Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Λίβανος: Η πρώτη παράπλευρη απώλεια της Συρίας

Η εμφύλια σύγκρουση στη Συρία έχει κλιμακώσει τη βία στο Λίβανο. Διάφορες πρασταρτιωτικές ομάδες οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και με μαύρες μάσκες περιπολούν στη Βηρυτό, κυνηγώντας Σύριους, Τούρκους και οι Άραβες από τα κράτη του Κόλπου - όλους αυτούς που υποπτεύονται ως αντιπάλους του Μπασάρ αλ-Άσαντ της Συρίας. Εν τω μεταξύ, ένοπλοι έχουν μπλοκάρει τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Βηρυτού. Ένα αεροπλάνο της Air France για λόγους ασφαλείας προσγειώθηκε στην Κύπρο.


Οι μοναρχίες του Κόλπου έχουν ζητήσει από τους υπηκόους τους να φύγουν από τον Λίβανο, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ έχουν αρχίσει την εκκένωση των υπηκόων τους από τη χώρα, αναφέρουν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.
Οι ταραχές υπογραμμίζουν πόσο δύσκολο είναι το πολιτικό περιβάλλον στην Βηρυτό. Η σύγκρουση στη Συρία ενισχύει τώρα τις εντάσεις και τα προβλήματα που μαστίζουν τον Λίβανο ούτως ή άλλως. Ο πόλεμος στη Συρία ενίσχυσε τη θρησκευτική σύγκρουση στο Λίβανο.
Η επίσημη κυβέρνηση της Βηρυτού ακολουθεί μια πολιτική μη παρέμβασης. Ιστορικά, ο Λίβανος και η Συρία είναι στενά συνδεδεμένες χώρες. Πολλές οικογένειες έχουν μέλη και στις δύο πλευρές των συνόρων. Οι συντηρητικοί Σουνίτες στο Λίβανο τείνουν να συμφωνήσουν με τους αντάρτες της Συρίας. Οι Λιβανέζοι Σιίτες θεωρούν τους εαυτούς τους με το μέρος του Μπασάρ αλ-Ασάντ. Η Σιίτες της Χεζμπολάχ, που ανήκει στην κυβέρνηση συνασπισμού στη Βηρυτό, είναι σύμμαχοι του Άσαντ.
fox2magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...