Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Τ.Στίγκλιτς: «Καμία ορατή πιθανότητα ανάκαμψης στην Ελλάδα»

  Ο διεθνούς φήμης Οικονομολόγος, Joseph Stiglitz, σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και Καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Columbia, σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα “Handelsblatt”, υποστηρίζει ότι η παγκόσμια οικονομία απειλείται άμεσα από την βαθιά ύφεση σε Ελλάδα και Ισπανία.

  Ο Joseph Stiglitz αξιολογεί την ύφεση σε αυτές τις δύο χώρες ως τόσο σοβαρή, ώστε δεν διαβλέπει καμία ορατή πιθανότητα ανάκαμψης. Το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο τέθηκε από χθες σε ισχύ, κατά την άποψή του δεν συνιστά κανενός είδους λύση, ενώ και η αγορά κρατικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μέσο για μια προσωρινή και μόνο καταπράυνση της κρίσης.

 «Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέσει ως όρο για την χρηματοδότηση την εφαρμογή πολιτικής περαιτέρω λιτότητας, τότε το φάρμακο θα επιδεινώσει στην ουσία την κατάσταση του ασθενούς», τονίζει εν προκειμένω ο διάσημος Οικονομολόγος. Επιπλέον, ο Stiglitz θεωρεί μεγάλη την παράλειψη των ηγετών της Ευρώπης να διαμορφώσουν ένα αναπτυξιακό πακέτο για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι παρατηρούμενες πολιτικές κρίσεις, όπως η ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων στην Ισπανία καθώς και του δεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα.

  Όπως παρατηρεί τέλος ο  Joseph Stiglitz, ενώ το ευρώ δημιουργήθηκε ως μέσο εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τα μέχρι τώρα αποτελέσματά του είναι τα ακριβώς αντίθετα. Για το 2013 προβλέπει λοιπόν, την άσκηση μιας πολωμένης πολιτικής στην Ευρώπη, η οποία θα κινείται στα όρια του γκρεμού, ενώ δεν αποκλείει ως συνέπειά της ακόμα και την ίδια την
 συντριβή.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...