Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΟΛΟΣ ΗΠΑ ΠΡΟΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ Επίδειξη δύναμης: Με 2 LHA, 2 LPD και 2 LSD δείχνουν την ισχύ τους (βίντεο)

Την αμφίβια εκστρατευτική δύναμη της ομάδας κρούσης (Expeditionary Strike Group) Peleliu στέλνει στον Περσικό Κόλπο το αμερικανικό Ναυτικό στο πλαίσιο της διατήρησης της αμερικανικής παρουσίας στην σημαντική για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα περιοχή.
Η εκστρατευτική δύναμη αποτελείται από το αποβατικό-ελικοπτεροφόρο USS Peleliu (LHA-5) κλάσης Tarawa που είναι και η ναυαρχίδα της δύναμης, το αποβατικό USS Green Bay (LPD-20) κλάσης San Antonio, και το αποβατικό USS Rushmore (LSD-47) κλάσης Whidbey Island. Επιπλέον η εκστρατευτική ομάδα κρούσης συνοδεύεται από ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο ενώ συνήθως δύο αντιτορπιλικά και μία φρεγάτα παρέχουν κάλυψη στο αποβατικό στολίσκο ο οποίος μεταφέρει σημαντική δύναμη Πεζοναυτών και πτητικά μέσα.
Πιο συγκεκριμένα το USS Peleliu (LHA-5)  μήκους 250 μέτρων και εκτοπίσματος 39.438 τόνων μεταφέρει 6 αεροσκάφη AV-8B Harrier II, 4 AH-1 SuperCobra, 12 CH-46 Sea Knight, 9 CH-53 Sea Stallion, 4 UH-1N Twin Huey, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 1.990 Πεζοναύτες.
Το αποβατικό USS Green Bay (LPD-20) με μήκος 208 μέτρα και εκτόπισμα 25.000 τόνους μεταφέρει 700 Πεζοναύτες και 4 ελικόπτερα CH-46 Sea Knight και 2 MV-22 Osprey. To USS Rushmore (LSD-47) με μήκος 190 μέτρα και εκτόπισμα 11.590 τόνους μεταφέρει 400 Πεζοναύτες.  Σημειώνεται ότι μία ακόμη αμφίβια εκστρατευτική δύναμη της ιδίας σύνθεσης βρίσκεται στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Πρόκειται για την δύναμη του αποβατικού-ελικοπτεροφόρου «Iwo Jima» (LHD-7), το αποβατικό «New York» (LPD-21) και το αποβατικό «Gunston Hall» (LSD-44).
Η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων αποτελεί σαφέστατο μήνυμα της ηγεσίας των ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την ασφάλεια του Περσικού Κόλπου στα χέρια καμίας άλλης δύναμης αφού η ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρου του πλανήτη εξαρτάται από τις εξελίξεις σε αυτή την γωνιά του κόσμου.
Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ ανησυχούν για πιθανές κινήσεις των Ιρανών να αποσταθεροποιήσουν τα καθεστώτα του Περσικού Κόλπου και να δημιουργήσουν καταστάσεις ανάλογες με αυτές που βίωσε το Μπαχρέιν πριν από μερικούς μήνες όταν η Σιιτική πλειονότητα εξεγέρθηκε κατά της βασιλικής οικογένειας η οποία είναι Σουνίτες.
Τέλος η παρουσία σημαντικών αμφίβιων δυνάμεων αποσκοπεί και στην αποτροπή διεξαγωγής εκδικητικών καταδρομικών επιθέσεων των Ιρανών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή σε περίπτωση μίας αμερικανικής ή ισραηλινής επίθεσης στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Οι δύο αμφίβιες δυνάμεις θα συμμετάσχουν στην επιτήρηση της περιοχής μέχρις ότου η πρώτη ανακληθεί στις ΗΠΑ για ανεφοδιασμό.

  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...