Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΚΑΡΑ ΤΣΑΚΙΣΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥΣ!

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Οκτωβρίου 27, 2011
Έτσι λειτουργούν οι «λαμόγιες» (εκ του υπόγειες) πρακτικές των τραπεζιτών.
Το κούρεμα των ομολόγων μπορεί να οδηγήσει σε ζημίες δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο μετά από την απόφαση της Γερμανίας να κουρέψει τα ομόλογα της Ελλάδας, το επόμενο βήμα είναι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Κοιτάξτε να δείτε πώς έχουν τα πράγματα: Υπό φυσιολογικές συνθήκες, σε μια εταιρεία το βάρος θα το σήκωναν οι μέτοχοι. Λέτε να συμβεί το ίδιο και με τις ελληνικές τράπεζες; Δεν νομίζουμε!
Η συμφωνία των Βρυξελλών προβλέπει οι τράπεζες να βρουν κεφάλαια έως τον Ιούνιο του 2012 για να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια 9%.
Τα βήματα είναι τρία για κάθε τράπεζα:
• Βήμα ένα: Δανεισμός από τις αγορές (για την Ελλάδα η διατραπεζική είναι κλειστή εδώ και μήνες. Λειτουργεί μόνο η εσωτερική διατραπεζική)
• Βήμα δεύτερο: Αν δεν τα καταφέρουν με το πρώτο βήμα έρχεται κρατικοποίησή τους, με ένταξή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ζητώντας στην ουσία, την βοήθεια του κράτους
• Βήμα τρίτο: Αν δεν ευοδωθεί και το δεύτερο στάδιο, τότε έρχεται η λύση από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF).
Η πιθανότερη επιλογή για τις ελληνικές τράπεζες, προς το παρόν, φαντάζει το δεύτερο. Οι αγορές είναι κλειστές, συνεπώς έρχεται και η κρατικοποίησή τους.
Εδώ όμως θέλει προσοχή: η ένταξή τους στο ΤΧΣ θα σημάνει ότι τα λεφτά (30 δις) θα τα βάλει το κράτος. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται δυο πράγματα: οι τραπεζίτες «χάνουν» τις τράπεζές τους αφού σε λίγους μήνες θα μεταπωληθούν και πάλι σε ιδιώτες, αλλά και ότι οι τραπεζίτες δεν θα βγάλουν τίποτα από την τσέπη τους. Γι’ αυτό λέγαμε εδώ και καιρό στο ΟΛΥΜΠΙΑ, ότι η συμφωνία Alpha – Eurobank με το Κατάρ δεν είναι δεδομένη.
Πρακτικά, η επόμενη μέρα για τις τράπεζες θα είναι η εξής: περαιτέρω κλείσιμο της στρόφιγγας των δανείων, αλλά και αύξηση των επιτοκίων.
Αυτό που απομένει να μάθουμε είναι αν ο Γ. Παπανδρέου μετά από τις κρατικοποιήσεις, θα αλλάξει τις διοικήσεις των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...