες είχαν επενδύσει στην μεσοπολεμική Γερμανία, που είχε πολύ φτηνά εργατικά χέρια, και υπήρξαν δηλώσεις υπέρ του χιτλερικού καθεστώτος σε γνωστούς οικονομικούς κύκλους της χώρας.
Η στάση αυτή επέτρεψε και την απώλεια της Δημοκρατικής Ισπανίας, όπου Χίτλερ και Μουσολίνι απεκόμισαν τα μέγιστα σε εντυπώσεις και διπλωματία, ενώ οι 'ουδέτεροι' Αγγλο - Γάλλοι βρέθηκαν τελικά σε πολύ δύσκολη θέση όταν με το τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου το 1939, η Ισπανία υπέκυψε στον Φράνκο και βρέθηκαν περικυκλωμένοι από φιλοναζιστικά καθεστώτα, απέχοντας μόνο λίγους μήνες από τον αναπόφευκτο πλέον πόλεμο. Αυτή η πολύπλοκη και παράλογη διπλωματική κατάσταση έφτασε μάλιστα μέχρι το σημείο να γεννήσει και το Γερμανο - Σοβιετικό Σύμφωνο, σχεδόν την ίδια ώρα που αποφασιζόταν από τον Χίτλερ η μοιραία επέκταση ανατολικά. Εν πολλοίς, η διπλωματία εκείνη όχι μόνο προσέφερε έδαφος για την δημιουργία του 2ου Π. Π., αλλά ως ένα βαθμό επηρέασε και τον Ψυχρό Πόλεμο και ίσως ακόμα και σήμερα τις τύχες ορισμένων περιοχών της υφηλίου

Για να θυμούμαστε την ιστορία και να μαθαίνουμε Νο1

Αίτια και Αφορμές του Α' παγκοσμίου πολέμου

 Εθνικισμός και Ιμπεριαλισμός

Ένας ολόκληρος αιώνας είχε περάσει από τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο, το 1815, στην Ευρώπη. Μετά τον γαλλογερμανικό πόλεμο του 1871 καμιά από τις Μεγάλες Δυνάμεις δεν είχε στείλει τους στρατιώτες της σε κάποια επιχείρηση ενάντια σε μια άλλη.
Πόλεμοι φυσικά συνέχιζαν να υπάρχουν αλλά, όπως γράφει ο Έριχ Xόμπσμπάουμ, «οι Μεγάλες Δυνάμεις διάλεγαν τα θύματα ανάμεσα στους αδύναμους και έξω από τον ευρωπαϊκό κόσμο». Και δεν ήταν λίγες οι φορές που τα στρατεύματά τους είχαν βρεθεί αντιμέτωπα σε κάποια μακρινή αποικία. Η προοπτική, όμως, ενός μεγάλου ευρωπαϊκού πολέμου έμοιαζε πολύ απίθανη μέχρι τον Αύγουστο του 1914.
Για την άρχουσα τάξη οι τελευταίες δεκαετίες ήταν δεκαετίες θριάμβου: η οικονομία είχε βγει δυναμωμένη από τη Μεγάλη Ύφεση του 1870-1880, η επιστήμη και η τεχνολογία έκαναν άλματα και η κυριαρχία τους απλωνόταν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εμπιστοσύνη τους στο μέλλον ήταν απεριόριστη: η Belle Epoque, η Ωραία Εποχή, σίγουρα θα συνεχιζόταν για πάντα.
Ο πόλεμος δεν είχε καμιά θέση μέσα σε αυτόν τον ονειρικό παράδεισο. Το 1910 ο Nόρμαν Έιντζελ, ένας φιλελεύθερος δημοσιογράφος, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο «Η Μεγάλη Χίμαιρα» όπου προανήγγειλε το οριστικό τέλος των πολέμων. Η παγκοσμιοποίηση, έλεγε, έχει κάνει πλέον καθαρή παραφροσύνη για τις άρχουσες τάξεις τον πόλεμο. Οι Άγγλοι βιομήχανοι δεν είχαν κανένα συμφέρον να βομβαρδίσουν τις θυγατρικές τους στη Γαλλία. Οι Γάλλοι τραπεζίτες δεν είχαν κανένα λόγο να ανατινάξουν τα μεγάλα έργα που χρηματοδότησαν στη Γερμανία -και να χάσουν έτσι τους τόκους και τα κεφάλαιά τους.
Αλλά δεν ήταν μόνο οι φιλελεύθεροι που αντιμετώπιζαν με τόση αισιοδοξία και τόση βεβαιότητα το μέλλον. Το πνεύμα της Belle Epoque είχε επηρεάσει ακόμα και την ίδια την αριστερά. Η αίσθηση ότι ο κόσμος «πήγαινε μπροστά» - και θα συνέχιζε να πηγαίνει μπροστά για πάντα - είχε τρυπώσει βαθιά στα μυαλά ακόμα και των ηγετών των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, των κομμάτων που υποτίθεται ότι είχαν σαν στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση μια σοσιαλιστικής κοινωνίας. Ο Kαρλ Kάουτσκι, ο «Πάπας του Mαρξισμού» είχε αναπτύξει μια θεωρία που θύμιζε πολύ τις απόψεις του Nόρμαν Έιντζελ. Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός, έλεγε, οδηγείται σιγά-σιγά σε ένα στάδιο «υπεριμπεριαλισμού»: τα συμφέροντα των καπιταλιστών εξυπηρετούνται πλέον σήμερα πολύ καλύτερα από την συνένωση και τη διεθνή συνεργασία παρά από τον ανταγωνισμό και τον πόλεμο.
Ακόμα και την τελευταία στιγμή, τον Ιούλιο του 1914, όταν η Αυστρία είχε πλέον κηρύξει τον πόλεμο στην Σερβία, γράφει ο Xόμπσμπάουμ, οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων «ήταν πεισμένοι ότι ένας γενικευμένος πόλεμος ήταν αδύνατος και ότι σίγουρα θα βρισκόταν κάποια ειρηνική λύση στην κρίση». «Εγώ προσωπικά», δήλωνε στις 29 Ιουλίου ο Bίκτορ Άντλερ, ο σημαντικότερος αυστριακός «μαρξιστής», «δεν πιστεύω ότι θα γίνει ένας γενικευμένος πόλεμος». Λίγες μέρες αργότερα οι Μεγάλες Δυνάμεις θα έριχναν 19 εκατομμύρια στρατιώτες στη μάχη.

 Πολιτικοί ανταγωνισμοί και επιδιώξεις

Τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στις οικονομικές συνθήκες της εποχής και στις επεκτατικές βλέψεις των διαφόρων κρατών, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανταγωνισμού μεταξύ τους.
Ειδικότερα η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας, που προήλθε από τη ραγδαία εξέλιξη της βιομηχανίας της, οδήγησε στην όξυνση του ανταγωνισμού της με την Αγγλία σχετικά με την εξασφάλιση του μονοπωλίου των διεθνών αγορών.
Ταυτόχρονα, η γαλλική πολιτική της «ρεβάνς», δηλ. η επιθυμία της Γαλλίας να αποκαταστήσει το γόητρό της και να ανακτήσει την Αλσατία και τη Λωρραίνη, (που είχε χάσει στο Γαλλογερμανικό πόλεμο του 1870 - 1871) είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις της με τη Γερμανία.
Την ίδια εποχή, η Αυστροουγγαρία βρισκόταν σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία σχετικά με την κυριαρχία στα Βαλκάνια. Τα νέα εθνικά βαλκανικά κράτη, που είχαν δημιουργηθεί μετά την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κρατούσαν ευνοϊκή στάση απέναντι στις διεκδικήσεις των εθνικών μειονοτήτων της Αυστροουγγαρίας και απειλούσαν την ενότητά της. Έτσι, η Αυστροουγγαρία επιθυμούσε να διατηρηθεί το status quo των Βαλκανίων.
Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, επιθυμούσε να βρει διέξοδο στη Μεσόγειο, υποστήριζε την κίνηση του πανσλαβισμού και θεωρούσε τον εαυτό της φυσικό προστάτη των ορθόδοξων λαών των Βαλκανίων, πράγματα που έβρισκαν αντίθετες τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ, ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!

Χρόνια τώρα παρατηρούμε στην ατμόσφαιρα επί καθημερινής βάσεως τους αεροψεκασμούς που γίνονται από αεροπλάνα αγνώστων στοιχείων και μυστηριώδους προελεύσεως και όλοι αναρωτιούνται σε τι αποβλέπουν οι αεροψεκασμοί αυτοί και από ποιον πραγματοποιούνται. Το μυστήριο λύθηκε από την πρόσφατη συντριβή αεροπλάνου στην Αμερικανική Ναυτική βάση στη Σάντα Μόνικα που έφερε χημικά για αεροψεκασμούς άγνωστης συνθέσεως που στοχεύουν τους ανθρώπους των περιοχών που ψεκάζουν.

Το εν λόγω αεροπλάνο γλίστρησε εκτός αεροδρομίου και πήρε φωτιά σχηματίζοντας μια λίμνη που έμοιαζε ασημένια και δεν κάηκε, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό μετέφερε χημικά για αεροψεκασμούς όπως ισχυρίζονται πολλοί ειδικοί. Οι αεροψεκασμοί που γίνονται κατά χρονικά διαστήματα στην ατμόσφαιρα της Χώρας μας και όχι μόνο αποβλέπουν όπως μας γνωρίζουν οι Σύμμαχοι μας να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα την ψυχολογία και γενικά την υγεία των αεροψεκασμένων περιοχών. Η συντριβή του αεροπλάνου στην Ναυτική βάση της Σάντα Μόνικα που έφερε τα χημικά δεν μας λύνει το μυστήριο για ποιο λόγο μας δημιουργούν τους αεροψεκασμούς. Η έμπειρη εξειδικευμένη επιστήμονας Ρόζαλιντ Πήτερσον που έκανε εκτεταμένες έρευνες για τους αεροψεκασμούς που ψεκάζουν αυθαίρετα χώρες χωρίς τη συναίνεση των πολιτών παρουσίασε το θέμα σε ειδικό ντοκιμαντέρ αναλυτικά με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Τα πειράματα ποικίλουν όπως και τα χημικά και τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Η όψη του ουρανού αλλάζει σημαντικά στις μέρες μας εν σχέσει με την δεκαετία του 70. Η έρευνα στις υδάτινες πηγές έδειξε την ύπαρξη αρκετών στοιχείων βλαβερά για την υγεία των ανθρώπων αλλά και των ζώων και φυτών που προέρχονται από τους αεροψεκασμούς, αυτών των ειδικών αεροπλάνων.
Η 3ΔΑΕ, η εταιρεία που αναλαμβάνει και εκτελεί τους αεροψεκασμούς εκπονεί τέτοια προγράμματα (μετατροπής καιρού) χρησιμοποιώντας την μέθοδο άμεσης διεισδύσεως με ιωδιούχο άργυρο και ξηρό πάγο από αεροσκάφη που στοχεύουν την περιοχή και τον σωστό χρόνο ώστε να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι αεροψεκασμοί αποτελούν για την Ελλάδα ένα μέσο που φαντάζει ως επιβολή ποινής από τους μεγάλους Συμμάχους μας που μας μεταχειρίζονται ως πολίτες κατωτέρας τάξεως και οι αρμόδιοι της Κυβερνήσεως ας μας απαντήσουν υπεύθυνα σε τι αποβλέπουν οι αεροψεκασμοί που γίνονται με απόλυτη μυστικότητα και σε υψόμετρο 37 χιλ. ποδών. Αλλοι επιστήμονες μας ειδοποιούν ότι οι αεροψεκασμοί αποτελούν μέρος της Παγκοσμιοποιήσεως και την απαρχήν μειώσεως της Εθνικής μας κυριαρχίας.
Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες οι αεροψεκασμοί στην ατμόσφαιρα αποτελούν ανησυχία για τους πολίτες που βλέπουν τα αεροπλάνα αυτά ν’ αφήνουν τα δηλητηριώδη αυτά προγράμματα μετατροπής του καιρού όπως μας γνωρίζει η 3ΔΑΕ που τα πραγματοποιεί.

agioritikovima…

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΟΚ: Έτσι παρέδωσαν στους δανειστές την Ελλάδα! Η prionokordela.gr, από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε την μεγάλη “απάτη” σε βάρος του ελληνικού λαού, το “έγκλημα” σε βάρος του μέλλοντος των παιδιών μας! Ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά χαρτιά της Ελλάδας, αν όχι το μεγαλύτερο, ήταν το ελληνικό δίκαιο, στο οποίο υπάγονταν το ελληνικό δημόσιο χρέος. Όλα τα παλιά δάνεια διέπονταν από το ελληνικό δίκαιο, σύμφωνα με το οποίo η Ελλάδα θα μπορούσε να ψηφίσει νόμο στη Βουλή, όπου, αν το 51% των κατόχων των ομολόγων συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση (κούρεμα), δεσμεύεται και το υπόλοιπο 49% των κατόχων των ομολόγων. Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ομολόγων το κατέχουν ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει με τους δικούς της όρους (!) το χρέος της. Στην περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ, θα μπορούσε, με το υπάρχον ελληνικό δίκαιο, να αποπληρώσει το χρέος της σε δραχμές. Σε βάθος χρόνου όμως μίας δεκαετίας, η πραγματική αξία του χρέους θα είχε σχεδόν μηδενιστεί, εξαιτίας του πληθωρισμού! Στο επίμαχο όμως PSI, υπάρχει ένας όρος με τον οποίο ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΑΣ! Το δίκαιο στο οποίο πλέον υπάγεται οποιοδήποτε δάνειο (πακέτο βοήθειας), αλλά ακόμα και η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους (“κούρεμα”) δεν είναι το ελληνικό, αλλά το αγγλικό! Η Ελλάδα, λοιπόν, συμφωνεί με τους δανειστές σε ένα νέο “ποσό” για την αξία των ομολόγων που κατέχουν ξένοι “επενδυτές”, με βάση το αγγλικό δίκαιο, ενώ στην συμφωνία υπάρχει αυτούσια και η παράγραφος, σύμφωνα με την οποία αίρεται και η εθνική κυριαρχία, σε περίπτωση που δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος!!! Μπορεί προς το παρόν το PSI να έμεινε στα χαρτιά, έρχεται όμως το PSI+ και η Ελλάδα έχει μία ακόμη ευκαιρία να παίξει το τελευταίο της ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί! Το συγκεκριμένο θέμα έφερε στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει. Παραχωρήσαμε τη χώρα στους δανειστές μας και τώρα ζητούν έγγραφες εγγυήσεις από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, στην ουσία για να τις δεσμεύσουν ότι δεν θα αλλάξουν τα “συμφωνηθέντα”! prionokordela

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΟΚ: Έτσι παρέδωσαν στους δανειστές την Ελλάδα!

Η prionokordela.gr, από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε την μεγάλη “απάτη” σε βάρος του ελληνικού λαού, το “έγκλημα” σε βάρος του μέλλοντος των παιδιών μας! Ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά χαρτιά της Ελλάδας, αν όχι το μεγαλύτερο, ήταν το ελληνικό δίκαιο, στο οποίο υπάγονταν το ελληνικό δημόσιο χρέος. Όλα τα παλιά δάνεια διέπονταν από το ελληνικό δίκαιο, σύμφωνα με το οποίo η Ελλάδα θα μπορούσε να ψηφίσει νόμο στη Βουλή, όπου, αν το 51% των κατόχων των ομολόγων συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση (κούρεμα), δεσμεύεται και το υπόλοιπο 49% των κατόχων των ομολόγων.


Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ομολόγων το κατέχουν ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει με τους δικούς της όρους (!) το χρέος της. Στην περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ, θα μπορούσε, με το υπάρχον ελληνικό δίκαιο, να αποπληρώσει το χρέος της σε δραχμές. Σε βάθος χρόνου όμως μίας δεκαετίας, η πραγματική αξία του χρέους θα είχε σχεδόν μηδενιστεί, εξαιτίας του πληθωρισμού!
Στο επίμαχο όμως PSI, υπάρχει ένας όρος με τον οποίο ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΑΣ! Το δίκαιο στο οποίο πλέον υπάγεται οποιοδήποτε δάνειο (πακέτο βοήθειας), αλλά ακόμα και η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους (“κούρεμα”) δεν είναι το ελληνικό, αλλά το αγγλικό! Η Ελλάδα, λοιπόν, συμφωνεί με τους δανειστές σε ένα νέο “ποσό” για την αξία των ομολόγων που κατέχουν ξένοι “επενδυτές”, με βάση το αγγλικό δίκαιο, ενώ στην συμφωνία υπάρχει αυτούσια και η παράγραφος, σύμφωνα με την οποία αίρεται και η εθνική κυριαρχία, σε περίπτωση που δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος!!!
Μπορεί προς το παρόν το PSI να έμεινε στα χαρτιά, έρχεται όμως το PSI+ και η Ελλάδα έχει μία ακόμη ευκαιρία να παίξει το τελευταίο της ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί! Το συγκεκριμένο θέμα έφερε στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει.
Παραχωρήσαμε τη χώρα στους δανειστές μας και τώρα ζητούν έγγραφες εγγυήσεις από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, στην ουσία για να τις δεσμεύσουν ότι δεν θα αλλάξουν τα “συμφωνηθέντα”!
prionokordela

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Τι ρόλο παίζει τέλος πάντων αυτός ο Κυρ. Παπακωνσταντίνου τώρα θέλει να δώση και το Α.Αιγαίο?

Αφού έβαλε την χώρα στο ΔΝΤ, προετοιμάζοντας το έδαφος με «προσωπικές ενέργειες» και με ανήκουστες δηλώσεις όπως «Προσπαθούμε να αποτρέψουμε έναν ΤΙΤΑΝΙΚΟ», αφού εργάστηκε με συνέπεια για να εγκατασταθεί στην Ελλάδα η παρακυβέρνηση του Χορστ Ράϊχενμπαχ, τώρα ετοιμάζεται να παραδώσει στην Τουρκία τα «κλειδιά» νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, πάντα βάσει του ... Μνημονίου.
Γιατί περί «παράδοσης» πρόκειται όταν τα νησιά αυτά θα εξαρτώνται από την Άγκυρα σε ότι αφορά τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα, όπως σχεδιάζει να κάνει ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της XOΥΡΙΕΤ.
Μάλιστα με έγγραφο του ΠΕKΑ, όπως πληροφορείται το defencenet.gr, έχει ήδη αποφασιστεί να επιβληθεί "η υποχρέωση της χώρας μας μέχρι την 31η Μαρτίου 2011 να συμπεριλάβει και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά (σ.σ. με το κεντρικό δίκτυο) στην προσαρμογή με το τρίτο ενεργειακό πακέτο".
Κατά συνέπεια, με μια απλή αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι Τούρκοι θα μπορούν να δίνουν ρεύμα στη Σάμο, στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στην Κω, στη Ρόδο ή το ακριτικό Καστελλόριζο, αφού θα δίνουν φθηνότερο ρεύμα.Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι «Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τα τουρκικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα ενίσχυε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έχουμε μιλήσει με Τούρκους αξιωματούχους στο παρελθόν σχετικά με τη σύνδεση ελληνικών νησιών με τα δίκτυα της Τουρκίας και το σκεφτόμαστε», δηλώνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και αναρωτιέται κάποιος τι ρόλο πλέον παίζει αυτός ο πολιτικός.
Την άμεση απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και στα νησιά του ακριτικού Αιγαίου ζητούν, βάσει του αναθεωρημένου Μνημονίου, οι δανειστές μας, την επέβαλαν με το Μνημόνιο. Σημειώνεται δε, πως ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει με παλαιότερες δηλώσεις του ζητήσει την ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών, που βρίσκονται κοντά στη Μικρά Ασία από τουρκικές εταιρίες.
Στην πρώτη αναθεώρηση του Μνημονίου η τριμερής επιτροπή με βάση το αναθεωρημένο Μνημόνιο για την ενέργεια επέβαλε στην Ελλάδα μας να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας και στα μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά, το μονοπώλιο των οποίων έχει η ΔΕΗ, αλλά θα μπορεί πλέον να κάνει την προμήθεια οποιοσδήποτε ιδιώτης επενδυτής.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι ιδιώτες επενδυτές επιθυμούν να προμηθεύουν με ηλεκτρική ενέργεια τα νησιά μας, θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, πράγμα που ισχύει και για τους Τούρκους, οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαίου 2010 κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, κλιμάκιο επιχειρηματιών της γειτονικής χώρας είχε συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και είχε θέσει θέμα ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών από τουρκικές εταιρείες, προβάλλοντας ως πλεονέκτημα τη μικρότερη απόσταση που τα χωρίζει με τα παράλια της Τουρκίας, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, είχε αρνηθεί τότε, αλλά το θέμα επανέφερε ο Γ.Παπακωνσταντίνου τώρα! Εδώ πλέον δεν μιλάμε για το αν εξαρτηθούν ενεργειακά από την Τουρκία τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Εδώ πλέον υπάρχει ζήτημα να "καταπιεί" η Τουρκία τα νησιά αυτά χωρίς να ρίξει "ούτε τουφεκιά".
Δηλαδή η Άγκυρα θα κρατάει τον διακόπτη «ζωής» (γιατί ενέργεια σημαίνει «ζωή») των νησιών που εποφθαλμιά και δεν αναγνωρίζει καν ότι είναι ελληνικά, όπως συμβαίνει π.χ. με το Αγαθονήσι ή το Φαρμακονήσι. Ή θεωρεί ότι παραβιάζουν τις συνθήκη της Λωζάνης.
 Στην αντίθετη υποθετική περίπτωση,  π.χ. φαντασθείτε μια αποβατική ενέργεια σε ένα νησί που θα του έχουν … κόψει τα ρεύμα οι εισβολείς! Φαντασθείτε να πρέπει να λειτουργήσουν π.χ. με γεννήτριες τα στρατόπεδα για να μπορέσει το προσωπικό να λάβει θέσεις. Ή να κοπεί το ρεύμα την ώρα που το πρώτο αποβατικό κύμα πατήσει την ακτή ή αποβιβαστεί από ένα UH-60!
Αλλά για τον Γ.Παπακωνσταντίνου, τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν. «Τουρκικές εταιρείες μπορούν επίσης να λάβουν μέρος στον ελληνικό διαγωνισμό για την προσφορά ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός που σημαίνει ότι με μεγάλη ευχαρίστηση θα λαμβάνουμε ενέργεια από το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζει η Τουρκία.
«Δεν έχουμε καμία διάκριση έναντι των τουρκικών εταιρειών» δήλωσε ο Παπακωνσταντίνου και πράγματι γιατί να έχει; Σε βάρος της Ελλάδας κάνει διακρίσεις όχι σε βάρος της Τουρκίας.
Πάντως καλό θα ήταν να τοποθετηθούν οι της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην κυβέρνηση με τα υπουργεία Εξωτερικών (Σ.Δήμας) και Άμυνας (Δ.Αβραμόπουλος) για το θέμα. Όπως επίσης και ο Μάκης Βορίδης του ΛΑΟΣ που είναι τώρα στο Μεταφορών.
Συμφωνούν με τον Γ.Παπακωνσταντίνου; Και η σιωπή είναι μία απάντηση...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...