Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012


Tο «ξανθόν γένος» διαμαρτύρεται και προσκαλεί Σαμαρά…

Με ένα πολύ προσεκτικό αλλά καλά τοποθετημένο άρθρο, η ρωσικής… επιρροής διαδικτυακή πύλη «Η Ρωσία πέραν των επικεφαλίδων» (Russia beyond the headlines – http://rbth.gr), κάνει κίνηση προς την ελληνική πλευρά, υπενθυμίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που ήδη απολαμβάνει η ελληνική οικονομία από τη Ρωσία, ενώ εισπράττει μάλλον αδιαφορία…Το άρθρο έχει ενδιαφέρον, αφού ξεκινάει με τις δηλώσεις πρώην υπουργού Τουρισμού της χώρας μας (Λιβανός) το 1993, ότι το όνειρό του θα ήταν η στιγμή όπου 500.000 Ρώσοι τουρίστες θα έκαναν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Το νούμερο αυτό έχει ήδη προσεγγιστεί (495.312) με βάση τα στοιχεία για τη θεώρηση βίζας, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ η συνολική προσέλευση Ρώσων τουριστών φέτος, δεν αποκλείεται να αγγίξει και τους 750.000! 

Ζητείται η βελτίωση των συνθηκών έκδοσης θεωρήσεων (μέχρι και περιπτώσεις διαφθοράς ψιθυρίζονται στο παρασκήνιο…), κάτι που θα βοηθούσε να ανέβει ακόμα περισσότερο η Ελλάδα στις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών, αφού είναι στην τρίτη θέση, με πρώτη την Τουρκία (κατήργησε τη βίζα) και δεύτερη, παρά τα προβλήματα, την Αίγυπτο. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι πρώτη στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών.
Με νόημα σημειώνεται ότι τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι πολλαπλά και σε πολλούς άλλους τομείς, ενώ εκφράζεται διπλωματικά το «παράπονο» ότι η κυβέρνηση δεν βρήκε ακόμα τον χρόνο να στείλει τον πρωθυπουργό στη Μόσχα… Η επίμαχη καταληκτική παράγραφος έχει ως εξής:
«Εν κατακλείδι, για την Ελλάδα, ‘το ξανθόν γένος’ είναι αυτό που δίνει μια ανάσα στον ελληνικό τουρισμό. Υπάρχουν κι άλλοι τομείς που θα μπορούσε να μεταφερθεί η ‘ανάσα’ από τη Ρωσία. Μόνο που προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει και η άλλη πλευρά να διανύσει το δικό της τμήμα του δρόμου. Η νέα ελληνική κυβέρνηση βαδίζει αισίως, προς τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών, ( σε αυτό το διάστημα έβγαλαν βίζα για την Ελλάδα, πάνω από 300 χιλ. Ρώσοι), αλλά προς Κρεμλίνο μεριά ‘ούτε φωνή ούτε ακρόαση’!»
Πως είπατε; Πρώτον, ασυνήθιστα ευγενείς οι Ρώσοι και δεύτερον, ζήτησε μήπως κανείς δάνειο και δεν το έλαβε; Έτσι καταλαβαίνουμε εμείς το μήνυμα. Κι επειδή μπορεί τα δεδομένα του γεωπολιτικού παιχνιδιού είναι γνωστά, εξελίξεις όπως αυτή που περιγράφει το κεντρικό θέμα της ημέρας για τη συμμετοχή της Gazprom στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή μας, ίσως χρήζουν της ανάγκης εκ νέου αξιολόγησης…
Δεν είναι απαραίτητο να προσδεθεί κανείς «στο ρωσικό άρμα», το να αγνοείς όμως επιδεικτικά μια τεράστια χώρα, εξ ορισμού φιλική (για να μην πούμε «ο εχθρός του εχθρού»…), συγγενής πολιτισμικά, δεν είναι και τόσο έξυπνο. Επαναλαμβάνουμε: ΔΕΝ χρειάζεται να συμφωνήσουμε και σε όλα. Δεν γίνεται όμως να κριτικάρουμε την ελληνική εξωτερική πολιτική των περασμένων χρόνων για τη μη ισόρροπη ανάπτυξη σχέσεων με το Ισραήλ που θα επιτρέψει κάποια μέρα να παίξει η Ελλάδα ρόλο στη Μέση Ανατολή και από την άλλη να μην κάνουμε το ίδιο με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, από τη στιγμή που ξέρουμε ότι όταν οι δυο αυτές δυνάμεις συνεργάζονται, η Ελλάδα ευημερεί…
Το πιάσατε το υπονοούμενο φανταζόμαστε κύριοι της κυβέρνησης…
defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...