Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Πέραν των 400 δις θα εισρεύσουν στην οικονομία της Κύπρου

Πολύ θετικές οι οικονομικές προοπτικές για την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου στην Κύπρο, εκτιμά ο καθηγητής του πανεπιστημίου Χιούστον Μιχάλης Οικονομίδης. Σε συνέντευξη του στο ΣΙΓΜΑ, ο κύριος Οικονομίδης, αναλύει τα δεδομένα και προειδοποιεί για τους κινδύνους σε περίπτωση που δεν γίνουν σωστοί χειρισμοί.
 Με σκοπέλους αλλά τεράστια οφέλη, προβλέπεται η εξόρυξη και εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου στην Κύπρο σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Χιούστον ειδικό σε θέματα Φυσικού Αερίου, Μιχάλη Οικονομίδη.
Τα γεωπολιτικά προβλήματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ειδικότερα του Ισραήλ, που αποτρέπει εταιρείες κολοσσούς είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που εντοπίζει ο καθηγητής, στην προοπτική της Κύπρου.
«Το Ισραήλ πρέπει να μας ακολουθήσει αντί εμείς να ακολουθήσουμε το Ισραήλ. Εμείς έχουμε την ευχέρεια να δημιουργήσουμε με καλή διαχείριση της υπόθεσης, πώς θα πάμε στο μέλλον.  Αν δεν το διαχειριστούμε καλά η όλη υπόθεση θα βουλιάξει, αν το χρησιμοποιήσουμε πολύ εντάξει, τότε θα έχουμε μεγάλες και θετικές πιθανότητες στο μέλλον», είπε ο καθηγητής.
Θα μπορούσε το Φυσικό Αέριο, να αξιοποιηθεί από τώρα, ώστε να φέρει άμεσα έσοδα στο κράτος,  εξηγεί ο κύριος Οικονομίδης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τους κινδύνους που εγκυμονούνται, αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί.
« Η Κρατική εταιρεία πουλάει  στην αγορά ένα ποσό των δικαιωμάτων. Αυτό γίνεται παντού. Πουλάς ένα διαμέρισμα, για να κτίσεις μια πολυκατοικία.  Η εισήγηση μου τώρα είναι, τώρα θα υπάρχουν 4 καινούριες γεωτρήσεις στην Κύπρο, τον επόμενο χρόνο. Έχουμε 4 νέα οικόπεδα που δόθηκαν στις εταιρείες 2 στην Any της Ιταλίας, και 2 στην Total της Γαλλίας. μετά τα αποτελέσματα τα οποία ελπίζω να είναι κι αυτά πολύ θετικά κι ακόμα πιο καλά της Αφροδίτης, να πάει η Κύπρος να κάνει αυτό το IPO, ώστε να φέρει ένα κονδύλι χρημάτων για να μπορέσουμε να δουλέψουμε σαν χώρα στο μέλλον. Αυτά είναι τεράστια ποσά», τόνισε ο καθηγητής.
«Βλέπετε το κοίτασμα να βγάζει την Κύπρο από τα οικονομικά αδιέξοδα; εν υπάρχει καμία αμφιβολία, Μόνο Η αφροδίτη έχει 7-9 τρισεκ. κυβικά πόδια. Αυτά είναι 9 δισεκ μίλλιον BTU. Επί 8 δολάρια το δισεκατομμύριο είναι 72 δις δολλάρια, μόνο από την Αφροδίτη», σημείωσε.
Πέραν των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να εισρεύσουν στην οικονομία της Κύπρου τα επόμενα 20 περίπου χρόνια. Όχι όμως ως μάννα εξ ουρανού.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr.                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...