Τετάρτη 4 Απριλίου 2012


CNBC: Η Ολλανδία κατηγορούσε την Ελλάδα και τώρα τα "λούζεται" η ίδια


Εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα ‘ρθεις, λέει η παροιμία και φαίνεται πως ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωση της Ολλανδίας. Η κάποτε επικριτική κατά της Ελλάδας, Ολλανδία, φαίνεται να έχει βρεθεί κι αυτή τώρα σε δύσκολη θέση.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο CNBC, η Ολλανδία είχε χάσει σχεδόν την υπομονή της με την Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, πριν από λίγο καιρό.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε πως η ευρωζώνη θα μπορούσε να «αντέξει» μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε προτείνει όσα κράτη-μέλη δεν μπορούν να φέρουν το έλλειμμά τους κάτω του ορίου του 3% που έχει θέσει η ΕΕ, να υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη.

Τώρα όμως είναι αυτή που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η κυβέρνηση συνασπισμού πολλών κομμάτων της Ολλανδίας, σχεδόν κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα σε μια συζήτηση, σχετικά με τις περικοπές που είναι αναγκαίες για τον προϋπολογισμό ώστε το έλλειμμα της χώρας να έλθει στο 3% από το 4,7% του 2011.

Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα, έχουν φέρει τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες και τα φιλελεύθερα κόμμα, ενάντια στο PVV που είναι κατά των μεταναστών και του Κόμματος της Ελευθερίας, του Geert Wilders.

Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Rutte έχει τη στήριξη του PVV, αλλά οι διαφορές τους είναι δύσκολο να παραβλεφθούν, καθώς ο Wilders φέρεται να έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ο συνασπισμός του Rutte χρειάζεται τη στήριξη του PVV στην Βουλή.

«Καθώς η χώρα με τα ΑΑΑ βρίσκεται τώρα μεταξύ των αμαρτωλών της ευρωζώνης, η Ολλανδία πρέπει να βάλει τα δημοσιονομικά της σε τάξη άμεσα εάν θέλει να αποφύγει να κατηγορηθεί για την απουσία δημοσιονομικής πειθαρχίας, για την οποία η ίδια κατηγορούσε τους άλλους», επισημαίνει το CNBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...