Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Έγγραφα "φωτιά" Καμμένου για Βενιζέλο > "Κυβέρνηση δοσίλογων"

Μετά τις συνεχείς κόντρες του με την οικογένεια Παπανδρέου, μέσω Facebook και τη δημοσίευση εγγράφων για τον Αντρίκο Παπανδρέου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάνος Καμμένος ξαναχτυπά. Ο κ. Καμένος έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook, "έχετε ήδη υπογράψει στο Αγγλικό δίκαιο", αναφερόμενος στις συμφωνίες για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το "κούρεμα".
Ρωτώντας χαρακτηριστικά "ποιους δουλεύετε" δημοσιεύει έγγραφα για να αποδείξει τα λεγόμενά του ένα από τα οποία φέρει την υπογραφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης
Ακολουθούν τα έγγραφα που δημοσίευσε ο κ. Καμμένος.












Καμμένος: "Κυβέρνηση δοσίλογων"
Άστραψε και βρόντηξε ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Κανάλι 1" έκανε λόγο για "κυβέρνηση δοσίλογων".
"Δεν είναι κυβέρνηση αυτή, είναι κυβέρνηση παράδοσης της χώρας, κυβέρνηση των δοσίλογων" είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα χαρακτήρισε το Σαββατοκύριακο που έρχεται ως "Σαββατοκύριακο του Αγίου Βαρθολομαίου" υποστηρίζοντας ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα επιδιώξουν προσφυγή στις κάλπες.
"Προσπαθώ να συνειδητοποιήσω ακριβώς το 48ωρο που έρχεται διότι από ότι φαίνεται είναι το 48ωρο και το Σαββατοκύριακο του Αγίου Βαρθολομαίου. Βλέπω ετοιμάζονται να παραδώσουν τα πάντα εντός 48ώρου" δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής.
Μάλιστα προειδοποίησε τους βουλευτές των κομμάτων ότι σε περίπτωση που υπερψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση θα είναι υπεύθυνοι για εσχάτη προδοσία.
"Αν αποφασίσουν οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων να εκδώσουν τη χώρα μας, τις γυναίκες και τις μητέρες μας θα τους το επιτρέψουμε; Δεν έχουν τέτοια δικαιοδοσία στον Ελληνικό Λαό" είπε γλαφυρά ο κ. Καμμένος.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη Δανειακή Σύμβαση.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη Δανειακή Σύμβαση.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Προειδοποίηση ΕΛΛΙΝΥ σε πολιτική ηγεσία: "Προσέξτε, χάνουμε πετρέλαια & φυσικό αέριο"

Τον κώδωνα του εθνικού κινδύνου για απώλεια των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας στις περιοχές που έχει αναφαίρετο δικαίωμα εξορύξεων και εκμετάλλευσής τους, κρούουν με επιστολή-βόμβα, στην ελληνική πολιτική ηγεσία (πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, υπουργό Εξωτερικών, Σ.Δήμα, υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλο και υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ.Παπακωνσταντίνου) τα μέλη του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ).

Το ΕΛΛΙΝΥ είναι ο μεγαλύτερος και εγκυρότερος επιστημονικός μας φορέας που περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους Έλληνες επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων τα τελευταία 37 χρόνι στην Ελλάδα.
Στην επιστολή περιγράφονται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε ότι αφορά την ασφάλεια των κοιτασμάτων (σχετικό αποκαλυπτικό αφιέρωμα για την ασφάλεια των κοιασμάτων στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που έχει κυκλοφορήσει) και τονίζουν ότι "νοτιοανατολικά της Κρήτης, όπου βρίσκονται τεράστια κοιτάσματα για τα οποία έχουν εκφράσει συγκεκριμένο ενδιαφέρον μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και οι οποίες είναι εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ , δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, αφού βρίσκονται εκτός των ορίων που το ΥΠΕΚΑ έχει ορίσει πρόσφατα".
Το ΕΛΛΙΝΥ προτείνει στην επιστολή του, την οριοθέτηση και άλλων περιοχών από το ΥΠΕΚΑ για την πραγματοποίηση ερευνών, ιδιαίτερα δε μετά τις πρόσφατες κινήσεις της Αιγύπτου να ορίσει ΑΟΖ με την συνεργασία μόνο της Κύπρου και της Τουρκίας αγνοώντας την Ελλάδα.
Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι "Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε επισημάνει αδράνεια από Ελληνικής πλευράς, σε ότι αφορά στην προκήρυξη και οριοθέτηση της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει στρατηγικός σχεδιασμός για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές ιδιαίτερα νότια, ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης στη Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο".
Επισημαίνεται ότι "Οι επί σειρά ετών συμβουλές προς την πολιτική μας ηγεσία έχουν γίνει από ιδιαίτερα συντηρητικούς και φοβισμένους συμβούλους, που όμως προφανώς επηρεάζουν την Εθνική μας εξωτερική και ενεργειακή πολιτική".
Για το θέμα των συζήτήσεων με την Αίγυπτο και την συμπεριφορά τους στο θέμα της ΑΟΖ αναφέρουν:
"Η δήλωση μάλιστα της Αιγύπτου, ότι σχεδιάζει να έλθει σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και την Κύπρο για την οριοθέτηση της δικής τους ΑΟΖ, μας ωθεί στην άμεση και με περίσκεψη λήψη αποφάσεων.
Όπως γνωρίζετε η ΑΟΖ της Αιγύπτου δεν έχει κοινά σημεία με αυτά της Τουρκίας. Μόνο όταν δεν αναγνωρισθεί η ΑΟΖ του συμπλέγματος του Καστελορίζου τότε η Αίγυπτος θα έχει κοινά θαλάσσια σημεία με την Τουρκία.
Εάν γίνει πραγματικότητα η πρόταση της Αιγύπτου, τότε η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο με πολλά αρνητικά αποτελέσματα (αγωγοί, εγκαταστάσεις κλπ.), ενώ ταυτόχρονα θα δυσκολέψει πάρα πολύ την διαπραγματευτική μας θέση.
Τούτο μπορεί και να σημάνει και την κατάρρευση της συνολικής γεω-στρατηγικής πολιτικής μας και των γενικών συμφερόντων μας στην ΝΑ Μεσόγειο, ενώ αυτόματα θα θιγούν και συμφέροντα άλλων Κρατών ( Μάλτας, Ιταλίας κλπ.)".
Επίσης στη επιστολής διατυπώνονται η σφοδρή ανησυχία από τις «διαθέσεις» των δανειστών μας προκειμένου να δεσμεύουν τα μελλοντικά κέρδη της χώρας αποό υδρογονάνθρακες πολλαπλάσιας αξίας από την "δανειακή επένδυσή" τους.
Στο πλαίσιο την ανάδειξης του θέματος το ΕΛΛΙΝΥ διοργανώνει στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου στην Μεγίστη συνέδριο με θέμα “Έρευνες υδρογονανθράκων στον Ελληνικό χώρο και Ελληνική ΑΟΖ” στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα από το πιο "ακριβό κομμάτι γης" στην Ευρώπη, ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο μέσα από την ανακήρυξη της ΑΟΖ.
defencenet

Ένα μεγάλο δολοφονικό ψέμα σε εξέλιξη > Η Ελλάδα δεν έβαλε στα ταμεία της ευρώ τσακιστό από τα 80 δις του δανείου!

Ένα μεγάλο, δολοφονικό, ψέμα σε εξέλιξη! Ρωτάμε πόσες δόσες πήραμε από τη Τρόικα; Ποιο είναι το ακριβές ποσό που έχουμε λάβει ως σήμερα; Πότε πήραμε τα τελευταία λεφτά της βοήθειας-πρέζας; Μας λένε ότι έχουμε πάρει 80 δις. Ας μας το αποδείξουν με στοιχεία οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου.
Ποια είναι η αλήθεια που μας κρύβουν;
Μήπως το γεγονός ότι δεν έχει μπει ούτε μισό ευρώ στα κρατικά ταμεία από τα 80 δις της Τρόικας;
Μήπως όλο το ποσό έχει πάει κατευθείαν στην εξόφληση των τοκοχρεολυσίων;

Μήπως τα 80 δις δεν πέρασαν καν από την Ελλάδα αλλά πληρώθηκαν απευθείας οι ξένες τράπεζες;
-Ναι, αλλά πως πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις θα ρωτήσει κάποιος;
Η απάντηση είναι: με τα έκτακτα χαράτσια! Ναι, με τα έκτακτα χαράτσια πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Με τα έκτακτα-μόνιμα χαράτσια και τις περικοπές των μισθών. Γι αυτό παίρνουν τα μέτρα οι μπάσταρδοι εξουσιαστές.

Ξέρει κανείς από σας σε ποια δόση βρισκόμαστε και πότε υποτίθεται ότι πήρε η χώρα τα τελευταία λεφτά του δανείου;
Η πότε και ποια είναι η επόμενη δόση;

Η 6η; Η μήπως η 1η του νέου δανείου;

Τι διάβολο συμβαίνει εδώ πατριώτες;

Και από ποιον περιμένετε την αλήθεια;

Μήπως από την κυρά Αθηνά Δρέττα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων που άλλη δουλειά δεν έχει σε μια χρεοκοπημένη χώρα, από το να τριγυρνάει από κανάλα σε κανάλα σαν τραγουδιάρα σε ηπειρώτικα πανηγύρια;

Που βρίσκετε η αλήθεια πατριώτες;


kourdistoportocali

Οι Γερμανοί του ΟΤΕ πωλούν τον Hellas Sat 2 και αφήνουν τις ΕΕΔ «τυφλές» και «κουφές»

Η πρώτη άμεση συνέπεια από την εκποίηση στρατηγικών υποδομών της χώρας στους ξένους δανειστές και συμφέροντα, φαίνεται ότι θα είναι η απώλεια αυτόνομων δορυφορικών επικοινωνιών από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ) όπως ήδη αποκάλυψε το defencenet.gr (http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=32430&Itemid=151) τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου η γερμανική ιδιοκτησία του ΟΤΕ (σχετική συνέντευξη του Μιχάλη Τσαμάζ σε…σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων!) προτίθεται να πωλήσει τον Hellas Sat 2 (ASTRIUM Eurostar 2000+ ) το μοναδικό δορυφόρο ελληνικής εθνικής ιδιοκτησίας από τον οποίο περνούν όλα τα κανάλια τηλεπικοινωνιών των ΕΕΔ σε εταιρεία του εξωτερικού.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν ενοικιαστούν νέα κανάλια από ξένους δορυφόρους πάντα θα υπάρχει δυνατότητα νέκρωσης των τηλεπικοινωνιών και ειδικά των δορυφορικών μεταδόσεων σε αληθινό χρόνο μεταξύ των υποκείμενων κλιμακίων και της κεντρικής διοίκησης των ΕΕΔ σε περίοδο κρίσης.
Όπως ανέφερε στην συνέντευξη του ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ η πώληση του δορυφόρου αποσκοπεί στην συγκέντρωση χρημάτων ώστε ο οργανισμός να καλύψει τις πιεστικές του οικονομικές ανάγκες οι οποίες φτάνουν τα 5 δις ευρώ στα επόμενα χρόνια.
Η εξέλιξη αυτή θα στερήσει από την χώρα ένα στρατηγικό εργαλείο, τον μοναδικό εθνικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο που διαθέτει η Ελλάδα, ο οποίος της παρέχει ασφαλής τηλεπικοινωνίες με 30 x 36 MHz αναμεταδότες υψηλής ισχύος σε ΚU συχνότητα (18 για την Ευρώπη, 6 για την Μέση Ανατολή, 6 για την Ν. Αφρική συν 8 επιπλέον) οποιαδήποτε στιγμή και αν χρειαστεί χωρίς την μεσολάβηση τρίτων.
Παράλληλα θα στερήσει, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, από την εθνική άμυνα τους διαύλους δορυφορικής επικοινωνίας και μετάδοσης εικόνας σε αληθινό χρόνο που είχαν διατεθεί για τις ΕΔΔ, περιορίζοντας την αυτονομία τους στον τομέα των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών.
Έτσι αν τελικά ο δορυφόρος Hellas Sat 2 πωληθεί σε ξένη εταιρεία, οι ΕΕΔ θα πρέπει να αναζητήσουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες από ένα άλλο δορυφόρο, χωρίς φυσικά να διασφαλίζεται ότι θα μπορούν ανα πάσα στιγμή να κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών, αφού η ιδιοκτησία του νέου δορυφόρου δεν θα είναι ελληνική. Υπενθυμίζεται ότι ο δορυφόρος είχε αποκτηθεί μετά από συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με τις δύο χώρες να διαθέτουν σταθμούς ελέγχου.
Η εκτόξευση του δορυφόρου είχε πραγματοποιηθεί το 2003 και Hellas Sat 2 βρίσκεται σε σταθερή τροχιά πάνω από την Ευρώπη και κατευθυνόμενη πάνω από την Νότια Αφρική και την Μέση Ανατολή. Ο ελληνικός εθνικός δορυφόρος είχε θεωρηθεί από την τότε ελληνική κυβέρνηση ως ένα σημαντικό εργαλείο για την χώρα και την εθνική εξωτερική και αμυντική πολιτική.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η διαστημική θέση που βρίσκεται ο δορυφόρος, όπως και οι συχνότητες του, ανήκουν στο ελληνικό κράτος επομένως για την πώληση του απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. 
Όμως όπως φαίνεται οι πιεστικές ανάγκες του ΟΤΕ για την αποπληρωμή των δανείων δεν φαίνεται να επηρεάζονται από το γεγονός ότι η χώρα θα χάσει ένα εθνικό πολλαπλασιαστή δυνάμεων που προσδίδει συν τοις άλλοις αυτονομία και ασφάλεια στις τηλεπικοινωνίες και κύρος στην διεθνή σκηνή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού Μιχάλη Τσαμάζ, οι δανειακές υποχρεώσεις του ΟΤΕ ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,4 δισ. πρέπει να αποπληρωθούν ή να αναχρηματοδοτηθούν έως το 2014.
Δυστυχώς για άλλη μία φορά μπροστά στα οικονομικά συμφέροντα μίας ελληνικής επιχείρησης που διοικείται από ξένη εταιρεία, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και άμυνας.
defencenet

Γεωργαντά: Από το 8% το έλλειμμα το πήγανε το πήγαν στο 12,7%, μετά στο 13,6%, μέχρι που προσπάθησαν να μας κλείσουν το στόμα και το βγάλανε στο 15,4%…

Δείτε στο τέλος του άρθρου, σε βιντεο, τα όσα συγκλονιστικά αποκάλυψε σήμερα στο ΒΗΜΑ FM, η κα Γεωργαντά. Ο κ Παπακωνσταντίνου είναι, απόλυτα, υπεύθυνος, ο πιο υπεύθυνος από όλους. Γνώριζε την κατάσταση στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία από την αρχή της θητείας του Συμβουλίου. Είχε ενημερωθεί, πλήρως, και προφορικά και γραπτά, όχι μόνο από μένα αλλά κι από άλλα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία μας είχε αυτός επιλέξει και διορίσει, πιστεύοντας ότι θα κρατήσουμε- φαίνεται-το στόμα μας κλειστό, αν και μας παραπλάνησε, γιατί μας είπε ότι θα μπορούσαμε εμείς να διορθώσουμε τα στατιστικά στοιχεία με τις συμβουλές μας, τις απόψεις μας.

Η όλη κατάσταση ήταν γνωστή όχι μόνο στο κ Παπακωνσταντίνου αλλά και στον κ Πλασκοβίτη τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου. Τους είχαμε ενημερώσει. Ο κ Πλασκοβίτης ήξερε τα πάντα. Δεν πρέπει να τον αφήνουμε απ έξω. Είναι κι αυτός πολύ υπεύθυνος. Η ενημέρωση που του είχε γίνει αφορούσε και τα στοιχεία του χρέους και του ελλείμματος αλλά και ολόκληρο το στατιστικό έργο, όπως οι απογραφές. Αλλά και άλλα στατιστικά στοιχεία. Όλο το έργο το οποίο επιτελούνταν συνεχίζει να επιτελείται, κατά τον ίδιο τρόπο, τελείως, δηλαδή, πλημμελώς κι ενάντια σε κάθε ελληνικό νόμο κι έξω από κάθε ευρωπαϊκή στατιστική μεθοδολογία.

Στο Μνημόνιο μας βάλανε τον Απρίλιο του 2010, ενώ η Στατιστική Υπηρεσία με την καινούργια της μορφή άρχισε να λειτουργεί από τον Αύγουστο 2010. Μας βάλανε εκεί διότι το έλλειμμα είχε εξαγγελθεί, πάρα πολλές φορές, ότι συνέχεια ανεβαίνει. Δηλαδή, από το 8% το πήγανε στο 12%, μετά το πήγαν στο 12,7% και το έχει υπογράψει αυτό ο κ Παπακωνσταντίνου και ο κ Πλασκοβίτης. Μετά το ανέβασαν στο 13,6%, μέχρι που προσπάθησαν εμάς να μας κλείσουν, τελείως, το στόμα και το βγάλανε στο 15,4% και, σήμερα, το έλλειμμα είναι 15,8% – 15,9% Δηλαδή έγινε αναθεώρηση πάλι προς τα πάνω. Κι αυτό το 15% ήταν το ουσιαστικό ξεκίνημα για να βρεθούμε σήμερα σ αυτή την απαίσια κατάσταση τη φοβερή κατάσταση. Με τους δικούς μου υπολογισμούς, προσεγγιστικά, μαζί και με άλλα στελέχη, το έλλειμμα έβγαινε, περίπου, στο 12% το 2009 που σημαίνει ότι ήμασταν μέσα στα όρια στο πλαίσιο, εκεί που ήταν όλες οι χώρες.

Πληροφορίες από το ΒΗΜΑ

Ο κ Παπακωνσταντίνου είναι απόλυτα υπεύθυνος ο πιο υπεύθυνος

O Eνεργειακός Θησαυρός του Καστελόριζου και γιατί θα κάνει τα πάντα η Τουρκία για να τον αποκτήσει!

Γράφει ο Δίολκος - Ένας ενεργειακός θησαυρός, άγνωστος μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό, βρίσκεται «κρυμμένος» στην υποθαλάσσια οροσειρά του Αναξίμανδρου νότια του Καστελόριζου. Πρόκειται για τους υδρίτες, οι οποίοι αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική πηγή ενέργειας στο μέλλον του πλανήτη. Το μεγαλύτερο κοίτασμα της Μεσογείου βρίσκεται στο σημείο αυτό, προκαλώντας –όπως είναι φυσικό- το παγκόσμιο ενδιαφέρον των ειδικών επιστημόνων.

Τη σημασία του συγκεκριμένου κοιτάσματος ανέδειξε το πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα κατά το διάστημα 2002-2005, με σκοπό την έρευνα και τη μελέτη των υδριτών και της βιόσφαιρας του. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο “Exploration and Evaluation of the Eastern Mediterranean Sea Gas Hydrates and the associated deep biosphere” Eastern Mediterranean: Anaximander Mountains (Anaximander), που σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται ως «Αναζήτηση και εκτίμηση των υδριτών της ανατολικής Μεσογείου και της βαθιάς βιόσφαιράς του:οροσειρά Αναξίμανδρου».

Το κύριο αντικείμενο του προγράμματος ηταν η διερεύνηση και δειγματοληψία υδριτών απο την υποθαλάσσια οροσειρα του Αναξίμανδρου, η δειγματοληψία τους με εξειδικευμένους δειγματολήπτες που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ευρωπαική ηπειρο και η διατήρηση δειγμάτων υδριτών σε συνθήκες μεγάλου βάθους (υψηλή πίεση και χαμηλή θερμοκρασία) και οι εξειδικευμένες εργαστηριακές τεχνικές σύνθεσης υδριτών αλλα και βακτηριδιακής δόμησης-αποδόμησης τους.

Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο ερευνητής δρ. Κωνσταντίνος Περισοράτης του ΙΓΜΕ, ενώ συμμετείχαν κι άλλοι καταξιωμένοι επιστήμονες του ΙΓΜΕ, του ΕΛΚΕΘΕ,των Πολυτεχνείων Κρήτης, Βερολίνου και Κλάουσταλ Γερμανίας, των Πανεπιστημίων Αθηνών, Αμστερνταμ και Ουτρέχτης της Ολλανδίας και του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών της Βαρκελώνης Ισπανίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, το 2003 και 2004 πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα δύο επιστημονικές αποστολές με το Ωκεανογραφικό Πλοίο «Αιγαίο». «Η έρευνα στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, κυρίως λόγω των στοιχείων που συνέλεξαν και των αποτελεσμάτων που προκύπτουν δίνοντας συνεχώς απαντήσεις στις έρευνες που σχετίζονται με τους υδρίτες», εξηγεί ο συντονιστής Κ. Περισοράτης.
Η περιοχή ερευνών βρίσκεται εκτός χωρικών υδάτων της Τουρκίας αλλά εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σύμφωνα με την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας ζητήθηκε από την Τουρκία μέσω του ΥΠΕΞ, από όπου δόθηκε η σχετική άδεια.

«Τα επιστημονικά ταξίδια στη ΝΑ Μεσόγειο ξεκίνησαν μόλις το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ, έριξε άγκυρα στα λεγόμενα υποθαλάσσια υβώματα του Αναξίμανδρου όπου υπάρχουν τα λασποηφαίστεια Amsterdam, Athina, Kazan, Kula, Thessaloniki -τα ονόματα τους δόθηκαν, όπως συνηθίζεται, από τους επιστήμονες των διάφορων ερευνητικών αποστολών που πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν», μας λέει η δρ. Χρυσάνθη Ιωακείμ, μικροπαλαιοντολόγος –στρωματογράφος της Δ/νση Γεωλογίας και Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων του ΙΓΜΕ που συμμετείχε στο πρόγραμμα.

«Ένας γερανός από το κατάστρωμα απελευθέρωσε τους ειδικούς πυρηνοσυλλέκτες (βαρύτητας, αυτόκλειστο που κατασκευάστηκαν ειδικά για τις ανάγκες του προγράμματος κ.α.) που με μεγάλη ταχύτητα διέσχισαν τα 2250 μέτρα που τους χώριζαν από την επιφάνεια της θάλασσας. Καρφώθηκαν σχεδόν 2-3 μέτρα μέσα στον πυθμένα και συνέλεξαν ιζήματα με κρυστάλλους υδριτών, και υλικό πελαγικών σχηματισμών που συνέβαλαν να γίνουν πολυάριθμες έρευνες».

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δύο ερευνητικές αποστολές απο το Ωκεανογραφικό ΑΙΓΑΙΟ (2003 ΚΑΙ 2004) στην περιοχή του Αναξίμανδρου. «Ερευνήθηκε μια περιοχή έκτασης 3000 Km² με πολυδεσμικό σύστημα διασκόπισης του πυθμένα με χαμηλή ταχύτητα πλεύσης του ερευνητικού σκάφους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ιδιαίτερα λεπτομερειακή αποτύπωση της μορφολογίας του πυθμένα των υποστρωμάτων του πυθμένα σε βαθμό με ακρίβεια πολύ μεγαλύτερη από αυτή πού μέχρι τώρα είχε επιτευχθεί από άλλες διεθνείς ερευνητικές αποστολές.

Επίσης διερευνήθηκε η δομή και εξέλιξη των υλυοδόμων της ευρύτερης περιοχής», εξηγεί ο Βασίλης Λυκούσης, γεωλόγος-ωκεανογράφος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας που συμμετείχε στην έρευνα εκπροσωπώντας το ΕΛΚΕΘΕ. «Με βάση την πολύ πυκνή και εκτεταμένη δειγματοληψία του βυθού εντοπίστηκαν υδρίτες σε νέες θέσεις με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε την εκταση ανάπτυξης των υδριτών στον πυθμένα αλλά και την πυκνότητά τους εντός των επιφανειακών υποστρωμάτων του πυθμένα με τελικό αποτέλεσμα την κατανομή και υπολογισμό του ογκου του μεθανίου. Ανακάλύφθηκαν νέοι υλυοδόμοι (mud Volcano ή λασποηφαίστια) που του δώθηκε από τους Έλληνες ερευνητές τα ονοματα ΑΘΗΝΑ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ με μεγάλη (εκτος των αλλων) πολιτική σημασία», τονίζει.
«Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα αυτά δίνουν μια νέα έκταση και βαρύτητα στις έως τώρα γνώσεις μας για την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου. Καταρχήν ανατρέπονται οι επιφυλάξεις για την ύπαρξη επιφανειακών υδριτών –μόλις 0,5m κάτω από την επιφάνεια του βυθού- καθώς και για την έκτασή τους. Είχε διατυπωθεί η άποψη ότι πιθανόν η παρουσία των υδριτών σε τόσο μικρό βάθος να οφείλεται σε τοπικά φαινόμενα έκχυσης προερχόμενα από μεγαλύτερα βάθη. Η δειγματοληψία πυρήνων υδριτών σε ελάχιστο βάθος κατω απο τον πυθμένα ανατρέπουν την άποψη αυτή αλλά και ενισχύουν την πεποίθηση ότι η παρουσία των υδριτών στην Ανατ. Μεσόγειο είναι πολύ πιο εκτεταμένη απ’ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί», τονίζει ο δρ. Λυκούσης.
Με βάση τις γεωλογικές-γεωχημικές έρευνες των υδριτών που φιλοξενούνται στην περιοχή του Αναξιμάνδρου αυτοί βρίσκονται σε βάθος 40-100 cm κάτω από την επιφάνεια του βυθού, εκτιμάται ότι σε έκταση ιζημάτων 22.5 km³ περιέχονται 0.25 km³ υδριτών, είναι κυρίως θερμογενούς προέλευσης, η περιεκτικότητά τους είναι μεθάνιο 96.5% και αιθάνιο 3% κά. και δεν είναι εκμεταλλεύσιμοι με τις υπάρχουσες τεχνικές δυνατότητες.
Ωστόσο, η τεχνολογία καλπάζει…. Η ενασχόληση του επιστημονικού κόσμου όλο και περισσότερο με τους ενυδατωμένους υδρογονάνθρακες καταδεικνύει τη σπουδαιότητά τους και τον σημαντικό ρόλο που κατέχουν σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα σημαντικούς, τόσο για την ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας όσο και τις εξελίξεις σε φυσικά φαινόμενα που ήδη απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα αλλά στο μέλλον είναι βέβαιο ότι θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον.
Τι είναι οι υδρίτες
Εδώ και αρκετά χρόνια, σ’ένα τομέα όχι τόσο γνωστό εστιάζεται το ενδιαφέρον πολλών ερευνητικών προσπαθειών που θα μπορούσε ενδεχομένως να παίξει σημαντικό ρόλο στο κλιματικό ισοζύγιο. Πρόκειται για τις έρευνες υδριτών (ενυδατωμένους υδρογονάνθρακες του μεθανίου) κυρίως που βρίσκονται στους ωκεανούς.
Οι υδρίτες (Gas Hydrates) είναι χημικές ενώσεις που ανήκουν στους κλειθρίτες (clathrates) και αποτελούνται από έξι έως οκτώ μόρια νερού υπό μορφή πάγου και εγκλείουν ένα μόριο μεθανίου σε στερεά μορφή. Αυτοί βρίσκονται κυρίως στα ηπειρωτικά περιθώρια, εκεί όπου το νερό είναι σχετικά ψυχρό, η πίεση αρκετά υψηλή και η οργανική ύλη αρκετή για να ικανοποιήσει τα βακτήρια που παράγουν μεθάνιο.

Οι υδρίτες κυρίως μπορούν να είναι πολύ ασταθείς ενώ η θερμοκρασία να αυξηθεί και η πίεση να ελαττωθεί. Αυτό μπορεί να γίνει κατά την μεταβολή κλιματικών συνθηκών τις τεκτονικές κινήσεις ή τις υποθαλάσσιες κατολισθήσεις. Κυρίως ο ρόλος τους μέσα στις κλιματικές αλλαγές άρχισε να μελετάται τα 25 τελευταία χρόνια. Με βάση τις μελέτες του Kennett (2004), κυρίως στο Τεταρτογενές (1,66 εκατ. χρόνια μέχρι 10 χιλ.χρόνια), για το πέρασμα από το Παλαιόκαινο στο Ηώκαινο περίπου 55 εκατ. χρ. καθώς και σε άλλες περιόδους όπως το όριο Περμίου-Τριαδικού περίπου 245 εκατ. χρ., Νέο-Παλαιοζωικού περίπου 600 εκατ. χρ. και Ιουρασικού περίπου 200-150 εκατ. χρόνια.
Σχηματίζονται υποθαλάσσια σε βάθος που κυμαίνεται από 1320 έως 2.500 μέτρα, κυρίως κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα όπου επικρατούν συνθήκες υψηλής πίεσης και χαμηλής θερμοκρασίας. Όταν αλλάξουν αυτές οι συνθήκες αποσυντίθεται, ο πάγος υγροποιείται και το περιεχόμενο μεθάνιο αποδομείται ως αέριο και αποκτά όγκο 164 φορές μεγαλύτερο.
Η μελέτη βοήθησε στο να κατανοηθούν οι γεωλογικοί, γεωχημικοί παράμετροι των υδριτών και στην μελέτη των οργανισμών που συνυπάρχουν. Οι συλλέκτες είναι λεπτοί μεταλλικοί κύλινδροι και καθώς διεισδύουν στη λάσπη του πυθμένα, απορροφούν μέσα τους μια μεγάλη ποσότητα ιζημάτων που βρίσκονται εκεί τα τελευταία τριάντα πέντε χιλιάδες χρόνια.

Τα ιζήματα αυτά, αποτελούν τον θησαυρό με το κλιματικό αρχείο μιας αρχέγονης εποχής που δεν πρόλαβε να καταγράψει κανένας άνθρωπος. Tα ιζήματα από τους πυρηνοσυλλέκτες έχουν αναλυθεί εκατοστό προς εκατοστό με προηγμένες και εξειδικευμένες τεχνικές υψηλής ανάλυσης. Κάθε εκατοστό ιζήματος θαμμένο μέσα από τον πυθμένα κρύβει τις πληροφορίες για το πώς συμπεριφερόταν το κλίμα ανά μερικούς χιλιάδες χρόνια ή αιώνες. Μέσα στη λάσπη του πυθμένα, σε ιζήματα και μικροοργανισμούς που απολιθώθηκαν με το πέρασμα των αιώνων, κρύβονται τα μυστικά του παλαιοκλίματος. Ήταν μικροοργανισμοί φυτικοί ή ζωικοί που ευδοκιμούσαν ανάλογα με τις συνθήκες που διαμόρφωνε επι μακρώ χρονικό διάστημα η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας.
Για παράδειγμα οι αναλύσεις των ισοτόπων του άνθρακα και του οξυγόνου που γίνονται, στα κελύφη των απολιθωμένων μικροοργανισμών που είναι εγκλωβισμένα μέσα στα ιζήματα, στο πλαίσιο του προγράμματος μας επέτρεψαν να ερμηνεύσουμε με βάση τις συγκεντρώσεις του ισοτοπικού άνθρακα και του οξυγόνου της μεταβολές –διακυμάνσεις του κλίματος τη συγκεκριμένη περίοδο και έτσι καταλαβαίνουμε πότε επικρατούσε σε μια περιοχή θερμή περίοδος και πότε ψυχρή. Όταν υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις άνθρακα, σημαίνει ότι το κλίμα ήταν ζεστό. ενώ αντίθετα όταν οι τιμές στις συγκεντρώσεις οξυγόνου είναι υψηλές τότε κλίμα ήταν ψυχρό.
«Με τη βοήθεια των παλαιοκλιματικών μελετών ελπίζουμε να μπορέσουμε σήμερα να καταλάβουμε πώς και αν θα αλλάξει το κλίμα στα χρόνια που έρχονται. Γνωρίζοντας τί συνέβαινε στον τόπο μας πριν από χιλιάδες χρόνια, θα μπορούμε σε ένα μεγάλο βαθμό να γνωρίζουμε πώς συμπεριφέρεται το κλίμα και σήμερα. Πολύ περισσότερο, πώς σκοπεύει να συμπεριφερθεί στο μέλλον. Θα δούμε πόσο συχνά εμφανίζονται περίοδοι με ζέστη και πόσο συχνά περίοδοι με κρύο. Θα δούμε ακόμα πώς αυτές οι αλλαγές με τη συχνότητα και τη σφοδρότητα που συμβαίνουν, επηρεάζουν τη φύση γύρω μας. Ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, είναι πολύ πιθανόν να συμβεί στο μέλλον», εξηγεί η δρ. Ιωακείμ. «Αυτό το κρυμμένο βιβλίο του κλίματος από το παρελθόν που οι επιστήμονες τώρα διαβάζουν, ελπίζοντας να καταλάβουν σε ένα βαθμό με τι τρόπο μπορεί να μεταβληθεί και στο άμεσο μέλλον. Μια και οι μέχρι σήμερα έρευνες τόσο στο θαλάσσιο όσο και στο χερσαίο περιβάλλον φανερώνουν ότι καταγράφεται κάποια κυκλικότητα των φαινομένων».
Παράλληλα συλλέχθηκαν και μελετήθηκαν τα κομμάτια των πετρωμάτων που μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια των ροών λάσπης των ηφαιστείων, που υπήρχαν πριν την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τα αποτελέσματα αυτά μας έδωσαν σημαντικές πληροφορίες, τόσο για την προϋπάρχουσα γεωλογική δομή, όσο και την παλαιογεωγραφική της εξέλιξη κατά τα τελευταία 120 εκατ.χρόνια περίπου.

Οι υδρίτες στον πλανήτη
Στις αρχές τις δεκαετίας του ’70 ανακαλύφθηκαν στο δυτικό Ατλαντικό και μέχρι σήμερα (όπως φαίνεται στο χάρτη 1) έχουν εντοπισθεί τεράστιες ποσότητες σε παγκόσμιο επίπεδο (Ειρηνικό, Ινδικό κ.α.). Η παρουσία των υδριτών στον Ευρωπαϊκό χώρο έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής στη Κασπία Θάλασσα, στα στενά του Μπαρέντς και στην Ανατολική Μεσόγειο (στα υποθαλάσσια υβώματα του Αναξίμανδρου) ΝΑ της Ρόδου –ΝΔ ακτές της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες εκτιμάται ότι οι ποσότητες των σχηματισμών που τους φιλοξενούν ανέρχονται περίπου σε (0,7-2)%6 km3 (Milkov 2004). Εδικότερα αναφέρουν ένα κυβικό μέτρο ιζήματος περιέχει λιγότερο από 2,5m3 μεθανίου και άλλων αερίων. Συνήθως μεγάλες συγκεντρώσεις υδριτών εγκλείονται σε σχηματισμούς που διευκολύνουν τη διαφυγή των αερίων μεθανίου όταν αποδομηθούν και αλλάξει η ζώνη ισορροπίας τους (Gas Hydrates, Stability Zone, GHSZ) δηλαδή οι συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας. Αυτές οι συνθήκες επίσης εξαρτώνται μεταξύ άλλων και από το βάθος που βρίσκονται.

Σήμερα και για τα επόμενα χρόνια γίνονται εντατικές προσπάθειες από τις πετρελαϊκές εταιρείες σε ότι αφορά τη μελλοντική εκμετάλλευσή τους, λόγω του ότι είναι τεχνικά δύσκολη εξαιτίας των συνθηκών διατήρησης χωρίς να αλλοιώνονται τα in situ χαρακτηριστικά όπου φιλοξενούνται και του μεγάλου βάθους σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη. Παρόλα αυτά, οι εταιρείες πετρελαίων στις ΗΠΑ προγραμματίζουν τη δοκιμαστική εκμετάλλευση τους στον κόλπο του Μεξικού μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια Εκτιμάται επίσης ότι τα αποθέματα αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των ΗΠΑ για τα επόμενα εκατό χρόνια σε ρυθμούς κατανάλωσης του 1996. Παράλληλα σήμερα γίνονται πολυάριθμες μελέτες σχετικά με το αν οι ποσότητες του μεθανίου και των ενυδατωμένων υδρογονανθράκων (υδρίτες) που εγκλείονται κυρίως στα υποθαλάσσια λασποηφαίστεια επηρεάζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και επομένως την παγκόσμια περιβαλλοντική ισορροπία. Επίσης ερευνάται η σχέση συνύπαρξης των λασποηφαιστείων με τους υδρίτες μια και αυτοί φιλοξενούνται στις ροές λάσπης που συνδέεται άμεσα με την ενεργή ηφαιστειακή δραστηριότητα τους.
Με τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα είναι πιθανόν οι ενυδατωμένοι υδρογονάνθρακες να έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στη μετάβαση από τις παγετώδεις στις μεσοπαγετώδεις περιόδους και αντίστροφα, παίζοντας το ρόλο καταλύτη σε μεγάλες κλιματικές αλλαγές. Και αυτό, διότι οι ενυδατωμένοι υδρογονάνθρακες περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις μεθανίου σε στερεοποιημένη μορφή κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης (χαμηλή θερμοκρασία (2-10ο) και υψηλή πίεση (150-200atm). Όταν οι συνθήκες αυτές αλλάξουν με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας όπως για παράδειγμα αυτές που έχουν καταγραφεί στα ιζήματα του Τεταρτογενούς αναφέρονται κατά τη διάρκεια των παγετωδών περιόδων, έχουμε πτώση της στάθμης της θάλασσας κατά 110μ. περίπου και ταυτόχρονη μείωση της πίεσης στον πυθμένα της θάλασσας. Έτσι έχουμε απελευθέρωση αερίου μεθανίου στην ατμόσφαιρα.
Μεταξύ των άλλων υποθέσεων που επικρατούν η πιο ουσιαστική είναι η άποψη ότι όταν το κλίμα αναθερμάνθηκε, οι βροχοπτώσεις αυξήθηκαν. Συνεπώς οι εκπομπές του μεθανίου στις υγρές τροπικές ζώνες έχουν εντατικοποιηθεί και ενισχύουν στην συνέχεια την αναθέρμανση του κλίματος. Πολλές συντονισμένες προσπάθειες γίνονται επίσης στο να μελετηθούν και στη συνέχεια ερμηνευθούν οι συνθήκες που επηρέασαν τον κύκλο του μεθανίου κατά τη διάρκεια των παγετωδών περιόδων. Πιθανόν θα μπορούσε στο μέλλον να θεωρηθεί ότι οι υδρίτες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στις γρήγορες κλιματικές μεταβολές. Αυτό για παράδειγμα μας οδηγεί σε ένα μεγάλο ερώτημα: Τι ρόλο παίζει το μεθάνιο και ιδιαίτερα αυτό των υδριτών (clathrates κλειθριτών) μέσα στο γενικό κύκλο του άνθρακα, ένα από τα κύρια κλειδιά στο παγκόσμιο κλιματικό ισοζύγιο του πλανήτη. Τι συμβαίνει όταν οι εγκλωβισμένοι μέσα στα ιζήματα υδρίτες βρίσκονται σε επαφή με τη θάλασσα και ποίος ο ακριβής ρόλος των μεθανοφάγων βακτηριδίων μέσα στα ιζήματα;
Αυτές οι ερωτήσεις θα πρέπει να αποτελέσουν τους κύριους άξονες των μελλοντικών ερευνών μεταξύ άλλων για τον κύκλο του μεθανίου και των επιπτώσεών των στην εξέλιξη του κλίματος. Τέλος , όλοι αυτοί οι μηχανισμοί της δημιουργίας των υδριτών, της αποσύνθεσης τους και του βαθμού που επηρεάζουν τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας , δεν έχουν αποδειχθεί πλήρως, αλλά αποτελούν ένα σύγχρονο πεδίο έρευνας της Παλαιοκαιανογραφίας –Παλαιοκλιματολογίας.
Δυνατότητες
Η εκμετάλευση των ενυδατωμένων υδρογονανθράκων θα επιτρέψει σε αυτόν που θα το επιτύχει ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια, επιτρέποντάς του ταυτόχρονα να διαδραματίσει σημαντικό και κυρίαρχο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα. Τα παραπάνω δεν αποτελούν απλώς σενάρια αλλά έχουν καταστεί σαφή στις μεγάλες δυνάμεις οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη έναν μεταξύ τους αγώνα δρόμου προκειμένου να επιτύχουν όσο το δυνατόν συντομότερα την ασφαλή και συμφέρουσα εκμετάλευση τους.
Οι βασικοί μέθοδοι που έχουν προταθεί για την εξόρυξη/παραγωγή μεθανίου είναι τρείς: η θερμική διέγερση, η εφαρμογή υποπίεσης και ο ψεκασμός με διαλύτες υδριτών. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι λόγω των ιδιομορφιών τους και του μεγάλου βάθους των κοιτασμάτων τους παρουσιάζονται σοβαρές δυσκολίες σε όλες τις μεθόδους.

Στην θερμική διέγερση, θερμική ενέργεια απελευθερώνεται εντός των υδριτών με σκοπό την αύξηση της θερμοκρασίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκληθεί διάλυση των υδριτών και απελευθέρωση μεθανίου. Με την εφαρμογή υποπίεσης μειώνεται η σχετική πίεση των υδριτών με τα ίδια αποτελέσματα. Ο ψεκασμός με διαλύτες υδριτών όπως η μεθανόλη, μετατοπίζει την σχέση θερμοκρασίας – πίεσης όπου είναι σταθεροί οι υδρίτες, τόσο ώστε οι υδρίτες να αποσταθεροποιούνται-εξαερώνονται στην ίδια θερμοκρασία και πίεση του περιβάλλοντός τους.
Από αυτές τις μεθόδους, πιθανόν ο συνδιασμός των δύο πρώτων είναι πιο πρακτικός, ιδιαίτερα όταν αέριο μεθάνιο υπάρχει κάτω από τον ορίζοντα των υδριτών. Επίσης κυκλοφορία επιφανειακού νερού μέσω κατακόρυφων και οριζόντιων γεωτρήσεων εντός των υδριτών πιθανόν να αποτελεί την πιο αξιόπιστη μεθοδολογία για την άντληση του αερίου μεθανίου από τους υδρίτες.

Η άντληση μεθανίου από υδρίτες με ψεκασμό μεθανόλης έχει επιτευχθεί στη Δ. Σιβηρία αλλά απεδείχθει ιδιαίτερα δαπανηρή. Η άντληση μεθανίου από υδρίτες τουλάχιστον με τις παρούσες τεχνολογικές συνθήκες ευνοήται σε περιοχές όπου υπάρχει ήδη η κατάλληλη υποδομή (Αλάσκα, Κόλπος του Μεξικού) και τα κοιτάσματα βρίσκονται σε μικρά βάθη κάτω από τον πυθμένα. Σε κάθε περίπτωση άντλησης όμως υπάρχουν κάποιες προυποθέσεις που πρέπει να πληρούνται όπως (α) επαρκής διαπερατότητα και πορώδες των ιζημάτων του μητρικού κοιτάσματος, (β) σταθερή πηγή τροφοδοσίας μεθανίου και (γ) αδιαπέρατη/αεροστεγής οροφή για την παγίδευση του αερίου. Το μεθάνιο που μεταναστεύει από βαθύτερες πηγές και εγκλωβίζεται κάτω από την βάση του ορίζοντα των υδριτών μπορεί να θεωρηθεί και αυτό εκμεταλλεύσιμο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Η. Lamb, Climate Past, Present and Future, London Methuen, 1972.
T. Houghton et al. (dir) Climate change: the scientific basis, intergovernmental Panel on Climate Change, Cambridge Univ. Press, 2002.
W.C. Wang science, 194, 685, 1976
R. Petit et al., Nature, 399, 429, 1999.
Epica Community Members, Nature, 429, 623, 2004
Milkov 2004. Global estimates of hydrates bound gas in marine sediments: how much is really out there? Earth Sci. Rev. 66, 183-197.

Πως ο Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στην αιχμαλωσία

Όλη η διαδρομή από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010, όπου ο Γ. Παπανδρέου οδήγησε σε αναγκαστική χρεοκοπία την Ελλάδα. Η εισαγγελική παρέμβαση των Πεπόνη – Μουζακίτη για την διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών Παπανδρέου – Παπακωσταντίνου και άλλων εμπλεκόμενων υπουργών για τα ‘φουσκωμένα» στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), για το έλλειμμα του 2009, τινάζει ουσιαστικά στον αέρα το πολιτικό σκηνικό.

Βεβαίως για το αν θα προχωρήσει ο φάκελος προς την Βουλή, με το ερώτημα της άρσης ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού, είναι υπόθεση του Συμβουλίου Εφετών.Που ενδεχομένως και κάτω από τις επίσημες πολιτικές πιέσεις και απαράδεκτες, από Συνταγματικής απόψεως , εχθρικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Μ. Παπαιωάννου, μπορεί να μπλοκάρει την όλη εξέλιξη.
Το πολύ ενδιαφέρον πάντως είναι ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών και περιβάλλοντος σήμερα, Γ. Παπακωσταντίνου δεν είναι βουλευτής και στην περίπτωση του δεν χρειάζεται άδεια της Βουλής για την εξέταση τυχόν ποινικών ευθυνών του, αλλά αντιμετωπίζεται ως απλός πολίτης . Όπως δηλαδή και ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Γεωργίου. Οι καταγγελίες που άνοιξαν τον χορόΗ δικαστικού χαρακτήρα αυτή εξέλιξη δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στις καταγγελίες στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ και ειδικά της κ. Γεωργαντά για επιβεβλημένη από τα πάνω, από το υπουργείο Οικονομικών και σε πλήρη συντονισμό με την Ευρωπαική Στατιστική Υπηρεσία ,διαδικασία «φουσκώματος» των ελλειμμάτων του δημοσίου για το 2009.Ελλείμματα που δικαιολόγησαν την απόφαση της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου , να επιβληθεί στη χώρα το ΔΝΤ και μέσα σε λίγους μήνες να υπογραφεί το πρώτο Μνημόνιο, με παραίτηση από την εθνική κυριαρχία και την εθνική ασυλία επί της δημόσιας περιουσίας.Το ερώτημα του αν η Ελλάδα, το φθινόπωρο του 2009, βρισκόταν σε τόσο δυσμενή κατάσταση, από δημοσιονομικής πλευράς, όσο παρουσιάσθηκε ή αντίθετα οργανώθηκε η χρεοκοπία της από την κυβέρνηση Παπανδρέου και η αποκοπή της από τις αγορές, επανέρχεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο.

Το βρώμικο «παίγνιο» και οι πρωταγωνιστέςΤελικά ο Παπανδρέου με επιλογή του οδήγησε τη χώρα στην μοιραία αγκαλιά της Τρόικας και την αιχμαλωσία των Μνημονίων ή δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο;Οι απαντήσεις είναι πιο απλές απ’ ότι φαίνονται. Όταν τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο Γ. Παπανδρέου η Ελλάδα είχε ζήτημα προσαρμογής στα δεδομένα της ευρωζώνης ως προς το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της, που βρισκόταν στο 120%.Δεν είχε όμως κανένα ζήτημα δανεισμού, ούτε ιδιαίτερα υψηλών επιτοκίων από τις αγορές ούτε σε επίπεδο δημόσιας αναχρηματοδότησης του χρέους της, ούτε σε τραπεζικό και επιχειρηματικό επίπεδο.Ο Γ. Παπανδρέου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον μέχρι τότε εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωσταντίνου αντί να δανεισθεί κεφάλαια από τις αγορές που του προσφέρονταν οπότε να διασφαλίσει τις ανάγκες της χώρας για το 2011 και να προχωρήσει σε μέτρα περιορισμού των κρατικών δαπανών και αντιμετώπιση της γενικευμένης διαφθοράς και φοροδιαφυγής, με ταυτόχρονα μέτρα αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, πολυνομίας και πελατειακών σχέσεων, άρχισε δηλώσεις καταστροφής.

Πέραν των γνωστών δηλώσεων περί Τιτανικού και αναγκαστικής χρεοκοπίας της Ελλάδος, μεγάλο ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις είχαν οι δηλώσεις Παπακωσταντίνου, που επιβεβαιώνονταν από τον πρωθυπουργό για «κρυφό έλλειμμα» , που ξεπερνούσε κατά πολύ το επίσημα διακηρυγμένο και με τη σφραγίδα της Eurostat από την Ελλάδα.Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είχε και προηγούμενο για αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία , με τις περίφημες απογραφές του Γ. Αλογοσκούφη, οι αγορές αιφνιδιάστηκαν και πανικοβλήθηκαν , για το αν υπάρχει τελικά «δράκος» στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος. η οποία εκτός από χώρα της ευρωζώνης ήταν και μία χώρα που από το 2004 και μετά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ήταν ως προς τα μεγέθη της , υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης από την Κομισιόν και την Eurostat.Επεκράτησε διεθνώς , με αφετηρία τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο όρος GreeKstatistics, θέλοντας να δείξει την αναξιοπιστία των στατιστικών μας στοιχείων. Σύμφωνα με τον τελευταίο υπουργό Οικονομικών των κυβερνήσεων Καραμανλή , Παπαθανασίου το έλλειμμα του 2009 θα έπρεπε να κλείσει κάτω από 7%, που ήταν όμως πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί.Επί ημερών Παπανδρέου και επειδή δεν είχαν παρθεί περιοριστικά μέτρα το τελευταίο 4μηνο εκτιμάτο ότι το έλλειμμα θα έκλεινε κοντά στο 10%, πολύ υψηλό αλλά όχι μη αναστρέψιμο.Στο επίπεδο αυτό μπαίνουν οι καταγγελίες των στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ , περί τεχνητής αύξησης του ελλείμματος. Αυτό συνέβη υπολογίζοντας λάθος τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, υπαλογίζοντας τα στο γενικό έλλειμμα, πέραν της μεθοδολογίας της ευρωπαϊκής και ούτω καθεξής. Το έλλειμμα για το 2009 ανακοινώνεται τελικά τον Φεβρουάριο του 2010 και είναι παραπάνω από 15%.Ο ολισθηρός δρόμος της τεχνητής κατάρρευσηςΣτο μεσοδιάστημα από τον Νοέμβριο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2010 , οι αγορές σε αυτό το κλίμα και παράλληλα με τις δηλώσεις αυτοκαταστροφής της Αθήνας, προχωρούν σε αύξηση των spread από 150 μονάδες βάσης στις 500 μονάδες βάσης.Η Ελλάδα δεν μπορεί να δανεισθεί πλέον από τις αγορές , εξαιτίας των απαγορευτικών επιτοκίων. Από τον Δεκέμβριο του 2009 ο Παπανδρέου δηλώνει ότι η Ελλάδα θα καταφύγει στο ΔΝΤ για να δανεισθεί.Όταν μία χώρα καταφεύγει στο ΔΝΤ , είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας και δεν μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές. Σύμφωνα με τις δημόσιες εξομολογήσεις του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν, ο οποίος συνδεόταν από παλιά με προσωπική φιλία με τον Παπανδρέου, από τον Σεπτέμβριο του 2009, συζητούσαν για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφύγει στο ΔΝΤ για να λύσει το πρόβλημα χρέους της.Ουσιαστικά συζητούσαν ένα θέμα ταμπού για την Ευρώπη. Το ΔΝΤ να εισέλθει στην ευρωζώνη και η Ελλάδα να θυσιασθεί , για να αλλάξουν τα δεδομένα στην Ευρώπη.

Ο Γ. Παπανδρέου εκτέλεσε την Ελλάδα για να αλλάξει ο διεθνής οικονομικός συσχετισμός, αλλά και να πιεσθούν οι πλεονασματικές χώρες να προχωρήσουν σε ευρωομόλογα ή αλλαγή της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να ακολουθήσει τις λογικές της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας , με αποτέλεσμα τη συγκρότηση μηχανισμού αναδιανομής των πλεονασμάτων του ευρωπαϊκού Βορρά στον ελλειμματικό , εξαιτίας και του Μάαστριχτ, Νότου.Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συνέβη. Αντίθετα η Ελλάδα την άνοιξη του 2010, βρέθηκε σε κατάσταση παύσης πληρωμών , που θα σήμαινε ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό ντόμινο, πολύ χειρότερο από εκείνο της κρίσης στην Αμερική και τις αγορές του 2008. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της ευρωζώνης δεν προβλεπόταν καμία διαδικασία δανεισμού κράτους μέλους, που θα βρισκόταν σε τέτοια «παγίδα».Ακολούθησε ο γνωστός πανικός που κατέληξε στο αποικιακό Μνημόνιο του Μαΐου 2010, όταν για πρώτη φορά εκτός των άλλων χώρα παραιτήθηκε από το διεθνές δικαίωμα ασυλίας της επί της κρατικής περιουσίας.Το μοντέλο της Τρόικας με τη συμμετοχή κατά το 1/3 του ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή κυριαρχία των πιστωτών, σε χώρα μέλος του ευρώ ήταν η τελική ρύθμιση. Ακολούθησε ο μηχανισμός στήριξης και σταθεροποίησης, στον οποίο στη συνέχεια εντάχθηκαν οι Ιρλανδία , Πορτογαλία, Ισπανία, αλλά ποτέ η Ελλάδα που εξακολουθεί να είναι ειδική περίπτωση με πολύ π[ιό σκληρό καθεστώς ελέγχου από τις υπόλοιπες , βάση των ΜνημονίωνΤο χαμένο PSI. του Μαΐου 2010 και η δευτερογενή αγοράΤο πολύ ενδιαφέρον και ελάχιστα γνωστό είναι ότι η Ελλάδα σε όλο αυτό το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι ακόμη και αυτόν τον Μάιο του 2010 θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της σε εθελοντική βάση, όπως επιχειρείται τώρα από τα PSI ή με επαναγορά ομολόγων της σε χαμηλότερη τιμή από τη δευτερογενή αγορά , με τη συμμετοχή διεθνών τραπεζών και να μην μπει στα Μνημόνια.Η έγκριτη εκτίμηση είναι ότι αν επιχειρείτο PSI στη λογική του σημερινού , τον Μάιο του 2010, όταν δηλαδή οι Παπανδρέου- Παπακωσταντίνου δέσμευαν την Ελλάδα με τα Μνημόνια, διακηρύσσοντας ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, θα είχαμε όφελος 180 δις ευρώ, ενώ το χρέος μας θα βρισκόταν κάτω από το 100% του ΑΕΠ.Με λίγα περιοριστικά μέτρα στις δαπάνες και αντιμετώπιση της διαφθοράς, φοροδιαφυγής , γραφειοκρατίας θα βρισκόμασταν από το 2010, πολύ κοντά στα δημοσιονομικά χαρακτηριστικά της Γαλλίας.Ούτε τότε όμως οι Παπανδρέου- Παπακωσταντίνου και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επέτρεψαν την διαφυγή της Ελλάδας, από την «παγίδα» που την έριξαν εν γνώσει τους.

Τότε είχαμε τις άλλες δηλώσεις ότι η αναδιάρθρωση είναι χρεοκοπία και δεν θα στερήσουμε ούτε ένα ευρώ από τους πιστωτές μας.Το μήνυμα Σημίτη –ΠροβόπουλουΤο «κουτί της Πανδώρας» πάντως μέχρι σήμερα παραμένει το «φούσκωμα» και ο υπολογισμός του ελλείμματος του 2009. Απλά γιατί τα στοιχεία δεν μπορούν να αλλάξουν. Το αποτύπωμα του εγκλήματος σε βάρος της Ελλάδος και των Ελλήνων , δεν μπορεί να σβηστεί.Η «πόρτα» του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Γ. Παπανδρέου και όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και μη , βρίσκεται σε αυτό το σημείο. Οι δύο εισαγγελείς ήδη θέτουν το ερώτημα για πολιτικές και ποινικές ευθύνες.Οι αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και τους «πράσινους» υπουργούς που συμμετέχουν στην σημερινή κυβέρνηση Παπαδήμου, θυελλώδεις, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης να ανοίξει το θέμα και σήμερα και στο μέλλον.Πολύ ενδιαφέρουσα στο σημείο αυτό είναι και η στάση που κράτα ο πρωθυπουργός της ΟΝΕ ,Σημίτης αλλά και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδος , Προβόπουλος. Και οι δύο, ο πρώτος με προδημοσίευση ομιλίας που θα κάνει τη Δευτέρα στο Βερολίνο και ο δεύτερος με δήλωση ότι όλοι γνώριζαν απολύτως και με ακρίβεια την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το φθινόπωρο του 2009 στέλνουν το μήνυμα στους Παπανδρέου- Παπακωσταντίνου- Γεωργίου κ.λ.πΌτι για το έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων, το προαναγγελθέν στον Στρος Καν από τον Σεπτέμβριο του 2009, στα εδώλια του Ειδικού Δικαστηρίου θα κάτσουν μόνοι τους και δεν θα τους συνοδεύσει κανείς. Ειδικά τώρα που οι κατηγορίες θα είναι περί εσχάτης προδοσίας και εκούσιου δοσιλογισμού.

Του Μενέλαου Τασιόπουλου

Συντονισμένη επιχείρηση αρπαγής του εθνικού πλούτου > Παίρνουν τα κοιτάσματα με ένα απλό άρθρο στην δανειακή σύμβαση!

Υποθήκευση του συνόλου των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας, θα περιλαμβάνει η δανειακή σύμβαση με επέκταση του επαίσχυντου άρθρου 13 του Κειμένου Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου ή περίληψη επιπλέον ειδικού άρθρου με το οποίο θα εκχωρούνται απ’ευθείας στους ξένους δανειστές τα έσοδα της χώρας από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Για την ακρίβεια......αυτή την στιγμή η διαπραγμάτευση δεν είναι για τον αν τα χρήματα θα πηγαίνουν απ’ευθείας σε ένα ταμείο το οποίο θα αποπληρώνει τα δάνεια, αλλά αν θα συμβεί αυτό (το οποίο οι κυβερνώντες θεωρούν «θετική λύση» ή αν θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων απ’ευθείας οι δανειστές!
Αυτό σημαίνει ότι θα κοστολογούν με ένα συγκεκριμένο κόστος παραγωγής το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο το οποίο θα χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους και εν συνεχεία θα το πωλούν αυτοί όπου και όσο θέλουν!
Τα παραπάνω, τα οποία βασίζονται σε απόλυτα έγκυρη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, απλά επιβεβαιώνουν αυτά που το defencenet.gr έχει ήδη αποκαλύψει για την τύχη των κοιτασμάτων υδρογοναθράκων και την άρνηση για άμεση εκμετάλλευσή τους.
Τα παραπάνω θα αποτυπωθούν σε άρθρο ανάλογο με το άρθρο 13 του Κειμένου Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου, το οποίο επι λέξει αναφέρει ότι: «Greece commits future cash flows from project Helios or other privatisation revenue in excess of those already included in the adjustment programme to further reduce indebtedness of the Hellenic Republic by up to 15 billion euros with the aim of restoring the lending capacity of the EFSF».
Το συγκεκριμένο ταμείο στο οποίο θα συγκεντρώνονται τα χρήματα από ενέργεια (είτε ανανεώσιμες πηγές είτε υδρογονάνθρακες) και αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει μέχρι το 2015 να έχει συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ!
Εύκολα γίνεται αντιληπτό (αν κρίνουμε και από το αποτραπέν, έστω προσωρινά, σκάνδαλο των Airbus) ότι οι αποκρατικοποιήσεις ακόμα και κατά 100% όλων των φιλέτων (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, λιμάνια κλπ) είναι πρακτικά αδύνατο να συγκεντρώσουν περισσότερα από 15 δισ. ευρώ, αφού είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα έσοδα θα αφορούν περί το 20% της πραγματικής αξίας των υπό ιδιωτικοποίηση εταιρειών-φιλέτων. Άρα μένουν μόνο τα κοιτάσματα και το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ το οποίο όπως θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να αποδώσει.
Ήδη το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι "η Ελλάδα σύντομα θα μπορεί να καλύπτει μέχρι και 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες από την εγχώρια παραγωγή και αυτό το ποσοστό δεν αφορά τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης, αλλά μόνο αυτά της δυτικής Ελλάδας".
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αρμόδιος για θέματα ενέργειας Γ.Μανιάτης «Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στην διάθεσή μας μιλάμε για το 30% και μη συνυπολογίζοντας τα νέα θετικότερα δεδομένα που είμαστε σίγουροι πως θα προκύψουν από τις νέες έρευνες»!
Μιλάει δηλαδή μόνο για τις περιοχές, σε Ιόνιο (Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο) και Ιωάννινα.
Εν κατακλείδι: Πρόκειται για μία συντονισμένη επιχείρηση αρπαγής του εθνικού πλούτου με την κατ’αρχήν υποδούλωση της χώρας. Προσέξτε την αλληλουχία των γεγονότων: Το 2009, ο τότε πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου δηλώνει σε συνέντευξη στις Βρυξέλλες, ότι «Πετρέλαιο δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν υπάρχει αρκετό».
Από το 2007 οι Αμερικανοί έχουν βεβαιωθεί για την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην δυνητική ελληνική ΑΟΖ, αλλά και στην δυτική Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2010 ο (ακόμα!) αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ειρωνεύεται στην Βουλή συντελεστές τηλεοπτικής εκπομπής (μεταξύ των οποίων και συνεργάτη του defencenet.gr), οι οποίοι με αποκαλύπτουν μέρος των συγκλονιστικών στοιχείων για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Α.Μεσόγειο και στο Ιόνιο και δηλώνει και αυτός ότι «Φυσικά πετρέλαιο δεν υπάρχει».
Τον Μάϊο η χώρα βιώνει την άλωσή της με την υπογραφή του Μνημονίου (μια εξέλιξη που ακόμα και ο Κώστας Σημίτης, τώρα –κάπως αργά βέβαια – καταγγέλλει ως «καταστροφή για την Ελλάδα»).
Ξαφνικά, αμέσως μετά εξαγγέλλεται η δημιουργία κρατικού φορέα αδειοδότησης ερευνών για υδρογονάνθρακες (αλήθεια, αφού «Δεν υπήρχε πετρέλαιο» γιατί ίδρυσαν τέτοιο φορέα;) και ακολουθεί ένα χρόνο μετά η διαβεβαίωση του υφυπουργού του ότι «Το 30% των αναγκών μας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα καλύπτονται από ελληνικά κοιτάσματα, μόνο από τα γνωστά κοιτάσματα»!
Πως από το «Δεν υπάρχει πετρέλαιο» φτάσαμε στην κάλυψη του 30% (τουλάχιστον) της κάλυψης των αναγκών μας σε πετρέλιο και φυσικό αέριο; Μεσολάβησαν έρευνες και νεότερα στοιχεία; Όχι! Το ήξεραν και τότε και το έκρυβαν.
Και φυσικά δεν μιλάμε για το «30%», αλλά για τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια βαρέλια μόνο στις περιοχές που ήδη έχουν δεσμευθεί νότια της Κρήτης. Αλλά γιατί να το πουν τότε; Μόνο αυτά που έχουν βρεθεί εντός των περιοχών που έχουν ήδη δεσμευθεί υπολογίζεται η αξία τους σε περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ!
Θα πρέπει να αναλογιστεί κάποιος το κλίμα που θα δημιουργούσε η ανακοίνωση για ύπαρξη τέτοιων κοιτασμάτων λίγο πριν αρχίσουν οι προδοσίες περί «Τιτανικού» κλπ και πριν «φουσκώσουν» το χρέος έτσι ώστε να εξυπηρετεί τα σχέδιά τους, οι Γ.Παπανδρέου και Γ.Παπακωνσταντίνου. Υπήρχε περίπτωση κανείς να δεχόταν Μνημόνια κλπ; Ποτέ; εκτός του ότι οι διεθνείς αγορές θα έβλεπαν πολύ πιο "ήπια" την ελληνική περίπτωση, όπως έπραξαν και με την Κύπρο.
Όλα αυτά έχουν μόνο ένα στόχο: Την εκποίηση της ίδιας της χώρας και ειδικότερα των στρατηγικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, σε τιμές … δώρου, του εθνικού πλούτου της χώρας. Θα τους επιτρέψουμε (και σε αυτούς και σε άλλους συνεργούς τους σε ΝΔ και ΛΑΟΣ) να ολοκληρώσουν το έγκλημα;

defencenet.gr

ΠΩΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Τροπολογία Βορίδη: Ινδοί, Πακιστανοί, Κινέζοι, Τούρκοι κ.α. θα αποκτήσουν φορτηγά στην Ελλάδα!

Σε επικίνδυνα… μονοπάτια διάλαξε να κρατήσει ικανοποιημένους όλους εκτός από τους φορτηγατζήδες! Η νέα τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των ενστάσεων της…Τρόικας για τις ρυθμίσεις που «κλείνουν» την αγορά για τις τρίτες χώρες και της ΝΔ, που έθεσε ως βασική προϋπόθεση για να στηρίξει τη μεταρρύθμιση, την προστασία των Ελλήνων μεταφορέων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως λένε και οι ίδιοι, χωρών εκτός του ενιαίου οικονομικού χώρου.

Όπως επισημαίνει το ΒΗΜΑ, επί της ουσίας, επανέρχεται η διατύπωση του νόμου Ρέππα, που επιτρέπει τη δραστηριοποίηση στην ημεδαπή αγορά «χωρίς καμία διάκριση ως προς την εθνικότητα όσων αιτούνται άδειες», με την προϋπόθεση, όμως, ότι αυτό θα γίνεται, «σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας με τον όρο της αμοιβαιότητας»

Πρακτικά, η αρχή της αμοιβαιότητας συνεπάγεται ότι, η δραστηριοποίηση ενός μη κοινοτικού μεταφορέα στην ελληνική αγορά θα είναι εφικτή, εάν κι εφόσον ένας Έλληνας συνάδελφός του λειτουργεί στην αγορά της χώρας του (και το αντίστροφο). Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς θεωρούν μάλλον δύσκολη την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, εκτιμώντας ότι θα προκαλέσει αρρυθμίες.

«Επίσης είναι περίπου αυτονόητο ότι υπήκοοι τρίτων χωρών ή χώρων στις οποίες είναι εγκατεστημένες οι εταιρείες και τα νομικά πρόσωπα, μπορούν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο των οδικών μεταφορών υπό την προϋπόθεση της τήρησης των Διεθνών Συνθηκών και της αμοιβαιότητας, η οποία νομίζω είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει», είπε ο υπουργός από τη Βουλή.

Ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα η Τρόικα, το τεχνικό κλιμάκιο της οποίας θωρεί απαράδεκτη την πρόνοια για απαγόρευση εισόδου στην Ελληνική αγορά μη κοινοτικών επιχειρήσεων και ζητά την απόσυρσή της.

Από την άλλη, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, σε υψηλούς τόνους, έχει ξεκαθαρίσει στους δανειστές ότι η προστασία των μεταφορέων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό τρίτων χωρών αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Και νέα αλλαγή στην… αλλαγή

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών ανοίγει τον δρόμο «σε όσους κάνουν εθνικές μεταφορές να μπορούν να κάνουν και διεθνείς μεταφορές», τροποποιώντας τη σχετική πρόνοια του νόμου Ρέππα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, με την τροπολογία «στην πραγματικότητα εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας», κυρίως δε η σύντμηση του χρόνου πλήρους ανοίγματος της αγοράς, που αποτελεί «διεθνή υποχρέωση της χώρας», όπως είπε.

Ακόμη, κατά τον κ. Βορίδη, «με τις καινούργιες ρυθμίσεις» θα επιτρέπεται να εκτελούν μεταφορικό έργο, όχι μόνο ΑΕ ή ΕΠΕ, αλλά και «ομόρρυθμες αλλά και ετερόρρυθμες εταιρείες και φυσικά πρόσωπα».

Το δεύτερο σημείο τριβής

Ένα άλλο ακανθώδες σημείο για τις σχέσεις του υπουργείου Υποδομών με την Τρόικα εκτιμάται ότι είναι η πρόνοια του νομοσχεδίου για καταβολή εγγύησης υπέρ του δημοσίου για την λειτουργία στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για την δυνατότητα που παρέχει το νομοσχέδιο στον (εκάστοτε) υπουργό Υποδομών «να εκδίδει μία υπουργική απόφαση με την οποία θα ρυθμίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα αποδεικνύεται η οικονομική επιφάνεια του οδικού μεταφορέα», όπως τόνισε και ο υπουργός. «Αυτό δεν είναι ένα εφεύρημα δικό μας. Είναι μια εφαρμογή, στην πραγματικότητα, η οποία προβλέπεται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό» σχολίασε.

Πάντως, όπως εκτιμούν κύκλοι με γνώση του θέματος, το εάν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από τα εν λόγω μέτρα, θα φανεί στην έκθεση των ελεγκτών της Τρόικας.

«Προστατέψτε την αγορά»

Με «καταστροφή και ταφόπλακα» για τις Ελληνικές κι Ευρωπαϊκές μεταφορές παρομοιάζει την πιθανή απελευθέρωση της ημεδαπής αγοράς και για επιχειρήσεις τρίτων χωρών η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) και ζητά την προστασία του κλάδου.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ, κ. Απ. Κενανίδης, ήδη Τούρκοι μεταφορείς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ιδρύσουν εταιρίες στην Κομοτηνή και «είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι έχουν άριστη πληροφόρηση εδώ και καιρό και δείχνουν να είναι απόλυτα προετοιμασμένοι να εκμεταλλευτούν την “ευκαιρία” που πιθανόν τους δοθεί από το την ελληνική πολιτεία».

Η ΟΦΑΕ καλεί τον υπουργό Υποδομών «να μην επιτρέψει την υιοθέτηση μίας τέτοιας πρότασης η οποία θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ευρωπαϊκή, αφού κάτι τέτοιο θα ανοίξει “κερκόπορτα” στους Τούρκους συναδέλφους για είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την πίσω πόρτα».

planet-greece.blogspot.com

O Πούτιν επισπεύδει τον South Stream

Ο όμιλος του φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2012 να κατασκευάζει τον αγωγό South Stream, μέσω του οποίου το προϊόν από τη Ρωσία θα φθάνει στην ΕΕ μέσω Μαύρης Θάλασσας.

 Η κατασκευή του αγωγού προηγουμένως υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα άρχιζε το 2013.

 Στη σημερινή ανακοίνωση του ομίλου διευκρινίζεται ότι την εντολή επίσπευσης των εργασιών "έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πούτιν".

   

Η οδηγία του Πούτιν --την 30ή Δεκεμβρίου-- δόθηκε αμέσως μετά την άδεια που παρείχε καθυστερημένα η Άγκυρα το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού να περάσει από τα χωρικά της ύδατα.

   
"Πρόκειται για έργο. . . που περίμεναν πολλοί, ξεκινάμε λοιπόν νωρίτερα την κατασκευή" σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αλεξέι Μίλερ.

 Συνολικά, ο South Stream πρόκειται να καλύψει απόσταση 3.600 χιλιομέτρων.

  
Μέσω της Βαλκανικής χερσονήσου, θα έχει δίκτυα στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Από το έδαφος της τελευταίας θα καταλήγει στη δυτική Ευρώπη. Δε θα διέρχεται καθόλου από την Ουκρανία.

   
"Η ρωσική πίεση προς την ουκρανική κυβέρνηση ανεβαίνει", σημείωσαν ειδικοί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς το Κίεβο συμφώνησε σε χαμηλότερες τιμολογήσεις όσον αφορά την διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφός του.

   
Η Gazprom έχει ήδη ενεργοποιήσει τον North Stream, ο οποίος περνά από το βυθό της Βόρειας θάλασσας.



Οι συμμετοχές

  
Για το υποθαλάσσιο τμήμα του South Stream, στο μετοχικό κεφάλαιο της κατασκευάστριας εταιρείας υπάρχει 20% συμμετοχή του ιταλικού κολοσσού ENI.

   
Από την πλευρά τους, ο γαλλικός όμιλος EDF και η γερμανική εταιρεία Wintershall (του ομίλου BASF) έχουν συμμετοχή 15%. Ο Gazprom διατηρεί το υπόλοιπο 50% του μετοχικού κεφαλαίου.

   
Για τα επίγεια τμήματα του αγωγού, ο ρωσικός κολοσσός θα συνεργαστεί με αρκετές κρατικές εταιρείες--αυστριακές, βουλγαρικές, κροατικές, ελληνικές, ουγγρικές, σερβικές και, τέλος, σλοβενικές.

  
O αμερικανικών συμφερόντων Nabucco, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο της περιοχής του Καυκάσου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο δια της Τουρκίας και της βαλκανικής χερσονήσου.
onalert

Οι πιο πουτάνες από τις πουτάνες - το άρθρο του Πιτσιρίκου

Πότε θα μάθουμε τα ονόματα των δημοσιογράφων που λαδώνονταν από τη Siemens; Ποιοι είναι οι δημοσιογράφοι που είναι στο payroll του ΔΝΤ, ώστε να προωθούν τις μνημονιακές θέσεις; Ποιοι είναι οι δημοσιογράφοι που είναι στο payroll πολιτικών, πολυεθνικών, πρεσβειών και άλλων; Για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω, αυτή η συζήτηση έχει σταματήσει. Αν και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρίστος Βερελής είχε δηλώσει δημόσια πως η Siemens δεν είχε στο μισθολόγιό της μόνο πολιτικούς αλλά και δημοσιογράφους, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα. Σήμερα, πολλοί δημοσιογράφοι χάνουν τις δουλειές τους και υπάρχει επίκληση της αλληλεγγύης. Ναι, αλληλεγγύη, αλλά σε ποιους; Στα παπαγαλάκια της Siemens, του ΔΝΤ και της Ντόρας; Ε, όχι! Ας μάθουμε πρώτα ποιοι ήταν στο payroll –ήταν εκατοντάδες-, ώστε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους υπόλοιπους. 

Περιέργως, ούτε οι δημοσιογράφοι επιδεικνύουν ιδιαίτερη προθυμία να αποκαλυφτούν τα ονόματα των συναδέλφων τους που ήταν στο payroll. Ακόμα ένα μεγάλο λάθος για ένα επάγγελμα που άξιζε τους καλύτερους.
Με την ευκαιρία, δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι που είναι –και ήταν – στο payroll.
Στο payroll πολιτικών, μεγαλοεπιχειρηματιών και λοιπών είναι και συγγραφείς.
Δεν πιστεύει κανείς, βέβαια, πως όλοι αυτοί οι σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς τάσσονται αναφανδόν υπέρ της εκάστοτε κυβέρνησης επειδή το πιστεύουν.
Ούτε πιστεύει κανείς πως αυτή η σιωπή που έχει πλακώσει στον «πνευματικό κόσμο» -μετά τη χρεοκοπία της χώρας- είναι τυχαία.
Ο «πνευματικός κόσμος» της Ελλάδας είναι βαθύτατα υλικός. Και βαθύτατα εξαγορασμένος. Για την ακρίβεια, ξεπουλημένος.
Επίσης, δεν πιστεύει κανείς πως οι Έλληνες συγγραφείς –με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις- ζουν από τις πωλήσεις των βιβλίων τους. Εδώ γελάμε. Δυνατά.
Ποιοι είναι αυτοί οι Έλληνες συγγραφείς που είναι στο payroll; Θα τους δείτε στα κανάλια δίπλα σε κομψευόμενους «αριστερούς» δημοσιογράφους που ξεκίνησαν από το ΚΚΕ και τον Ριζοσπάστη και έκαναν εισοδισμό στα ΜΜΕ των νταβατζήδων για να ανατρέψουν το σύστημα από μέσα. Θαυμάστε τους. Είναι οι πιο πουτάνες από τις πουτάνες.

(Ο τίτλος του κειμένου είναι από το βιβλίο «Το ποδήλατο του Λεονάρντο» του Paco Ignacio Taibo II.)
pitsirikos

Σε δημοσιογράφο και υπουργό αναφέρθηκαν Πεπόνης- Μουζακίτης

Καταγγελία φωτιά, την οποία πάντως η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν αξιολογεί ως σημαντική, περιέχει το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Φώτη Μακρή με βάση τα υπομνήματα των δύο οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη. Ο κ. Μακρής αναφέρει επί λέξει στο δεκασέλιδο πόρισμά του:


«Ο Γρηγόρης Πεπόνης αναφέρει ότι στις 30 Νοεμβρίου 2011 τον επισκέφθηκε στο γραφείο του γνωστό και έγκριτο δημόσιο πρόσωπο (δημοσιογράφος) και τον πληροφόρησε ότι γνωστός μεγαλοοικονομικός παράγοντας του εξέφρασε απειλές για το πρόσωπό του εξ αιτίας του ότι εκκρεμεί στα χέρια του συγκεκριμένη προκαταρκτική εξέταση…».
Η σύσταση του δημοσιογράφου, σύμφωνα με το πόρισμα Μακρή, προχώρησε ακόμα περισσότερο, αφού ο δημοσιογράφος φέρεται να είπε ότι «ο διοικητικής της υπηρεσίας ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ ήταν δικός του άνθρωπος (σ.σ. του επιχειρηματία) και παρακολουθούσε τις κινήσεις του κατά πόδας».
Το περιστατικό αυτό το θεώρησε σοβαρό. Το ανακοίνωσε στους προϊσταμένους του και στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ προς λήψη μέτρων για την προσωπική του ασφάλεια κατά τη διεξαγωγή της υπηρεσιακής του αποστολής. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την ταυτότητα του συναδέλφου τους που φέρεται να μετέφερε τη σύσταση ή τις απειλές ο κ. Μακρής δήλωσε άγνοια, ενώ εκτίμησε ότι ο επιχειρηματίας είναι τραπεζίτης.
Οι άλλες δύο υποθέσεις για τις οποίες οι δύο εισαγγελείς κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν πιέσεις είναι η έρευνα που διεξάγουν για τα CDS (τα ασφάλιστρα κινδύνου) που αποδίδονται σε υπεράκτια εταιρεία που σύμφωνα με δημοσιεύματα συνδέθηκε με την οικογένεια Παπανδρέου, αλλά και για τις καταγγελίες Χουσελά, του πρώην υφυπουργού οικονομικών για τη λίστα των φοροφυγάδων.
Επίσης αναφέρει ο κ. Πεπόνης ότι το τελευταίο δεκαήμερο του 2011 και ενώ βρισκόταν με τον συνάδελφό του στο γραφείο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελή, επόπτη τους, τους επισκέφθηκε κάποιος συνταξιούχος αρεοπαγίτης και τους ζητούσε πληροφορίες για την πορεία της διεξαγόμενης εξέτασης.

Η σύσταση για σύντομη ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για τα CDS που έγινε σύμφωνα με τους καταγγέλοντες αντιεισαγγελείς από τον υπουργό δικαιοσύνης τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον αντιεισαγγελέα και επόπτη τους βρίσκεται σύμφωνα με το πόρισμα Μακρή στα πλαίσια των καθηκόντων τους. Η συμβουλή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τον κ. Πεπόνη ότι θα ήταν φρονιμώτερο να πάρει στα χέρια του την λίστα των μεγαλο οφειλετών του δημοσίου και μετά να παραγγείλει την προκαταρτική εξέταση είναι επίσης στα πλαίσια της εποπτείας που ασκεί.
Και για την καταγγελία για τον δημοσιογράφο, σύμφωνα με τον κ Μακρή, έπρεπε να υποβληθεί έγκληση κατά του επιχειρηματία ή του δημοσιογράφου.
Ανώτερη εισαγγελική πηγή δηλώνει ότι οι δύο εισαγγελείς εκτιμούν στο υπόμνημά τους ότι σχετικά με το θέμα της έρευνας για τη λίστα Κουσελά ενδεχομένως να υπήρξε τηλεφώνημα από υπουργό.
Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου πάγου προτείνει να μπει η υπόθεση στο αρχείο αφού δεν προέκυψε καμία ποινικώς αξιόλογη, όπως λέει, ή επιχειρησιακά επιλήψιμη παρέμβαση στο έργο τους. Η αίτησή τους για παραίτηση εκτιμά αποτελεί αυθόρμητη εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειάς τους από τη νομοθετική κατάργησή τους.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αφήνει πολλά ερωτηματικά στην κοινή γνώμη και για τον τρόπο που λειτούργησε η δικαιοσύνη, αλλά και για το πώς εξελίχθηκε η σχετική έρευνα από τον Άρειο Πάγο. Συμπερασματικά οι δύο εισαγγελείς όπως αναφέρεται στο σχετικό πόρισμα, εξέλαβαν την αντικατάστασή τους με τη νομοθετική ρύθμιση που είχε προωθηθεί ως πράξη η οποία ενδεχομένως να υπαγορεύτηκε από εκείνους που ενοχλήθηκαν από τοις έρευνές τους.
Αναλυτικά η αναφορά του κ. Μακρή.
newpost

Ο ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Γράφει ο Β.Α. Κόκκινος - Γεώργιος Παπανδρέου, ο μεγάλος αυτός υπεύθυνος της σημερινής εξαθλιώσεως της Ελλάδας, είπε στην αρχή της πρωθυπουργίας του, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πετρέλαιο (συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλες, μεταδοθείσα από την ΝΕΤ την 11/12/2009). Ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης, ενώ είχε εμμέσως προαναγγείλει στην Ολομέλεια της Βουλής άμεση έναρξη γεωτρήσεων, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα βουλευτή και υπευθύνου του τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλου, σε επιτροπή της Βουλής, λίγες ημέρες μετά, μίλησε για «διαδικασία χρόνων».
Για τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μίλησε σε διάλεξή του στα Τ.Ε.Ι. Καβάλας ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Καναδικής Κυβερνήσεως Αντώνιος Φώσκολος, κατά τον Μάρτιο του 2011, με θέμα «Οικονομία και γεωλογική σημασία των βεβαιωμένων αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδος και τη Ανατολικής Μεσογείου.
Οι διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί, είπε ο ομιλητής, έστειλαν εκπροσώπους στο Λονδίνο, σε ειδική σύσκεψη της οποίας θέμα ήταν η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Σε πολλά σημεία της ελληνικής χώρας υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως στην Ήπειρο, το Δελφινάκι, το Ιόνιο κ.ά. Συγκεκριμένως υπάρχει πιστοποιημένο κοίτασμα, το οποίο είναι συνέχεια εκείνου της Αλβανίας, του κοιτάσματος «Αχιλλέα» και του κοιτάσματος «Πύρρου» στα δυτικά της Κέρκυρας, στην Αδριατική, στα Γρεβενά και στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου, που είναι, κατά τον ομιλητή, μικρότερη της λίμνης του Ηροδότου.
Ο κ. Φώσκολος επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κατοχυρώσει έξι «γραμμές» στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες έχουν ερευνηθεί και είναι σχεδόν βεβαία η ύπαρξη υδρογονανθράκων σε αυτές. Οι έρευνες μάλιστα έχουν γίνει και από νορβηγικά επιστημονικά σκάφη. Ενώ η Νορβηγία συστηματικά αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Η λεκάνη του Ηροδότου μοιράζεται γεωγραφικά μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου, Κύπρου, Ισραήλ και Λιβάνου και κρύβει αποθέματα υδρογονανθράκων που είναι τριπλάσια εκείνων της Αλάσκας.

Ο μεγάλος Έλλην πατριώτης Ν. Μάρτης (πρώην υπουργός) γράφει περί των ανωτέρω σε επιστολή του προς την «Εστία» της 3-1-2012, υπογραμμίζων, ότι η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη χώρα του πλανήτη σε ραδώνιο, ρουτίλιο, κόκκινο υδράργυρο, λουτέσιο, μεθάνιο και ουράνιο. Έχουν βεβαιωθεί 7.000 τόννοι ουρανίου. Τα δε αποθέματα μεθανίου που βρίσκονται στο υπέδαφος της Κρήτης, επαρκούν για να κινηθούν για 10.000 χρόνια όλα τα αυτοκίνητα του Πλανήτη. Επιπλέον η Ελλάδα διαθέτει Λιγνίτη, βωξίτη, μαγγάνιο, χρυσό, νικέλιο, μαγνήσιο, χρωμίτη και το περίφημο όσμιο.

Σύμφωνα με τον Α. Φώσκολο, οι αξιολογήσεις γεωλογικών, γεωχημικών και λοιπών γεωστοιχείων, που έχουν δημοσιευθεί κυρίως από ξένους επιστήμονες, μας υποδεικνύουν την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, νότια της Κρήτης και ειδικώτερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, εκτάσεως περίπου 80.000 Κm2, με μεγάλο μέρος τους να βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ, κατά το αρμόδιο υπουργείο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φώσκολος από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, η Κρήτη για 25 χρόνια, θα πάρει 1,2 δις ευρώ το χρόνο. Τα αποθέματα κάτω από την Κρήτη είναι της τάξεως των 20 έως 22 δις βαρελίων πετρελαίου, ενώ σ΄ αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δις βαρέλια πετρελαίου που ευρίσκονται στην ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 έως 175 χιλμ. νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου είχε διαπιστώσει σε μελέτη του για το ΙΓΜΕ ο κ. Κωνοφάγος, τα συμπεράσματα του οποίου είχαν αναπτυχθεί σε τηλεοπτική εκπομπή του κ. Χαρδαβέλα, της οποίας οι διαπιστώσεις αγνοήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας. Γιατί, άραγε, οι Έλληνες πολιτικοί, ενώ στις ιδιαίτερες συζητήσεις τους ομιλούν για κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, όταν φθάνουν στην εξουσία τα λησμονούν;

Γύρω από το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου πολλά λέγονται. Ορισμένοι υπεστήριξαν παλαιότερα, ότι λόγω κόστους αξιοποιήσεως δεν είναι εκμεταλλεύσιμα. Προσθέτουν δε το επιχείρημα, ότι αν συνέβαινε το αντίθετο, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών θα μας είχαν «πλευρίσει» για να συνεταιρισθούμε προς εκμετάλλευσή τους.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η αποφυγή του δανεισμού εκ της αγοράς, όταν τα επιτόκια ήσαν χαμηλά και η μεθοδική προσφυγή μας στη βοήθεια της τρόικας και του ΔΝΤ σχετίζεται και με το θέμα της εκμεταλλεύσεως του υπόγειου πλούτου της χώρας. Άλλοι, τέλος, λέγουν, ότι οι Αμερικανοί θέλουν να αποκλείσουν, όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, να συνδεθούν με τη Ρωσία, προκειμένου να εξασφαλίσουν σε καλύτερες τιμές, αέριο και πετρέλαιο, που αυτή διαθέτει και προς τούτο καλλιεργούν τη φημολογία περί υπάρξεως κοιτασμάτων στην Ελλάδα, για να παραπλανήσουν τους Ευρωπαίους περί υπάρξεως αμέσου πιθανότητος να εξασφαλίσουν την ενέργεια από την πατρίδα μας.

Ανέκαθεν η φαντασία οργιάζει. Ωστόσο από την εκτίμηση όλων των λεγομένων και των δημοσιευθεισών μελετών διαφόρων επιστημόνων, Ελλήνων και ξένων, νομίζω, ότι συνάγεται αβίαστο το συμπέρασμα πως η χώρα μας διαθέτει πράγματι άφθονα και αξιοποιήσιμα κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου. Η παράλειψη της αξιοποιήσεώς των βαρύνει αυτούς που κυβέρνησαν την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως τους βαρύνει και το γεγονός ότι δεν επεδίωξαν την ικανοποίηση των αξιώσεων της Ελλάδος έναντι της Γερμανίας: α) για την καταβολή προς τη χώρα μας του υπολοίπου των επανορθώσεων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, β) για τις αποζημιώσεις, που επιδικάσθησαν εις αυτήν από την Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι, το 1964, για τις καταστροφές που προκάλεσαν στην οικονομία της χώρας μας τα γερμανικά στρατεύματα την περίοδο 1941-1944, γ) για την αποπληρωμή του Αναγκαστικού Δανείου των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, δ) για τις αποζημιώσεις που οφείλονται από τις επιτάξεις εκ μέρους των γερμανικών στρατευμάτων των αποθεμάτων τροφίμων, φαρμακευτικού υλικού, μέσων συγκοινωνίας και γεωργικών προϊόντων, ε) για την αποζημίωση των θυμάτων εκ των εκτελέσεων και άλλων θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, και στ) για τις αποζημιώσεις για τις ζημίες που υπέστη η ελληνική οικονομία από πράξεις δωροδοκίας ελλήνων κρατικών λειτουργών προς υπερτιμολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών γερμανικών εταιρειών (περίπτωση SIEMENS κλπ).

Δυστυχώς η Ελλάδα είχε την ατυχία, μετά το 2009 να κυβερνηθεί από τη χειρότερη κυβέρνηση της ιστορίας της. Μια κυβέρνηση, που αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 70 δις ευρώ μέσα σε μία διετία, αν και υπερφορολόγησε τους πολίτες, περιέκοψε απανθρώπως μισθούς και συντάξεις, απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους και κατεδίκασε τη χώρα σε μη αναστρέψιμη ύφεση, χωρίς να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Εντούτοις, τη διετία που μας πέρασε, αυξήθηκαν τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών κατά ποσοστό 270%. Αυτό τα λέγει όλα. Όπως και το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία δόθηκαν 115.000.000 ευρώ σε 431 μη κυβερνητικές οργανώσεις, που ανεπτύχθησαν ως μανιτάρια μετά την διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον κ. Σημίτη.

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=76276

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...