Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΦΟΥΚΟΣΙΜΑ-Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ

Φουκουσίμα: Ραδιενεργός καταστροφή διαρκείας πολλών μηνών! Εκτύπωση E-mail
03-04-2011 14:25:23
ImageΣύμβουλος του ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Κάν παραδέχτηκε πως θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας στους τέσσερις από του έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Νο 1). Το δυστύχημα αυτό, το σοβαρότερο μετά το Τσερνόμπιλ, "θα είναι μια μακρόχρονη μάχη", παραδέχτηκε ο Γκόσι Χοσόνο, σύμβουλος του Καν στο τηλεοπτικό δίκτυο Fuji TV.

  
Ο ίδιος επισήμανε πως θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας και πρόσθεσε πως "η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά τους περίπου 10.000 ράβδους πυρηνικών καυσίμων, η επεξεργασία των οποίων θα διαρκέσει πολύ". 

  
"Η διαδικασία είναι αργή γιατί τεράστιες ποσότητες νερού που χρησιμοποιήθηκαν για το 'ξέπλυμα' των ράβδων πυρηνικών καυσίμων πλημμύρισαν τις αίθουσες που βρίσκονται οι κινητήρες των αντιδραστήρων και τις υπόγειες στοές, καθιστώντας αδύνατη κάθε ανθρώπινη επέμβαση.

   
Μια πλωτή εξέδρα διαστάσεων 136 Χ 46 μέτρα αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή απέναντι στο εργοστάσιο. Οι δεξαμενές της (χωρητικότητας 10.000 τόνων) θα απορροφήσουν το μολυσμένο νερό από τους αντιδραστήρες. 

   
Δύο πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρουν νερό που διοχετεύεται στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων και στις δεξαμενές χρησιμοποιημένων καυσίμων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun, 550 τόνοι νερού καταναλώνονται κάθε ημέρα στους αντιδραστήρες. 

   
Στο μεταξύ, ανεπιτυχή προσπάθεια να καλύψουν σήμερα τη ρωγμή, στο κέλυφος του αντισδραστήρα, μήκους 20 εκατοστών, από την οποία ραδιενεργό νερό πέφτει σε μία τάφρο απορροής και χύνεται απευθείας στο Ειρηνικό Ωκεανό, έκαναν σήμερα οι Ιάπωνες. 

  
Στην περιοχή αυτή της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας που καταστράφηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι, περίπου 25.000 ιάπωνες και αμερικανοί στρατιώτες συνεχίζουν για τρίτη ημέρα στις έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων της καταστροφής. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 12.000 και οι αγνοούμενοι υπολογίζονται στους 15.472, σύμφωνα με την αστυνομία. 

   
Η κατασκευή των κτιρίων του εργοστασίου της Φουκουσίμα, 250 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, ήταν τέτοια που του επέτρεπε να αντέξει παλιρροϊκά κύματα ύψους ως 6 μέτρα, αλλά όχι και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που έφτασε τα 14 μέτρα στην περιοχή. 

   
Αμέσως μετά τον σεισμό των 9 βαθμών, και οι έξι αντιδραστήρες σταμάτησαν αυτομάτως να λειτουργούν, όμως το τσουνάμι που ακολούθησε κατέστρεψε τα ηλεκτρικά κυκλώματα και το σύστημα ψύξης των πυρηνικών καυσίμων. Τέσσερις από τους αντιδραστήρες υπερθερμάνθηκαν με αποτέλεσμα να προκληθούν εκρήξεις και έκλυση ραδιενεργού καπνού. 

  
Από τις έρευνες, εδώ και δύο ημέρες, ιαπώνων και αμερικανών στρατιωτών σε όλη την πληγείσα περιοχή, εντοπίστηκαν μόνο 167 πτώματα. 


Η εταιρία Tepco που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο δύο υπαλλήλων της οι οποίοι ήταν αγνοούμενοι από τον σεισμό και το τσουνάμι που έθεσαν τις εγκαταστάσεις εκτός λειτουργίας στις 11 Μαρτίου.
Αμέσως μετά τον σεισμό, οι δύο άντρες 24 και 21 ετών μετέβησαν στο εργοστάσιο για να επιθεωρήσουν το κτίριο του κινητήρα του αντιδραστήρα Νο 4. Ο θάνατος τους προκλήθηκε από πολλαπλά τραύματα, διευκρίνισε η Tepco.
Τα πτώματά τους εντοπίστηκαν την Τετάρτη σε ραδιενεργό περιβάλλον και χρειάστηκε μια μακρά διαδικασία απολύμανσης για να παραδοθούν στους συγγενείς τους, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo. Ο θάνατός τους συνέβη στις 11 Μαρτίου, αλλά επιβεβαιώθηκε μόλις χθες Σάββατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...