Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

Ομοβροντία εκβιασμών από Χέρμαν βαν Ρομπάι, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και Όλι Ρεν Εάν καταρρεύσει η Ελλάδα

Ομοβροντία εκβιασμών από Χέρμαν βαν Ρομπάι, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και Όλι Ρεν. Εάν καταρρεύσει η Ελλάδα, ακολουθεί ντόμινο, απειλείται η ευρωζώνη και κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Δεν υπάρχει σχέδιο Β, είπε χθες ο Κοινοτικός Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Όλι Ρεν, σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας. Και πρόσθεσε ότι, εάν το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν ψηφίσει σήμερα το μεσοπρόθεσμο πακέτο και τους εφαρμοστικούς νόμους, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.

Δηλαδή σε πτώχευση! Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εμπιστεύομαι τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες ότι έχουν πλήρη επίγνωση της ευθύνης που κουβαλούν στους ώμους και ότι θα αποφύγουν τη στάση πληρωμών», δηλαδή τη χρεοκοπία.
Την ίδια σκληρή γραμμή τήρησαν, και εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι. Το γεγονός αυτό έχει τη δική του πολιτική διάσταση: Ή ψηφίζετε ή πτωχεύετε. Βεβαίως, από την άλλη, εάν η Ελλάδα πτωχεύσει, απειλείται η ευρωζώνη και οι τράπεζες που δάνεισαν την Ελλάδα κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους.
Συναίνεση και μεταρρυθμίσεις
Όπως είπε ο κ. Ρεν, διακυβεύεται τόσο η οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Όπως επισήμανε, η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της, δηλαδή να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο στη Βουλή και ταυτοχρόνως να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Δεν θέλω, παρατήρησε, να επέμβω, διότι σέβομαι την κυριαρχία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά, όπως είπε, θα πρέπει οι Έλληνες πολιτικοί να αναλάβουν την ευθύνη και να δημιουργήσουν την απαραίτητη συναίνεση.

Το πρόγραμμα για την Ελλάδα περιλαμβάνει, τόνισε, νέα μέτρα λιτότητας, αλλά και προγράμματα ανάπτυξης· εννοεί προφανώς τα 20,2 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο εισηγήθηκε όπως δοθούν τα προγράμματα στην Ελλάδα με συγχρηματοδότηση της τάξης του 15% και όχι του 50%.
Οι δεσμεύσεις και η απάτη Το θέμα της Ελλάδας ήταν στο επίκεντρο συζήτησης εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της ανοικτής συνεδρίας της Διάσκεψης των Προέδρων, στην παρουσία των κ. Μπαρόζο και Ρομπάι. Ο κ. Μπαρόζο είπε ότι «εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β», παραμόνο ό,τι έχει αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, τόνισε, εκτός από τον επώδυνο τρόπο της λιτότητας. Αυτό, πρόσθεσε, είναι το πρόγραμμα που έχουμε ενώπιόν μας και αυτό είναι που θα πρέπει να τηρηθεί. Όπως επισήμανε ο κ. Μπαρόζο, δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, αλλά, είπε, θα πρέπει να ληφθούν θαρραλέες αποφάσεις και ευθύνες από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Στην ουσία, ο κ. Μπαρόζο απαντούσε στο ερώτημα εάν υπάρχει σχέδιο Β και αν θα δοθεί η πέμπτη δόση των 12 δισ. στην Ελλάδα, στην περίπτωση κατά την οποία η Ελληνική Βουλή δεν ψηφίσει σήμερα το ενδιάμεσο πακέτο και τους εφαρμοστικούς νόμους. Η στάση πληρωμών προκύπτει εάν δεν πάρει η Ελλάδα την πέμπτη δόση, γεγονός που σημαίνει το εξής: Εφ' όσον οι ηγέτες της ΕΕ εκτιμούν ότι η Ελλάδα, εάν δεν ψηφίσει σήμερα θετικά, θα έχει στάση πληρωμών, αυτό εξυπακούει ότι οι εταίροι δεν θα της παραχωρήσουν ούτε την πέμπτη δόση. Τουλάχιστον, αυτός είναι ο εκβιασμός.
Συναφής με τις θέσεις των Μπαρόζο και Ρεν ήταν και η θέση του κ. Ρομπάι, ο οποίος υποστήριξε ότι συμφωνεί πλήρως με τον κ. Μπαρόζο και ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να τερματιστεί η μαζική φορολογική απάτη και ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του.
Γαλλική φόρμουλα και πτώχευση
Εάν, τελικώς, η ελληνική Βουλή πει ναι στο ενδιάμεσο πακέτο, ήδη η Γαλλία έχει προβεί στην εξής πρόταση, την οποία μελετά και η Γερμανία. Από τα ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών που λήγουν ώς το 2014, να γίνει ο εξής διακανονισμός: Το 50% να ανανεωθούν για άλλα 30 χρόνια. Το 20% να μετατραπούν σε ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (θα είναι εγγυημένα από την ΕΕ) και το 30% να αποπληρωθούν. Το συνολικό ποσό των ομολόγων που λήγουν ώς το 2014 φτάνει τα 130 με 140 δισ. ευρώ.

Και η Γαλλία το θεωρεί έναν καλό διακανονισμό, ώστε να στηριχθεί η Ελλάδα αλλά, ταυτοχρόνως, να εισπράξουν και οι τράπεζες ένα ποσό από αυτά τα οποία θα πρέπει να πάρουν. Αυτό το οποίο συζητά η Γερμανία είναι τη μείωση του χρονικού διαστήματος. Δηλαδή, αντί 30 χρόνια, να γίνουν για παράδειγμα 10 τα χρόνια της επιμήκυνσης. Πάντως, στην περίπτωση που δεν ψηφίσει η Ελληνική Βουλή σήμερα το ενδιάμεσο πακέτο και τους εφαρμοστικούς νόμους και όντως η ΕΕ αφήσει την Ελλάδα να πτωχεύσει, τότε θα κινδυνέψουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να χάσουν τα χρήματά τους, ενώ θα κινδυνέψει και η ευρωζώνη.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...