Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Μετά μην πει ΚΑΝΕΙΣ, ότι δεν ήξερε! Το στήνουν και στη Ρόδο το θέμα οι τούρκοι…

Φυσικά η Αθήνα, κοιμάται…….. (πολλές τελείες μην τους ξυπνήσουμε!!!) Εννοείται ότι η εφημερίδα, μιλά για ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ. Αναμένουμε οι γνωστοί “πρόθυμοι” να αναλάβουν το ρόλο τους και να καταθέσουν ερώτηση στη Βουλή…Εκδήλωση ¨Ημέρας μητρικής γλώσσας¨ από τους Τούρκους της Ρόδου. Τούρκοι της Ρόδου επ΄ευκαιρία της ανακηρυχθείσας από τον ΟΗΕ ¨Ημέρας μητρικής γλώσσας¨ οργάνωσαν σχετική εκδήλωση.
Η εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Ρόδου Η Αδελφοσύνη¨ για την ημέρα μητρικής γλώσσας, πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο του συλλόγου στις 7 Οκτωβρίου. Στην εκδήλωση μετείχαν πολλοί ομογενείς από την Ρόδο. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επιδείξεις από τους μαθητές των δασκάλων Τζαχίτ Αλιοσμάν και Γκιουλτέν Αλιοσμάν.
Η εκδήλωση στον σύλλογο της Ρόδου άρχισε με την ομιλία του προέδρου Μεχμέτ Ζαμαντάκη. Έπειτα μίλησε ο δάσκαλος Τζαχίτ Αλιοσμάν ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με την μητρική γλώσσα. Ο δάσκαλος Αλιοσμάν ανέφερε πως τρέφει ελπίδες για τους Ροδίτες αδερφούς του που εδώ και 40 χρόνια στερημένοι της τουρκικής εκπαίδευσης αγωνίζονται να συντηρήσουν την μητρική τους γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, και αυτό γίνεται αντιληπτό από την λάμψη στα μάτια τους. Ο Τζαχίτ Αλιοσμάν ανέφερε πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για το ενδιαφέρον που έδειξαν για την εκδήλωση.

Στην εκδήλωση αρχικά τα μικρά παιδιά (ηλικιακή ομάδα 3-5) ανέγνωσαν ποιήματα και παραδοσιακά τραγούδια στα τουρκικά. Αργότερα η ηλικιακή ομάδα 6-12 ετών έπαιξαν πάλι σκετς στα τουρκικά, ανέγνωσαν ποιήματα σχετικά με την μητρική γλώσσα, και είπαν ανέκδοτα. Η δε μεγάλη ηλικιακή ομάδα (12-18 ετών) διάβασαν τα ποιήματα ¨Πρόβατα με χένα¨ και ¨Το νερό της κότας¨. Μεταξύ των μαθητών έγινε γενικός πολιτιστικός διαγωνισμός και δόθηκαν διάφορα βραβεία στους τρεις πρώτους.

Οι μαθητές που μετείχαν χειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό από τους παριστάμενους. Στο τέλος του προγράμματος όλοι μαζί τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια.

Εφ. Γκιουντέμ 16/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...